ροή ειδήσεων

Φάρμακα στα σούπερ μάρκετ

Την απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τη διάθεσή τους από τα σούπερ μάρκετ ζήτησε ο εκπρόσωπος της τρόικας κ. Ματίας Μορς από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν.
Πρόκειται για...
τα λεγόμενα «ΜΗΣΥΦΑ», δηλαδή φάρμακα όπως τα παυσίπονα και τα αντιβηχικά τα οποία πλέον δίδονται με συνταγή γιατρού αλλά δεν αποζημιώνονται. Το υπουργείο Υγείας απέρριψε το αίτημα της τρόικας να πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα από τα σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο της πώλησής τους από άλλα σημεία κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνυπολογίζει το ενδεχόμενο πλήγμα για τα φαρμακεία καθώς και το γεγονός της πολυφαρμακίας των Ελλήνων.

Παρακολούθηση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ είναι η κατεύθυνση που έλαβε το υπουργείο Υγείας από τον εκπρόσωπο της τρόικας.

Στόχος της ηγεσίας είναι πλέον η εξόφληση των χρεών μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίδεται στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων που ανέρχονται σε δύο δισ.ευρώ είναι ότι ορίστηκε ειδική επιτροπή από το υπουργείο Υγείας και το Γενικό Λογιστήριο για να ελέγχεται η πορεία της εξόφλησης.

Σε ό,τι αφορά την φαρμακευτική δαπάνη, στο τέλος του έτους πρέπει να είναι 2,44 δισ.ευρώ, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων πρέπει να διαμορφωθούν στα δύο δισ.ευρώ.

Στη συνάντηση του υπουργού Υγείας με την τρόικα συζητήθηκε το θέμα της σύνδεσης των εισφορών υγείας των ταμείων απευθείας με τον ΕΟΠΥΥ. «Αν δεν τακτοποιηθεί το ταμείο του ΕΟΠΥΥ, να μπαίνουν οι εισφορές στον ΕΟΠΥΥ από τα επί μέρους ταμεία και να απαλλαγεί από τα βάρη του, δεν θα υπάρξει ρευστότητα για τον ΕΟΠΥΥ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκουρέντζος.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Αν. Λυκουρέντζος, είπε ότι οι συνέπειες της κρίσης θέτουν σε δοκιμασία τις δομές του ΕΣΥ,«αλλά ανταποκρινόμαστε στη μεγάλη ζήτηση και είμαστε στο σωστό δρόμο».

«Υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις, ιδίως τις συνενώσεις των νοσοκομείων και αυτό ενσισχύει περαιτέρω την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητά μας», είπε ο υπουργός Υγείας μετά το τέλος της τρίωρης συνάντησης με τον εκπρόσωπο της τρόικας.
Πρόσθεσε ακόμα ότι οι μεταρρυθμίσεις ενισχύουν την αξιοπιστία της χώρας, ενώ σε ερώτηση για την απόσυρση φαρμάκων από την αγορά, ανέφερε ότι «δεν είναι καλή πρακτική, απ' όποια εταιρεία κι αν προέρχεται, να αποσύρει τα φάρμακά της από την ελληνική αγορά».

Ο κ. Λυκουρέντζος υποστήριξε ότι «είμαστε εντός των οικονομικών στόχων, επισημαίνοντας την ουσιαστική συνεργασία και πρόοδο στη συνάντηση με τον ευρωπαίο αξιωματούχο». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ήταν... τόσο ικανοποιημένος ο Ματίας Μορς που δεν δίστασε να πει ότι ενδεχομένως την επόμενη φορά δεν θα έχουν θέμα προς συζήτηση!
πηγή


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *