ροή ειδήσεων

"Ωφέλιμη" χαρακτηρίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες τη νέα θετική λίστα φαρμάκων

Συγκρατημένα θετική είναι η φαρμακοβιομηχανία στη θέσπιση του νέου συστήματος αποζημίωσης των φαρμάκων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των εταιρειών του κλάδου… η εφαρμογή της νέας θετικής λίστας με μια πρώτη ματιά δείχνει να ωφελεί τόσο τους ασθενείς όσο και την προσπάθεια περιορισμού των δαπανών, καθώς o ασθενής πλέον θα μπορεί να αποφασίζει αν θέλει να πάρει το φθηνότερο φάρμακο από την κατηγορία που έχει υποδείξει ο θεράπων ιατρός και άρα η όποια επιβάρυνση στη συμμετοχή του κρίνεται από τον ίδιο.

Tο γεγονός ότι στη λίστα υπάρχουν φάρμακα σε ξεχωριστές κατηγορίες, όπως π.χ. για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, σημαίνει ότι στις κατηγορίες αυτές η συμμετοχή του ασθενούς θα είναι μειωμένη, ενώ είναι ακόμη πολύ σημαντικό ότι με τη νέα θετική λίστα ο ασθενής θα πληρώνει μόνο το 50% της διαφοράς του φθηνότερου φαρμάκου που προβλέπεται με αυτό που θα επιλέξει.

Το νέο αυτό σύστημα αποζημίωσης θα αντικαταστήσει το υπάρχον, όπου ο ασθενής πληρώνει, εκτός από το καθιερωμένο ποσοστό συμμετοχής 10%-25%, το σύνολο της διαφοράς από το φθηνότερο γενόσημο.

Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι δίνονται κίνητρα για την αύξηση της κατανάλωσης των γενόσημων φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι η θετική λίστα ομαδοποιεί δραστικές ουσίες που ανήκουν στην ίδια θεραπευτική κατηγορία και προβλέπει μία τιμή αποζημίωσης ανά θεραπευτική κατηγορία, η οποία υπολογίζεται ανάλογα με την ημερήσια δόση που χρειάζεται ο ασθενής.

Από αυτό τον κανόνα εξαιρούνται ορισμένες δραστικές ουσίες οι οποίες αφορούν σε φάρμακα αναντικατάστατα, που θα αποζημιώνονται 100% από τον ΕΟΠΥΥ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή της νέας θετικής λίστας, τονίζουν οι φαρμακευτικές, θα είναι η συχνή επικαιροποίησή της με νέες θεραπείες βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και ο επαναπροσδιορισμός των τιμών αποζημίωσης.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *