ροή ειδήσεων

Τουρισμός: Θα βουλιάξει η Ελλάδα!

Διψήφια αύξηση για την Ρόδο
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Ακόμη και τα 12 δισ. αναμένεται να αγγίξουν φέτος τα έσοδα από τον τουρισμό, από 10 δισ. το 2012, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις και των πλέον αισιόδοξων. Ο τουρισμός αναδεικνύεται πράγματι στο μεγάλο παίκτη της οικονομικής ανάκαμψης, τρέχοντας με...
ρυθμούς που ξεπερνούν όλες τις αρχικές εκτιμήσεις. Και ενώ ο στόχος των 17 εκατ. αφίξεων ξεκίνησε να ακούγεται δειλά και συγκρατημένα στις αρχές του προηγούμενου χειμώνα -και έπειτα από μια ομολογουμένως άσχημη εισπρακτική χρονιά-, τώρα το στοίχημα των 18 εκατ. τουριστών δεν φαίνεται να είναι «άπιαστο όνειρο». Αντιθέτως ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που ανεβάζουν όλο και πιο ψηλά το ταβάνι των αναμενόμενων τουριστικών μεγεθών.


Ήδη το πρώτο δίμηνο, το οποίο θεωρείται και το πιο «νεκρό» κάθε σεζόν, έδωσε το στίγμα της τουριστικής σεζόν: Με θετικό πρόσημο ξεκίνησαν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις οι οποίες αυξήθηκαν κατά 7 εκατ. ευρώ, ή αλλιώς 2,9%, φθάνοντας σε 255,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αύξηση κατά 6,9% εμφάνισαν και οι αφίξεις. Η Ρωσία, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτέλεσε από την αρχή τον πρωταγωνιστή των ανοδικών τάσεων, με τις εισπράξεις να καταγράφουν «με το καλημέρα» ρεκόρ ανόδου κατά 68,4%.

Το στοίχημα της ρωσικής αγοράς δείχνει να έχει κερδηθεί, τουλάχιστον για φέτος, με τις επιδιώξεις για το μέλλον να ανεβάζουν σημαντικά το βαθμό διείσδυσης του ελληνικού τουριστικού brand name. Η έκπληξη ωστόσο στα νούμερα του τουρισμού ήρθε από χώρες που ούτε άνηκαν στις παραδοσιακές τουριστικές πηγές, ούτε εντάχθηκαν στο βασικό κορμό του σχεδιασμού για την προβολή της χώρας.

Τα ποσοστά όμως των κρατήσεων δεν αφήνουν κανένα αδιάφορο: Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αυστρία, που παρουσιάζει εξίσου εντυπωσιακά μεγέθη στις κρατήσεις, ξεπερνώντας ακόμη και το 25%. Κεφαλονιά, Κάρπαθος, Σκιάθος, Καλαμάτα, αλλά και οι παραδοσιακοί προορισμοί όπως Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδος, Κως κ.ά. βρίσκονται υψηλά στις προτιμήσεις των Αυστριακών, με τα τουριστικά πρακτορεία να αναμένουν και αρκετές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.


Ιδιαίτερα αυξημένες παρουσιάζονται και οι κρατήσεις για την Ελλάδα από την Πολωνία όπου σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Πολωνών tour operators καταγράφεται αύξηση 39% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Στο σύνολο πάντως των κρατήσεων η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση των τουριστικών προορισμών charters από Πολωνία, συγκεντρώνοντας συνολικά μερίδιο 17,1%. Και η Ολλανδία μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, με τις εκτιμήσεις ότι την Ελλάδα θα επισκεφτούν φέτος περισσότεροι από 700.000 Ολλανδοί.

Η ανάκαμψη έρχεται όμως και από χώρες που πέρσι «γύρισαν την πλάτη» στους ελληνικούς προορισμούς. Πιο συγκεκριμένα, αύξηση 10% καταγράφουν οι κρατήσεις από την Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού τουριστικού ομίλου Alltours. Μάλιστα θεαματική είναι η αύξηση που καταγράφεται στις κρατήσεις για Ρόδο, που υπερβαίνει το 25%, αλλά και για την Κρήτη που κινείται στο 15%.

Αποκατάσταση της εικόνας- πτώση των τιμών

Το come- back της Ελλάδας δεν είναι φυσικά τυχαίο. Οπωσδήποτε, τους τελευταίους μήνες γίνεται μιαοργανωμένη προσπάθεια προβολής του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, θαύματα όμως δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Όπως λένε επιχειρηματίες του χώρου, η Ελλάδα κέρδισε «στα σημεία» σε ό,τι αφορά την πτώση των τιμών σε υπηρεσίες, και ιδιαίτερα στις τιμές των ξενοδοχείων, όπως φαίνεται και στον πίνακα (δεξιά), με ό,τι αρνητικό και θετικό συνεπάγεται αυτό. Στα θετικά συγκαταλέγεται η προτίμηση πολλών tour operators του εξωτερικού προς τα πακέτα all- inclusive που προσφέρουν πλέον τα περισσότερα ξενοδοχεία που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο του εισερχόμενου τουρισμού. Στα αρνητικά, η αδυναμία προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού, που να αφήνει χρήμα και στις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις.

Απλησίαστη η Κίνα

Το μόνο μελανό σημείο των τουριστικών μεγεθών βρίσκεται στην αγορά της Κίνας, παρά το γεγονός πως βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών με τις υψηλότερες δαπάνες ταξιδιού (περίπου 75,5 δισ. ευρώ). Η Ελλάδα, εξαιτίας φυσικά και της μη ύπαρξης απευθείας αεροπορικής σύνδεσης με τη χώρα του μεταξιού, καταφέρνει να προσελκύει κάθε χρόνο μόλις και μετά βίας 120 χιλ. Κινέζους τουρίστες. Αν και η Ελλάδα πληροί το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής προορισμού, την ύπαρξη πλούσιας ιστορίας και πολιτισμού δηλαδή, οι δυσκολίες σε ζητήματα έκδοσης βίζας κρατούν μακριά την πιο πλούσια αγορά. Και αυτό γιατί επιτρέπεται να υπάρχουν κέντρα θεώρησης μόνο στις πόλεις με προξενικές αρχές, περιορισμός που έχει σαν αποτέλεσμα η παρουσία της Ελλάδας να περιορίζεται μόνο σε τέσσερις κινεζικές πόλεις.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Κεφάλαιο» της 11ης Μαΐου
Πηγή:www.capital.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/5/13 07:11

    χαχαχαχαχαχα....ΓΕΛΩ διοτη ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ οοοολοι θα κλαιμε......
    ΝΑΙ μπορει η Ελλαδα να βουλιαξει απο τουρισμο...αναρωτηθηκατε την ποιοτητα του τουρισμου??
    Το 70% απ'αυτους ειναι τα ξακουστα ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙΑ....τρωνε πινουν ολα τζαμπα μες στα ξενοδοχεια, τα οποια δουλευουν κ διοικουντε απο ξενες εταιρειες...που αυτο σημαινει τα λεφτα βγαινουν εξω...κ οχι στην ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑς...ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥς ΤΗς ΤΑΞΕΩς ΤΩΝ 530 ΕΥΡΩ...Κ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ..ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ Η ΝΟΜΙΜΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕς ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥς.
    Μετα οι περισσοτεροι τουριστες ειναι ΣΠΑΓΓΟΙ τα ρεστα τα περνουν στη χωρα τους κ ουδεις πια δε ξοδευετε...τα κρουαζιεροπλοια λενε στους επιβατες τους να μην φανε εξω αλλα μεσα στο πλοιο πριν αποβιβαστουν σε κανενα νησι...να μην αγοραζουν τιποτα διοτη στην Τουρκια θα τα βρουν ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ....
    Ποιος κ καλα θα μας σωσει???Ο τουρισμος???ΜΗΝ ΓΕΛΙΩΜΑΣΤΕ...ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/5/13 07:24

    http://parapona-rodou.blogspot.com/2013/05/10_4471.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *