ροή ειδήσεων

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας

Ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με την πτωτική πορεία των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας αλλά και για τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από τις ελλείψεις και την υποστελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έδωσαν...
ο Α. Χατζής, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), η Χ. Θεοδωρίδου, γενική γραμματέας του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευμένων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω», ο Σ. Καραταπάνης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος και ο Β. Παπανικολάου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Σύμφωνα με τον κ. Καραταπάνη, το πρώτο τρίμηνο του 2013 καταγράφεται δραματική μείωση στον αριθμό των δοτών οργάνων προς μεταμόσχευση, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα είχαμε μόλις 7 δότες, ενώ το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα οι δότες ήταν 16. «Οι ελλείψεις που παρατηρούνται στο δημόσιο σύστημα Υγείας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η μείωση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και η σημαντική υποστελέχωση των μονάδων, δυναμιτίζουν τη διαδικασία προς ανεύρεση δοτών οργάνων» ανέφερε.
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, το 2011 υπήρξαν 17 εγκρίσεις αιτημάτων για μετάβαση στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ήπατος με εκτιμώμενο κόστος 5,2 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 47 περιπτώσεων με συνολικό εκτιμώμενο κόστος τα 11,5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Καραταπάνης υπογράμμισε επίσης ότι για τη μεταμόσχευση ήπατος το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς έχει παύσει η λειτουργία του Κέντρου Μεταμόσχευσης στην Αθήνα, το οποίο λειτουργούσε στο Λαϊκό Νοσοκομείο και όλο το φορτίο της μεταμόσχευσης ήπατος στην Ελλάδα έχει πέσει πάνω στο μοναδικό Κέντρο που λειτουργεί σήμερα στη χώρα, στο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο.
Επίσης ανέφερε ότι το 2012 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 47 μεταμοσχεύσεις ήπατος και άλλες 19 όμοιες μεταμοσχεύσεις σε έλληνες ασθενείς πραγματοποιήθηκαν σε κέντρα του εξωτερικού. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι ανάγκες σε μεταμόσχευση ήπατος στη χώρα μας είναι μεγαλύτερες. Κατήγγειλε ότι σημαντικός αριθμός ασθενών δεν καταφέρνει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος επειδή καταλήγει προτού υποβληθεί στην επέμβαση.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *