ροή ειδήσεων

WIKILEAKS: Χασομέρηδες και επικίνδυνοι οι δικτάτορες της Ελλάδας

Στο φως έρχονται νέα τηλεγραφήματα από τα Wikileaks που δείχνουν τον ρόλο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, καθώς και τις σχέσεις που είχαν με τους δικτάτορες Παπαδόπουλο και Ιωαννίδη. Μάλιστα από τα έγγραφα προκύπτει πως οι Αμερικανοί χαρακτήριζαν τον Παπαδόπουλο...
«τεμπέλη και χασομέρη» και τον δεύτερο «σκληροπυρηνικό» και «επικίνδυνο».

Οπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» επικαλούμενα την καινούργια εφαρμογή των Wikileaks ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα την επίμαχη περίοδο Χένρι Τάσκα, φαίνεται πως είχε καταθέσει στο μέλος του Κογκρέσου Γουέιν Χέις ένα ψυχογράφημα του Γεωργίου Παπαδόπουλου και του Δημήτρη Ιωαννίδη. Η εφημερίδα, εντόπισε τους τίτλους σε μη διαθέσιμα τηλεγραφήματα που έστειλε ο Αμερικανός πρεσβευτής, με τους ακόλουθους τίτλους: «Το προφορικό μήνυμα του πρεσβευτή στον Ιωαννίδη» τον Μάρτιο του 1974 (1974ATHENS048076) και «Πιθανός νέος ηγέτης ο Δημήτριος Ιωαννίδης - Μερικοί φόβοι» με ημερομηνία 26 Νοεμβρίου 1973 (1973ATHENS08297).

Ωστόσο, μερικούς μήνες αργότερα, ο Τάσκα «ξαναχτύπησε» με τηλεγραφήματα, στα οποία περιγράφει του δύο δικτάτορες. Για τον Παπαδόπουλο τονίζει, ότι η μεγαλύτερη αδυναμία του ήταν «η αναποφασιστικότητά του» και το γεγονός ότι «απέφευγε την αντιπαράθεση με κάθε κόστος», ενώ στη συνέχεια αναφέρει: «Δίσταζε ακόμη και όταν ήξερε πως ο στρατηγός Ιωαννίδης ήταν απειλή για το μέλλον του. Αρνούνταν να πάρει μέτρα για να τον αντιμετωπίσει και να τον βγάλει από τα αθηναϊκά δρώμενα».

Στο ίδιο κείμενο ο Τάσκα χαρακτηρίζει τον Δημήτριο Ιωαννίδη «σκληροπυρηνικό», ο οποίος σχετίζεται, όπως γράφει ο διπλωμάτης, «με την εικόνα των βασανισμών και της σκληρότητας που ταλαιπώρησε το καθεστώς Παπαδόπουλου». Ακόμη, ο Τάσκα προδικάζει αποτυχία του Ιωαννίδη και εξηγεί ότι συμφέρον των ΗΠΑ είναι όλοι οι νέοι «αυτοδιορισμένοι» αρχηγοί του καθεστώτος να ταυτιστούν με τις αμερικανικές θέσεις. Προτείνει μάλιστα οι ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν στους δικτάτορες ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές.

Παράλληλα, σε ένα άλλο τηλεγράφημα του ο Αμερικανός πρεσβευτής στέλνει στο Στέιτ Ντιπάρντμεντ ένα προσχέδιο συνέντευξης του, την οποία θα έδινε στο περιοδικό «Newsweek». Στο προσχέδιο αναφέρει ότι στην ερώτηση για το αν η CIA έλεγχε τον Ιωαννίδη, ο πρεσβευτής απαντούσε: «Αν οι ΗΠΑ είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν έναν Έλληνα αρχηγό -την οποία δεν έχουν - πιστεύετε ότι θα διάλεγαν τον Ιωαννίδη; Ας είμαστε σοβαροί», με την αιτιολογία ότι αυτή η δήλωση θα βοηθούσε την αμερικανική πολιτική για την Ελλάδα.

Έναν χρόνο μετά ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζακ Κιούμπις χαρακτηρίζει «χρήσιμη» την κατάθεση Ιωαννίδη στο δικαστήριο, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις του και αρνείται να εμπλέξει στο πραξικόπημα την αμερικανική κυβέρνηση. Παράλληλα ο Κιούμπις ζητεί από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να προσέξει γιατί και στην Ελλάδα κυκλοφορούν και άλλες ιστορίες που θέλουν εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στην εγκαθίδρυση της δικτατορίας και στο πραξικόπημα στην Κύπρο.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *