ροή ειδήσεων

Νέα διαδικτυακή πύλη για... ψαγμένους τουρίστες

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου "ρίχνει", τις επόμενες ημέρες, στη μάχη του τουρισμού ένα δυνατό τεχνολογικό "χαρτί". Πρόκειται για μία καινοτόμα διαδικτυακή πύλη - μοναδική στην Ελλάδα, ενώ στο εξωτερικό... αντίστοιχη έχουν οι Βαλεαρίδες Νήσοι - που δίνει στη δυνατότητα στους τουρίστες, προτού ακόμη ταξιδέψουν με αεροπλάνα, πλοία ή όποιο άλλο μέσο έχουν επιλέξει προς το αγαπημένο τους νησί, να γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τι πρόκειται να συναντήσουν εκεί.

Οι απαιτητικοί και "ψαγμένοι" επισκέπτες των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, μέσω του www.aegeanislands.gr, ακόμη κι αν βρίσκονται στην άλλη άκρη του πλανήτη, θα μπορούν να προγραμματίζουν το ταξίδι τους με κάθε λεπτομέρεια - τι θα δουν, πού θα μείνουν, τι θα φάνε, τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να διαλέγουν το νησί που τους "εκφράζει" περισσότερο και αυτό που θα καλύψει τις περισσότερες ανάγκες τους, δίχως να χρειαστεί να πληρώσουν κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο για να τους προγραμματίσει μια οργανωμένη εκδρομή.

Με μότο "Τα νησιά του Αιγαίου με το Απέραντο Γαλάζιο", η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την πρωτοπόρα αυτή διαδικτυακή πύλη δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να μπορούν να ενημερώνονται για κάθε νησί ξεχωριστά. Έτσι, θα γνωρίζουν, ακριβώς, με φωτογραφίες και χάρτες, τα μονοπάτια στα οποία θα περπατήσουν για να δουν "μαγικά" ηλιοβασιλέματα και ερημικές παραλίες, τους αρχαιολογικούς χώρους που θα επισκεφτούν, τα παραδοσιακά φαγητά που θα γευτούν, τα πανηγύρια στα οποία θα διασκεδάσουν αλλά και τα θαλάσσια σπορ που μπορούν να κάνουν σε κάθε νησί.

Η συγκεκριμένη διαδικτυακή πύλη, που θα βγει στον "αέρα" στις αρχές Ιουνίου και είναι σε συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης (σ.σ. η αντίστοιχη των Βαλεαρίδων Νήσων είναι με τη στήριξη της Microsoft), δεν έρχεται να αντικαταστήσει τις ιστοσελίδες των Δήμων. Αποτελεί ένα συμπληρωματικό, χρήσιμο "εργαλείο", πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα.

Με το "όπλο" αυτό, κανένας τουρίστας δεν θα μπορεί να χαθεί στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, αφού ανά πάσα στιγμή θα μπορεί, μέσω του κινητού του τηλεφώνου ή ενός φορητού υπολογιστή, να "κατεβάζει" χάρτες και να γνωρίζει πού βρίσκεται. "Οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω διαδικτύου, να συλλέγουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για τις διακοπές τους στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Είναι ένα μέσο που βοηθάει τους οργανωμένους τουρίστες, αφού θα μπορούν να ξεκινήσουν το ταξίδι από τη χώρα τους, γνωρίζοντας ακριβώς τι θα συναντήσουν στην Ελλάδα" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου Ελευθερία Φτακλάκη.

Παράλληλα, χάρη στη διαδικτυακή πύλη, θα κάνουν ευκολότερα "island hopping" (μετάβαση, δηλαδή, από το ένα νησί σε ένα άλλο κοντινό) έτσι ώστε στη διάρκεια των διακοπών τους να συνδυάσουν "εικόνες" από δύο, τρία ή και περισσότερα νησιά. "Με καλή συνεργασία των ακτοπλοϊκών εταιρειών θα μπορούν οι τουρίστες να κάνουν 'island hopping'. Θα έχουν τη δυνατότητα, στο πλαίσιο του ίδιου ταξιδιού διακοπών, να συνδυάζουν νησιά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και να βλέπουν την πολυμορφία και τις αντιθέσεις του Νοτίου Αιγαίου. Το 'island hopping' είναι ισχυρό στοιχείο διαφοροποίησης των διακοπών στα νησιά του Αιγαίου σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου" προσθέτει η κ. Φτακλάκη.

Τουρισμός στο Νότιο Αιγαίο

Η σεζόν ξεκίνησε με καλές προοπτικές, αφού παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα από τις ημέρες του Πάσχα, ωστόσο το "κλείσιμο" θα δείξει εάν το πρόσημο θα είναι φέτος θετικό. Επιδίωξη των αρμόδιων φορέων είναι να πετύχουν επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Να ξεκινούν οι πρώτοι τουρίστες να καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά τον Μάρτιο και οι τελευταίοι να αποχωρούν στα τέλη Οκτωβρίου. Για τον λόγο αυτό, "ποντάρουν" σε μαθητικές εκδρομές και στην τρίτη ηλικία, ενώ σχεδιάζουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού για να προσελκύσουν άλλου είδους επισκέπτες.

"Τα τελευταία δύο - τρία χρόνια μειώθηκαν οι Έλληνες επισκέπτες στις Κυκλάδες, που ήταν και το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών, και αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση. Οι Έλληνες, θεωρούμε ότι είναι οι καλύτεροι τουρίστες, όμως είναι ακριβά τα αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα, αφού από Θεσσαλονίκη διακόπηκαν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια" επισημαίνει η Αντιπεριφερειάρχης.

Τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες "δουλεύουν" ιδιαίτερα με τουρίστες από Γερμανία, Αυστρία, Σκανδιναβία, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, ενώ τελευταία υπάρχει ένα "ρεύμα" και από τη Ρωσία, μια μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά. Οι Κινέζοι δείχνουν ιδιαίτερη "αδυναμία" στη Σαντορίνη, ενώ τις Κυκλάδες φαίνεται να προτιμούν και οι Αμερικανοί που κάνουν κρουαζιέρα στο Αιγαίο. "Σε σχέση με πέρσι πάμε καλά. Εχθρός του καλού, όμως, είναι το καλύτερο" καταλήγει η κ. Φτακλάκη.

Περιπατητικός τουρισμός

Η ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού είναι ένα "στοίχημα" για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η Νάξος, η Τήνος, η Αμοργός, η Κέα και η Άνδρος βρίσκονται ένα βήμα μπροστά, ενώ και τα υπόλοιπα νησιά προσπαθούν να βελτιώσουν και να σηματοδοτήσουν τα δικά τους μονοπάτια, προσκαλώντας τους επισκέπτες να τα ανακαλύψουν.

Στα πλάνα είναι μέσα στους επόμενους μήνες να επισκεφτούν τη Νάξο εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Περιπατητικού Τουρισμού. Επιδίωξη είναι να πιστοποιηθούν τα μονοπάτια του νησιού και στη συνέχεια, αφού ενημερωθούν οι ντόπιοι για την καλύτερη συντήρησή τους και εκπαιδευτούν οι συνοδοί, να μπορέσει να λάβει, πρώτα η Νάξος, την απαραίτητη πιστοποίηση και να ξεκινήσουν οι οργανωμένες εκδρομές την άνοιξη και το φθινόπωρο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *