ροή ειδήσεων

Ποια είναι τα 10 ανθυγιεινά τρόφιμα που βρίσκουν "καταφύγιο" στο ψυγείο σας;;;

Γνωρίζετε φυσικά ότι η διατροφική καταστροφή σας είναι να παραγγείλετε ένα διπλό τσίζμπεργκερ ή μια σούπερ σπέσιαλ πίτσα, όταν βγαίνετε έξω για φαγητό. Αλλά μήπως και το ψυγείο σας βρίθει ανθυγιεινών πρώτων υλών;...

Αν θεωρείτε εαυτόν μέσο καταναλωτή, τότε σίγουρα έχετε στο ψυγείο σας κάποια βασικά είδη διατροφής που σας προσφέρουν καθημερινά πολλές επιπλέον θερμίδες, αλάτι, λιπαρά και/ή ζάχαρη και μάλιστα χωρίς πάντα να το συνειδητοποιείτε.

Τα προϊόντα που απαρτίζουν την παρακάτω δεκάδα, επιλέχθηκαν διότι είναι πλούσια σε trans λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και/ή αλάτι, ενώ τα συναντάμε στο ψυγείο ενός μέσου ανθρώπου.



Είναι λευκή, κρεμώδης και γεμάτη θερμίδες! Η μαγιονέζα περιέχει ακόμη και στις light εκδοχές της τόσο λιπαρά και θερμίδες που εύκολα μπορεί να κάνει παχυντικό ακόμη και το πιο ελαφρύ γεύμα. Η αλήθεια είναι ότι ένα κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα δεν είναι ικανό να σας προσθέσει επιπλέον κιλά. Αλλά δύσκολα περιοριζόμαστε σε τόσο μικρές ποσότητες. Αν μάλιστα ανήκετε στους λάτρεις της, έχετε υπόψη σας ότι ένα τέταρτο του φλιτζανιού μαγιονέζα περιέχει έως και 360 θερμίδες και 40 γραμμάρια λιπαρών.

Ωστόσο, υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές: Μπορείτε αντί μαγιονέζας να φτιάξετε δική σας σως αναμειγνύοντας μουστάρδα, σάλτσα ντομάτας και σως μπάρμπεκιου. Επίσης προτιμήστε light μαγιονέζα που έχει 35 θερμίδες και 3,5 γραμ. λιπαρά ανά κουταλιά. Τέλος, προσπαθήστε να μην το παρακάνετε όταν πρόκειται να φάτε μαγιονέζα.



Τα αναψυκτικά είτε περιέχουν ζάχαρη είτε υποκατάστατά της, βρίσκονται σε κάθε ψυγείο. Και φυσικά συμπεριλάβετε σε αυτή την κατηγορία φουτοχυμούς, παγωμένο τσάι και ενεργειακά ποτά.

Τα αναψυκτικά είναι γενικώς η επιτομή των «κενών» θερμίδων. Είτε πρόκειται για παγωμένο τσάι, είτε για φρουτοποτά και αναψυκτικά τύπου cola, δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό, παρά μόνον θερμίδες. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι δεν προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε την κατάσταση τρώγοντας λιγότερο, όταν υπερκαταναλώνουμε αναψυκτικά, άρα αυξάνεται απότομο το σύνολο των ημερήσιων θερμίδων μας.

Για την ενυδάτωση του οργανισμού, το νερό είναι η καλύτερη επιλογή και θα πρέπει γενικά να είναι η πρώτη μας επιλογή όταν θέλουμε να ξεδιψάσουμε. Πάντως υπάρχουν και αρκετά αναψυκτικά/αφεψήματα χωρίς θερμίδες, όπως το πράσινο και μαύρο τσάι, που ενυδατώνουν τον οργανισμό και περιέχουν παράλληλα αντιοξειδωτικές ουσίες. Εναλλακτικά μπορείτε να πιείτε γάλα, άπαχο ή light που σας προσφέρει ασβέστιο, βιταμίνη D, Β12, μαγνήσιο και κάλιο.



Όχι μόνο είναι εύκολο να πιει κανείς μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, αλλά από διατροφική σκοπιά υπάρχουν καλύτερα ροφήματα που μπορεί να περιέχει ένα ψυγείο.

Οι θερμίδες από το αλκοόλ είναι επίσης «κενές» διότι ο οργανισμός δεν τις χρησιμοποιεί ως ενέργεια. Το ήπαρ εξαναγκάζεται να διασπάσει το αλκοόλ σε λιπαρά οξέα, τα οποία συσσωρεύονται στο ήπαρ. Μάλιστα, η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ είναι εύκολο να συμβεί ακόμη και μετά από μια βραδιά κατάχρησης αλκοόλ. Τα ηπατικά κύτταρα καθώς και τα εγκεφαλικά πεθαίνουμε με ευκολία μετά την έκθεσή τους σε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ.

Και φυσικά το θέμα είναι οι θερμίδες. Ένα ποτήρι κρασί μπορεί να περιέχει περίπου 170 θερμίδες και ένα μπουκάλι μπίρα 150. Μια δόση τζιν, ρούμι, βότκα ή ουίσκι μπορεί να περιέχει έως και 105 θερμίδες, χωρίς να υπολογίζεται η προσθήκη σόδας ή άλλων υγρών.

Ουκ εν τω πολλώ το ευ, λοιπόν. Αν θέλετε να πιείτε αλκοόλ, πιείτε με σύνεση. Ενώ υπάρχει πάντα και η εναλλακτική του μεταλλικού ή ανθρακούχου νερού με μια φέτα λεμόνι.



Τα αλλαντικά, είτε πρόκειται για σαλάμι, μπέικον, γαλοπούλα, κρίνονται ως ανθυγιεινά διότι περιέχουν αρκετό αλάτι και λιπαρά συνήθως, όπως επίσης και συντηρητικά.

Το κατεργασμένο κρέας (δηλαδή κρέας που έχει υποστεί κάπνισμα, ψήσιμο σε μπαχαρικά ή αλάτι, και έχει προθήκη συντηρητικών) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των αλλαντικών, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου. Ορισμένοι επιστήμονες υποψιάζονται ότι συγκεκριμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στα αλλαντικά μπορεί να μετατρέπονται σε καρκινογόνες ουσίες εντός του οργανισμού.

Επιπλέον, το αλάτι σε μια μικρή ποσότητα αλλαντικού (πέντε φέτες σαλάμι) μπορεί να είναι 310 έως 480 mg. Μια διατροφή πλούσια σε νάτριο έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, μείζονα αιτία καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αντί λοιπόν των αλλαντικών μπορείτε να προτιμάτε στα σαντουιτς σας φρέσκο φιλέτο κοτόπουλο, άπαχη γαλοπούλα ή ψητό χοιρινό.



Στα αλλαντικά περιλαμβάνονται επίσης και τα λουκάνικα, που φρέσκα ή κατεψυγμένα έχουν μια θέση στα περισσότερα οικιακά ψυγεία. Πολλοί τα προτιμούν ως ένα γρήγορο γεύμα ή ακόμη και πρωινό.

Τα λουκάνικα περιέχουν γενικά αρκετό αλάτι (520-680 mg ανά μερίδα) και λιπαρά (έως 23 γραμ. λίπους και 7 γραμ. κορεσμένα λιπαρά ανά μερίδα).

Μια καλή ιδέα είναι να αντικαταστήσετε τα λουκάνικα που συνήθως αγοράζετε με εκείνα που είναι φτιαγμένα από άπαχο κρέας (όπως κοτόπουλο, άμαχο χοιρινό ή ψαρονέφρι), ενώ μπορείτε να φάτε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Καλή λύση είναι και τα ψητά λαχανικά ως γρήγορο γεύμα.

Αλλά αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα λουκάνικα, τότε διαβάζετε πάντα με προσοχή την ετικέτα του προϊόντος ώστε να ελέγχετε την ποσότητα των λιπαρών και του άλατος που περιέχουν.



Ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πρωτεΐνη, ασβέστιο, βιταμίνη B12 και ριμποφλαβίνη, όσα παρασκευάζονται από πλήρες γάλα, περιέχουν επίσης άφθονο λίπος και χοληστερόλη. Αν πίνετε 450 γραμμάρια γάλα την ημέρα για παράδειγμα, τότε παίρνετε 1.904 θερμίδες, 105 γραμ. λίπος, 59,5 γραμ. κορεσμένο λίπος και 315 mg χοληστερόλης την εβδομάδα.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να βρείτε εύκολα γαλακτοκομικά light, είτε πρόκειται για γιαούρτι, τυρί ή γάλα.



Σε κάθε εποχή του χρόνου πλέον το παγωτό δεν λείπει από τα περισσότερα ψυγεία. Ακόμη κι αν είστε από κείνους που τρώνε με σύνεση, το παγωτό περιέχει συνήθως πολλά κορεσμένα λιπαρά καθώς και θερμίδες. Μάλιστα, όσο πιο gourmet η γεύση του παγωτού που απολαμβάνετε, τόσο μεγαλύτερο το κακό για τη σιλουέτα σας. Για παράδειγμα, μια μερίδα παγωτό λευκής σοκολάτας με τρούφα από raspberries περιέχει 310 θερμίδες, 18 γραμ. λίπος, 10 γραμ. κορεσμένο λίπος, 105 mg χοληστερόλη και 28 γραμ. ζάχαρη.

Αν δεν μπορείτε να απαρνηθείτε το παγωτό, προτιμήστε light εκδοχές και απλές γεύσεις, όπως αυτές που έχουν ως βάση χυμούς φρούτων. Μια υγιεινή εκδοχή του παγωτού είναι το άπαχο παγωμένο ελληνικό γιαούρτι, το οποίο μπορείτε να συνοδεύσετε με φρούτα εποχής.



Πόσα μπουκάλια ντρεσινγκ έχετε στο ψυγείο σας; Στο μέσο ψυγείο πάντως υπάρχουν τουλάχιστον τρία ντρέσινγκς για σαλάτες με επικρατέστερο το Thousand Island.

Για κάθε δύο κουταλάκια ντρέσινγκ που καταναλώνετε με το γεύμα σας, υπολογίστε επιπλέον 120 θερμίδες, 12 γραμ. λιπαρά, 2,5 γραμ. κορεσμένα λιπαρά και 380 mg αλατιού στη σαλάτα σας.

Αν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς ντρέσινγκ στη σαλάτα σας, επιλέξτε light εκδοχές ή φτιάξτε μόνοι σας κάτι απλό, όπως ένα μείγμα από λάδι, ξύδι ή λεμόνι και μυρωδικά της αρεσκείας σας.



Το βούτυρο και η μαργαρίνη, σε στερεά μορφή, περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, διότι αυτό το ίδιο λίπους είναι που τα βοηθά να διατηρούνται σε στερεά μορφή, ειδικά σε θερμοκρασίες δωματίου. Παλαιότερα, οι μαργαρίνες περιείχαν επίσης trans λιπαρά.

Μια κουταλιά μαργαρίνη περιέχει 100 θερμίδες και 11 γραμ. λιπαρά, ενώ το βούτυρο έχει 7 γραμ. κορεσμένου λίπους ανά κουταλιά.

Προτιμήστε λοιπόν αγνό παρθένο ελαιόλαδο για τα φαγητά σας επειδή περιέχει μόνο-ακόρεστα και πολύ-ακόρεστα λιπαρά. Αν πάλι μια συνταγή απαιτεί βούτυρο ή μαργαρίνη, επιλέξτε μια εκδοχή με λίγα λιπαρά.



Οι κατεψυγμένες πατάτες συμπληρώνουν εύκολα το γεύμα, ενώ δεν χρειάζονται καθάρισμα και κόψιμο. Γι' αυτό και τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει μια θέση σε αρκετά ψυγεία.

Όμως μια μερίδα κατεψυγμένες πατάτες μπορεί να περιέχουν 8-11 γραμ. λίπος, 3 γραμ. κορεσμένα λιπαρά, 390-450 mg νατρίου και περίπου 160-190 θερμίδες.

Η καλύτερη εναλλακτική λύση είναι να τρώτε φρέσκιες πατάτες, ψητές ή βραστές, διότι θα απολαύσετε τα θρεπτικά συστατικά τους χωρίς επιπλέον αλάτι και κορεσμένα λιπαρά.

health.in.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *