ροή ειδήσεων

Φωτογραφίες από γυμνές καλλονές είχαν οι νταλίκες που μετέφεραν τα ευρώ για ξεκάρφωμα!

Με τα φώτα νυσταγμένα και βαριά έφταναν οι νταλίκες τίγκα στα ευρώπουλα κάτω από τις οδηγίες της Τράπεζας Ελλάδος. Στο μεταξύ είχαν παρθεί όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας για να μην πέσουν θύμα ληστείας. Σύμφωνα με πληροφορίες στις νταλίκες υπήρχαν φωτογραφίες-αφίσες με γυμνές καλλονές για ξεκάρφωμα....

Για να ικανοποιηθεί η ζήτηση για ρευστό είναι προφανές ότι στήθηκε μια τιτάνια επιχείρηση από την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν ήταν μόνο η εξεύρεση των μετρητών από άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης που είχαν περίσσευμα αλλά και η τροφοδοσία του τραπεζικού συστήματος σε όλη τη χώρα ώστε να μην παρουσιαστεί έλλειψη μετρητών σε κανένα κατάστημα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει φημολογίες για χρεοκοπία και να οδηγήσει σε bank run.

Για να γίνει αντιληπτός ο όγκος των μετρητών που χρειάστηκαν, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ένα τριαξονικό φορτηγό μπορεί να μεταφέρει σε χαρτονομίσματα των 100 ευρώ 2 δισ. ευρώ. Για τα 28 δισ. ευρώ παραπάνω μετρητά που ζήτησαν οι έλληνες καταθέτες απαιτούνται 14 τέτοιες νταλίκες.

Αν μάλιστα υπολογίσουμε ότι τα χρήματα που ήλθαν δεν ήταν όλα σε χαρτονομίσματα των 100 ευρώ αλλά και των 5, 20 και 50 ευρώ (η Ελλάδα τυπώνει μόνο χαρτονομίσματα των 10 ευρώ), είναι προφανές ότι ο όγκος του φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερος.


Πώς ήλθαν τα χρήματα
Τα χρήματα ήλθαν στην ελληνική αγορά με πτήσεις cargo και διοχετεύθηκαν από το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος στα υποκαταστήματα της κεντρικής τράπεζας σε όλη τη χώρα και από εκεί στις τράπεζες μέσω του δικτύου χρηματαποστολών της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο εργαζόταν υπερωρίες.

Οι υπάλληλοι δούλευαν ακόμη και τις νυχτερινές ώρες για να παραδώσουν εγκαίρως τα μετρητά στα τραπεζικά καταστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορύφωση της ζήτησης υπήρχαν ως και 200 τέτοιες αποστολές ημερησίως σε όλη τη χώρα. Το κέντρο των αποστολών αυτών βρισκόταν στα καταστήματα της κεντρικής τράπεζας στις μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κτλ.
Την εποχή εκείνη ήταν σύνηθες το φαινόμενο από καταθέτες που πήγαιναν στις τράπεζες για να κάνουν ανάληψη να ζητούν να έλθουν την επόμενη ημέρα ή ακόμη και τη μεθεπόμενη, όταν η τράπεζα θα είχε εφοδιαστεί με τα ανάλογα ποσά από την κεντρική τράπεζα. Η έκτακτη αυτή κατάσταση απαιτούσε και τη λήψη έκτακτων μέτρων. Ειδικότερα στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, όταν η ζήτηση κορυφώθηκε, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος είχαν επεξεργαστεί σχέδια τα οποία προέβλεπαν την επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις, που στις ακραίες περιπτώσεις έφτανε ως και 20 ευρώ ανά λογαριασμό ημερησίως. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επέτεινε την αγωνία των καταθετών και θα προκαλούσε ακόμη και πανικό. Από την πλευρά της, πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος διαψεύδει ότι υπήρχαν τέτοια σχέδια.

Στο εξωτερικό, σε θυρίδες αλλά και στα στρώματα
Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, από την αρχή της κρίσης ως τις εκλογές του Ιουνίου έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα 87,5 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου ένα τρίτο κατευθύνθηκε στο εξωτερικό, άλλο ένα τρίτο αποσύρθηκε σε θυρίδες, χρηματοκιβώτια, στρώματα κ.λπ. και το υπόλοιπο ένα τρίτο καταναλώθηκε είτε για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων και της αύξησης της ανεργίας είτε για την πληρωμή φόρων. Εκτοτε περίπου 15 δισ. ευρώ από τα περίπου 30 δισ. ευρώ μετρητά που «αποθησαυρίστηκαν» επέστρεψαν στις τράπεζες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας άλλα 10 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους επόμενους 12-18 μήνες.
kourdistoportocali.com

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *