ροή ειδήσεων

Αντικειμενικές αξίες σε εκατοντάδες οικισμούς σε Αττική, Κρήτη, Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη κ.α.

Εκατοντάδες οικισμοί, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περιοχές σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδο ακόμη και στην Αττική θα υπαχθούν στο νέο σύστημα....

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μεγάλες επιβαρύνσεις θα υποστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της επέκτασης του συστήματος των αντικειμενικών τιμών σε όλη τη χώρα. Εκατοντάδες οικισμοί, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περιοχές σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδο ακόμη και στην Αττική θα υπαχθούν στο νέο σύστημα.

Σήμερα οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος και την επιβολή των φόρων και τελών (φόρος μεταβίβασης, φόρος ακίνητης περιουσίας, ειδικό τέλος ακινήτων, τέλος ακίνητης περιουσίας) είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με ό,τι ισχύει για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος. Η αξία των κτισμάτων που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος δεν υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνης που εφαρμόζεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά με βάση ένα σύστημα που αφετηρία του είναι η «τιμή εκκίνησης» του κόστους κατασκευής, προσαυξημένη συνήθως κατά 40% ανάλογα με το είδος του κτίσματος. Η τιμή εκκίνησης είναι κατά κανόνα, πολύ χαμηλότερη από την αντίστοιχη αντικειμενική τιμή που ισχύει στα όρια του ίδιου δήμου. Με την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα μια σειρά από φόρους και τέλη θα αυξηθούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικής παροχής, τα τέλη έκδοσης οικοδομικών αδειών, τα τεκμήρια διαβίωσης κατοικιών, το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων που σχεδιάζεται κ.λπ. Παράλληλα, συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με αντικείμενο τη μελέτη και διαμόρφωση της νέας διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών. Εργο της Επιτροπής είναι να παρουσιάσει ένα νέο νομικό πλαίσιο υπολογισμού των Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων, που θα βασίζεται στη δημιουργία «Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων» με τη συλλογή στοιχείων από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις σε όλη την επικράτεια. Το νέο σύστημα θα είναι έτοιμο το 2014.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *