ροή ειδήσεων

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Τα ενεργειακά θέματα δεν θα αποτελέσουν ζήτημα δημιουργίας έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Τα ενεργειακά θέματα δεν θα αποτελέσουν ζήτημα δημιουργίας έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, προσθέτοντας ότι...
η Άγκυρα είπε στην Αθήνα πως δεν έχει πρόθεση να διενεργήσει έρευνες στη θάλασσα μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα θέματα της ενέργειας», είπε ο κ. Γιλντίζ στη Χουριέτ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν αποκλίνουσες απόψεις στο θέμα της νομιμότητας των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο και την πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης στον ΟΗΕ για την προσπάθεια της Άγκυρας να ξεκινήσει έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Δεν έχουμε την πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε τα ενεργειακά θέματα ως αφορμή για τη δημιουργία έντασης αλλά ως αφορμή για ανάπτυξη και ενίσχυση των σχέσεών μας. Θα δούμε εάν και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αυτή την αρχή», είπε ο κ. Γιλντίζ όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ελληνική ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 22 Φεβρουαρίου.

«Η πραγματοποίηση ερευνών σε αμφισβητούμενες περιοχές θα δημιουργούσε ανησυχία όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε άλλες χώρες», είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σχετικά με την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση ρώτησε την τουρκική πλευρά αν σκοπεύει να κάνει έρευνες στο Αιγαίο. «Απαντήσαμε, "μέχρι τώρα δεν σκοπεύουμε να κάνουμε". Μήπως δεν ξέρουμε ότι οι έρευνες δημιουργούν αμφισβητήσεις; Και βέβαια το ξέρουμε», είπε ο Γιλντίζ.

Από την άλλη πλευρά η Άγκυρα όπως γράφει η «Ε» έδωσε χθες εντολή στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Τουρκίας, ΤΡΑΟ, να συνεχίσει κανονικά από σήμερα και για τα επόμενα τρία χρόνια τις υποθαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, η Γενική Διεύθυνση Πετρελαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας (Petrol Isleri Genel Mudurlugu - PIGM), όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, άναψε χθες το «πράσινο φως» στην ΤΡΑΟ να παρατείνει έως το 2016 τις έρευνές της σε επίμαχες περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο περιοχές εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, στους τομείς ΤΡΟ/XVI/Α - Antalya (παράταση έως τις 26 Μαρτίου 2016), ΤΡΟ/XVI/Β - Antalya (παράταση έως τις 29 Απριλίου 2016) και στις περιοχές AR/ΤΡΟ/3863 και AR/ΤΡΟ/3859 στο Ντιγιάρμπακιρ και την Προποντίδα.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το ότι τουρκικό μέσο ενημέρωσης αναφέρεται στο γεγονός, σημειώνοντας ότι οι έρευνες αφορούν περιοχές οι οποίες δεν βρίσκονται εντός τουρκικής δικαιοδοσίας, την ώρα μάλιστα που η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας εκκρεμεί.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι μπορεί η Άγκυρα να προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες, ωστόσο δεν προχωρά περισσότερο.
πηγή


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *