ροή ειδήσεων

Οι βιοτεχνίες ρούχων κλείνουν η μία μετά την άλλη

Μπορεί η Ελλάδα να διαθέτει, πλέον, φθηνά εργατικά χέρια αλλά διαθέτει υπέρμετρη φορολογία στις επιχειρήσεις. Η δυναμική της ελληνικής αγοράς παρουσιάζει πτώση με γεωμετρική πρόοδο και πλέον οι ελληνικές βιοτεχνίες παραγωγής ειδών ένδυσης είτε βάζουν οριστικό λουκέτο είτε μεταφέρουν τις μονάδες παραγωγής τους εκτός Ελλάδας...

Περαιτέρω μείωσης της τάξεως του 25,4% παρουσίασε η παραγωγή στον κλάδο της ένδυσης το 2011, με την πτώση να συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2012, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Hellstat για την εγχώρια αγορά κατασκευής ενδυμάτων.

Η οικονομική ύφεση που επικρατεί από τα τέλη του 2008 και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που λήφθηκαν είχαν αρνητική επίδραση στο διαθέσιμο εισόδημα και την ψυχολογία των νοικοκυριών, γεγονός που αντανακλάται στη μειωμένη κατανάλωση ειδών ένδυσης το 2011.

Σύμφωνα με την Hellstat, ένας πρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας για τις παραγωγικές επιχειρήσεις αποτελεί και ο έντονος ανταγωνισμός που προέρχεται από τις εισαγωγές έτοιμων ενδυμάτων από χώρες χαμηλού κόστους, τάση που επικρατεί πριν από την εκδήλωση της ύφεσης.

Η παραγωγή του κλάδου – βάσει του σχετικού δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ – δεικνύει σημαντικό ρυθμό μείωσης υποχωρώντας την περίοδο 2005-2011 κατά 15,6% το έτος. Συνολικά, σε σχέση με το 2005, η παραγωγή έχει υποχωρήσει κατά 64%, ενώ το 2011 προέκυψε περαιτέρω μείωση κατά 25,4% σε ετήσια βάση. Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2012 η πτώση συνεχίστηκε με 12,4% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), ο συνολικός κύκλος εργασιών 169 εταιρειών - μελών του υποχώρησε το 2011 κατά 10,1%, στα 737,1 εκατ. ευρώ.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *