ροή ειδήσεων

Οι 7 λόγοι που μπορείτε να καταγγείλετε τις εισπρακτικές εταιρίες

Υπάρχουν επτά πράγματα που βάσει νόμου δεν μπορούν να κάνουν με τίποτα οι εταιρείες ενημέρωσης εισπρακτικών οφειλών, οι λεγόμενες και εισπρακτικές εταιρείες....
Σύμφωνα λοιπόν με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και τον νόμο 3758/2009 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 36 του νόμου 4038 του 2012, οι εισπρακτικές εταιρείες δεν μπορούν:

1) να καλούν από απόρρητο αριθμό τηλεφώνου

2) να καλούν καθημερινά τον οφειλέτη

3) να ενοχλούν τρίτα συγγενικά πρόσωπα που δεν είναι συνοφειλέτες ή εγγυητές

4) να καλούν στον χώρο εργασίας του οφειλέτη, αν αυτός δεν είναι ο μοναδικός αριθμός τηλεφώνου που έχει δηλωθεί για επικοινωνία

5) να καλούν σε άλλο τηλεφωνικό αριθμό από αυτόν που έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη

6) να καλούν όσους οφειλέτες έχουν προβεί σε δικαστικές ενέργειες (υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη)

7) να χρεώσουν στον οφειλέτη τις τηλεφωνικές κλήσεις που κάνουν για να επικοινωνήσουν μαζί του.

Σε περίπτωση που οι εισπρακτικές εταιρείες παραβαίνουν αυτούς τους όρους, ο οφειλέτης μπορεί να απευθυνθεί στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ή να καταγγείλει τα περιστατικά στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Η δράση των «εισπρακτικών εταιρειών», πάντως, φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έχει αποδώσει για τις τράπεζες στις οποίες οφείλονται χρήματα λόγω «κόκκινων» δανείων ή πιστωτικών καρτών, αλλά τις έχει επιβαρύνει κι άλλο οικονομικά, αφού, όπως αναφέραμε παραπάνω, τα έξοδα για τις «υπηρεσίες» των εταιρειών αυτών, σύμφωνα με τον νόμο 3758 του 2009 όπως έχει τροποποιηθεί στο άρθρο 36 του νόμου 4038 του 2012, δεν επιτρέπει να περάσουν στον οφειλέτη.

Παρατηρείται, μάλιστα, τους τελευταίους μήνες μια σχετική αδράνεια της συγκεκριμένης δράσης από πλευράς των τραπεζών, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια και οι προσφυγές στον νόμο Κατσέλη έχουν πολλαπλασιαστεί με ασύλληπτους ρυθμούς.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, πάντως, έχει έτοιμο νέο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο καταργείται ο νόμος Κατσέλη και αντικαθίσταται από τη λειτουργία του ειδικού διαμεσολαβητή, δικηγόρου ή οικονομολόγου που θα διορίζεται από το Υπ. Δικαιοσύνης, ο οποίος εξωδικαστικά θα προσπαθεί να βρει κοινή λύση στο πρόβλημα των δανείων, ιδιαίτερα των στεγαστικών για πρώτη κατοικία.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *