ροή ειδήσεων

Ο Ροδίτης που "σύστησε" την Κίνα στην Αυστραλία

Ένας Έλληνας άνοιξε την αγορά της Κίνας στηνΑυστραλία με αποτέλεσμα σήμερα στην Κίνα να φτάνουν οι περισσότερες αυστραλιανές εξαγωγές. Πρόκειται για τον...
Γιώργο Βογιατζή, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, αλλά ο αυστραλιανός Τύπος καταχώρησε εκτενή δημοσιεύματα για τα επιτεύγματά του.

Όπως γράφηκε, πολύ πριν την επίσκεψη του πρώην Αυστραλού πρωθυπουργού Γκοφ Ουίτλαμ στην Κίνα, στις αρχές της δεκαετίας του '70, ένας Έλληνας της Αυστραλίας είχε αρχίσει τις εμπορικές συναλλαγές με τον «κοιμισμένο δράκο» της Ανατολής.

O Mark Voyage (Γιώργος Βογιατζής) ήταν ο άνθρωπος που άρχισε εμπορικές συναλλαγές με κρατικά εργοστάσια στην Κίνα (πραγματοποιώντας αμέτρητα ταξίδια) χρόνια πριν την αρχή των διπλωματικών σχέσεων. Ήταν αυτός που γνώρισε στους εμπόρους και τους εισαγωγείς τα κινεζικά προϊόντα της κλωστοϋφαντουργίας και του επίπλου.

Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στην Κίνα το 1962 και γνώρισε τις πόλεις-κολοσσούς του σήμερα, όταν ήταν ακόμα υπανάπτυκτες και χωρίς οικονομική δραστηριότητα. Για πολλά χρόνια ταξίδευε στη χώρα από άκρη σε άκρη και επισκεπτόταν εργοστάσια, πολλές φορές έχοντας συνεπιβάτες στα τρένα και τα αεροπλάνα μέχρι και κοτόπουλα.

Το 1966, στο ξεκίνημα της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο, ο Γιώργος Βογιατζής βρισκόταν στο Πεκίνο, όπου πολλές φορές έγινε πηγή πληροφοριών για δημοσιογράφους και πολλές φορές συμβούλευσε κυβερνητικά όργανα σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα. Είχε δε αναγνωριστεί ως ο άνθρωπος που γνωρίζει τα πάντα σχετικά με το εμπόριο με την Κίνα σε πλήθος δημοσιογραφικών ερευνών.

Ο Γιώργος Βογιατζής γεννήθηκε στη Ρόδο το 1930. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υπό συνθήκες ιταλικής κατοχής. Η σχολική του παιδεία ήταν ιταλική, αφού η Ρόδος και όλα τα Δωδεκάνησα είχαν προσαρτηθεί στην Ιταλία.

Το 1945, όταν το νησί πέρασε σε βρετανική διοίκηση, άρχισε μαθήματα και σε αγγλικό σχολείο. Αργότερα, εργάστηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Δουλειά του ήταν να εκδίδει διαβατήρια, έτσι έφτιαξε και το δικό του, το οποίο έμεινε χωρίς υπογραφή από τον προϊστάμενό του, μέχρι να παίξει και τον τελευταίο ποδοσφαιρικό αγώνα στο τοπικό πρωτάθλημα.

Ακολούθησε τη συμβουλή του αδελφού του Αντώνη και τον ακολούθησε στην Αυστραλία, με σκοπό να μείνει μόνο για λίγο καιρό. Με την άφιξή του στη Μελβούρνη άρχεσε να παίζει πόλο και να κολυμπά στοΚιου.

H πρώτη του δουλειά ήταν στη βιομηχανία αυτοκινήτων Τζένεραλ Μότορς, την ημέρα και το βράδυ σε μιλκ μπαρ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα πήγε στο Σίδνεϊ και παντρεύτηκε το 1955 την Μπέτι Σιμωνίδη από το Μποντάι.

Ο Γιώργος Βογιατζής ήταν πραγματικός ταξιδιώτης. Εκτός από τα συχνά επαγγελματικά του ταξίδια, έκανε διακοπές με την οικογένειά του σε όλο τον κόσμο.Αν και δεν μπόρεσε να γυρίσει στη Ρόδο όπως ονειρευόταν για να ζήσει μόνιμα, συνήθιζε να την επισκέπτεται κάθε χρόνο με τη σύζυγό του.
nooz.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *