ροή ειδήσεων

Νέος Πάπας ο Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο - βιντεο

Άσπρος καπνός βγήκε στις 20:08 ώρα Ελλάδας από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα. Ο 266ος ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έχει εκλεγεί....
Λευκός καπνός στην Καπέλα Σιστίνα, πανηγυρικά ηχούν οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου: Η Καθολική Εκκλησία έχει Πάπα. Βρισκόμαστε εν αναμονή του ονόματος του εν μέσω ιαχών του συγκεντρωμένου πλήθους και παρελάσεων. Παραπάνω από 100.000 πιστοί βρίσκονται στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ανάμεσα τους και ο δήμαρχος της Ρώμης, Gianni Alemanno.

Νέος Πάπας είναι ο Αργεντινός Καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (Jorge Mario Bergoglio) που θα ονομαστεί Φραγκίσκος. Το Φραγκίσκος σημαίνει σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη. Η πρώτη φορά που έχουμε Πάπα από τη Λατινική Αμερική.

Έκπληξη ο νέος Πάπας

Ο νέος Πάπας είναι 76 ετών, Αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες και για πολλούς θεωρείται μεταβατική "λύση". Προέρχεται από το Τάγμα των Ιησουιτών, ενώ ήταν ένα από τα αουτσάιντερ στις προβλέψεις.

Ο ίδιος είναι πνευματικό τέκνο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του δεύτερου και θεωρείται συντηρητικός. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μπουένος Άιρες και έχει δηλώσει ότι μαγειρεύει ο ίδιος τα γεύματα του.

Το Κονκλάβιο κατέληξε μετά από πέντε ψηφοφορίες στο ένα από τα 115 μέλη του που θα ανέβει στην Καθέδρα του Ποντίφικα και θα γίνει ο νέος πνευματικός ηγέτης σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων καθολικών ανά τον κόσμο μετά την παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣτ'.

Ο επικεφαλής του Κονκλαβίου Jean-Louis Pierre Tauran, βγήκε στο μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου για να πει το "Habemus Papam" και να ανακοινώσει τον νέο Πάπα, λίγο μετά τις 21.00, ώρα Ελλάδας.

Το τελετουργικό

Μόνο όσοι είναι μέσα στο Κονκλάβιο ξέρουν το όνομα του νέου Πάπα. Να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο ο Ποντίφικας να είναι και μέλος του Κονκλαβίου, ενώ υπάρχει περίπτωση να μη βρίσκεται μέσα στο χώρο της εκλογής. Για να εκλεγεί, χρειάζεται τουλάχιστον τα 2/3 των ψήφων.

Τελευταία φορά που εξελέγη Πάπας εκτός των μελών του Κονκλαβίου, ήταν το 1378, όταν και ψήφισαν τον Αρχιεπίσκοπο του Μπάρι.

Αφού συγκεντρωθούν τα 2/3 των ψήφων, οι εκλέκτορες ρωτάνε τον νέο Πάπα για το αν αποδέχεται το χρίσμα, και αφού εκείνος πει το πολυπόθητο "ναι", καλείται να επιλέξει όνομα. Το παράδοξο είναι, ότι το βιβλίο με τους κανόνες του τελετουργικού του Ποντιφικάτου, δεν προβλέπει τι θα γίνει αν ο "νικητής" αρνηθεί το χρίσμα του. Αν ο νικητής δεν είναι ήδη Αρχιεπίσκοπος, χειροτονείται επί τόπου.

Πως παράγεται ο λευκός καπνός
Όταν τελειώσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, οι Καρδινάλιοι καίνε τα ψηφοδέλτια και παράγεται ο λευκός καπνός που βγαίνει από την καμινάδα.

Ο νέος Πάπας πάει στο "Δωμάτιο των Δακρύων" και φοράει τη λευκή Παπική αμφίεση και ακολουθεί μια σύντομη τελετή προσευχής.

Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στην δημόσια τηλεόραση RAI υπήρχαν πολλές πιθανότητες ο νέος πάπας να είναι ο αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Άντζελο Σκόλα, 72 ετών. Αν η εκτίμηση επιβεβαιωνόταν, θα ήταν ο πρώτος Ιταλός ποντίφικας μετά από 35 χρόνια.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος13/3/13 22:39

    Και έλεγα και εγώ γιατί με τρώνε...γιατί με τρώνε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/3/13 02:59

    ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΕΡΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΘΑ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/3/13 09:14

      Δεν αξιζεις ουτε τον ιδρωτα απο τα αρ...ια ενος Χρυσαυγιτη.Πανε τωρα να φιλησεις κανενα χερι υπουργου και μετα φαε το σανο σου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος14/3/13 11:11

      ΕΧΕΙΣ ΦΑΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΜΥΘΑ,ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΣΟΚΟΝΔ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΣΕΣ ΦΙΛΑΝΕ,ΠΡΟΣΚΥΝΑΝΕ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΠΑ,ΒΑΣΙΛΙΑ,ΥΠΟΥΡΓΟΥ
      ΕΣΕΙΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΧΕΤΕ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΜΠΛΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΣΥΡΕΤΕ ΤΗΝ ΑΒΟΥΛΗ ΑΓΕΛΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ Ο ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ.
      ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΔΡΩΤΑΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΣΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ,ΑΠΛΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ,ΚΟΤΟΥΛΑ

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος14/3/13 06:56

    ΠΑΠΑΣ ΜΕ 120 ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ.
    ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΙΛΙΑΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *