επικαιρότητα

Οι τράπεζες "φτύνουν" το χρήμα και αγοράζουν χρυσό!

Στην ασφάλεια του χρυσού εστράφησαν πέρυσι μαζικά οι κεντρικές τράπεζες, αγοράζοντας τη μεγαλύτερη ποσότητα από το 1964, σε μία ένδειξη ότι τα παθήματα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης τους έχουν γίνει μάθημα...

Παρόλα αυτά, η συνολική ζήτηση του πολύτιμου μετάλλου μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, με τους καταναλωτές να επηρεάζονται από τις υψηλές τιμές και τους επενδυτές από τις εκτιμήσεις για βελτίωση των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αισιοδοξία των επενδυτών και η επακόλουθη στροφή τους στο ρίσκο αντανακλάται στις πιέσεις, που δέχονται από τις αρχές του έτους οι τιμές του χρυσού.

Υπό τις συνθήκες αυτές είναι πολύ πιθανό ο χρυσός να αποχαιρετήσει το 2013 με απώλειες, ύστερα από ένα ξέφρενο ράλι δώδεκα ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν πέρυσι 534,6 μετρικούς τόνους του μετάλλου, με τη Ρωσία, τη Βραζιλία και το Ιράκ να αναδεικνύονται στους μεγαλύτερους αγοραστές.

Οι αγορές των κεντρικών τραπεζών κάλυψαν μάλιστα το 12% της συνολικής ζήτησης, έναντι ποσοστού 10% το 2011.

Για τις παραπάνω οικονομίες η στροφή στο χρυσό αντανακλά όχι μόνο την αναζήτηση ασφάλειας, αλλά και την ανάγκη τους να διαφοροποιήσουν τα συνεχώς διογκούμενα αποθέματα ξένου συναλλάγματος.

Η αυξημένη τους όρεξη, ωστόσο, αντισταθμίστηκε από την κάμψη των πωλήσεων χρυσών κοσμημάτων παγκοσμίως κατά 3%, με την πτώση να είναι σαφώς μεγαλύτερη στους δύο μεγαλύτερους αγοραστές χρυσού στον πλανήτη, την Ινδία και την Κίνα.

Το αποτέλεσμα ήταν η συνολική ζήτηση το 2012 να παρουσιάσει πτώση 4% στα 4.405,5 μετρικούς τόνους. Θα πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι η άνοδος των τιμών του μετάλλου είχε ως αποτέλεσμα η αξία των πωλήσεων να αναρριχηθεί στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 236,4 δισ. δολαρίων.

Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε πέρυσι 6,4%, στο δωδέκατο διαδοχικό έτος ανόδου της. Από το τελευταίο τρίμηνο του 2012, όμως, η εικόνα είχε αρχίσει να αλλάζει αισθητά. Εκείνο το διάστημα οι τιμές σημείωσαν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση τους από το 2008, τερματίζοντας τελικά κοντά στα 1.675 δολάρια. Στις 4 Ιανουαρίου οι τιμές διολίσθησαν ενδοσυνεδριακά κοντά τα 1.625 δολάρια ανά ουγκιά στο Λονδίνο, για να ανακάμψουν τις επόμενες ημέρες έως και τα 1.695 δολάρια.

Πολύ σύντομα, όμως, βρέθηκαν εκ νέου υπό πίεση. Χθες η τιμή σποτ στο Λονδίνο θύμιζε ασανσέρ.

Έως τα μέσα της συνεδρίασης ανέκαμπτε πάνω από τα 1.645 δολάρια ανά ουγκιά, για να υποχωρήσει στη συνέχεια έως και τα 1.637,49 δολάρια, παρουσιάζοντας απώλειες μεγαλύτερες του 2% από τις αρχές του έτους.

Μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν προβλέψει ότι ο ανοδικός κύκλος του χρυσού δεν μπορεί να έχει συνέχεια φέτος.

Οι εκτιμήσεις αυτές, ωστόσο, θα μπορούσαν να ανατραπούν εάν η κούρσα των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων ενταθεί σε τέτοιο βαθμό, που να απομακρύνει τους επενδυτές από το συνάλλαγμα στρέφοντάς τους εκ νέου στο πολύτιμο μέταλλο.

Parapona-Rodou

Σχόλια

S M S

Αναγνώστης: Ήθελα να μάθω αφού η προκήρυξη 3Κ/2018 έχει δια Νόμου εξαιρεθεί από τις οποιαδήποτε εκλογές, ώστε μέσα σε ένα τρίμηνο μέχρι 10/09/2019, οι διορισμένοι να είναι στις θέσεις τους κανονικά, ο Δήμος έχει ορκίσει μόνο τους 30 οι οποίοι εργάζονται από τις αρχές του μήνα, έχουν τους υπόλοιπους σε αναμονή;

M M S

M M S

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης