ροή ειδήσεων

ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ! ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στην έκθεσή του για...
το πρώτο τρίμηνο του 2013., Ύφεση και ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και ανατροφοδότηση της ύφεσης αναφέρεται στην έκθεση. Τονίζεται ότι δεν υπάρχουν οικονομικά και κοινωνικά περιθώρια για περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 άρχισε με καλύτερους όρους από ό,τι το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 ωστόσο τονίζεται ότι το βάρος της δημοσιονομικής λιτότητας είναι δυσβάστακτο και η χώρα υποφέρει από πρωτόγνωρα επίπεδα ανεργίας. Εκτιμάται ότι δεν υπάρχουν οικονομικά και κοινωνικά περιθώρια για περαιτέρω μέτρα λιτότητας και σημειώνεται ότι επιθυμητό θα ήταν να εξεταστούν δυνατότητες για μικρότερες περικοπές δαπανών και μείωση φορολογικών συντελεστών το 2013. Τονίζεται επίσης ότι η αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να διευκολύνει μια ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή που λαβαίνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την κατάσταση της εσωτερικής ζήτησης.

Η πορεία των καθαρών εσόδων του Τ.Π. εξακολουθεί να είναι σημαντικά αρνητική και η ύφεση συνεχίζεται ( αναφέρεται ενδεικτικά ότι το 2013 η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι παγκοσμίως η 3η μεγαλύτερη ύφεση τα τελευταία 100 χρόνια ). Διαπιστώνεται ότι η έμφαση που δόθηκε στη μείωση του κόστους εργασίας και στις θεσμικές μεταβλητές ήταν υπερβολική και πιθανόν αντιπαραγωγική. Βάσει των ευρημάτων, η έκθεση συμπεραίνει ότι ο μισθός τελικώς έχει λιγότερη σημασία για την ανταγωνιστικότητα από άλλους παράγοντες.

Τονίζεται ότι η περιοριστική δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική εντείνει αναμφίβολα την ύφεση και χωρίς την αντεπίδραση άλλων παραγόντων που θα την εξουδετερώσουν, τείνει να τροφοδοτεί ένα σπιράλ προς τα κάτω. Η μεγάλη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο συνοδεύθηκαν από πτώση των αντίστοιχων εσόδων λόγω μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης. "Η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κτλ. αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και έτσι ανατροφοδότηση της ύφεσης" αναφέρεται στην έκθεση και σημειώνεται ότι καθώς η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι όντως ασταθής, οι τάσεις μπορούν να αναστραφούν μόνον αν αποδώσουν γρήγορα άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σημειώνεται τέλος ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εξελίσσεται με βραδύτητα και, αντίστοιχα, είναι αργός ο ρυθμός εισροής εσόδων στα κρατικά ταμεία από το πρόγραμμα.
enet.gr
makeleio.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *