ροή ειδήσεων

Αβραμόπουλος σε Σκοπιανούς: Θα δείτε Ευρώπη μόνο αν...

Η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, υπό την προϋπόθεση των κριτηρίων που έχει θεσπίσει η ΕΕ, και γενικότερα των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και το...
ζήτημα της ονομασίας όπου και οι δύο πλευρές επιθυμούν να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, αποτέλεσαν τα δύο πιο σημαντικά θέματα της συναντήσεως του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αντιπρόεδρο της Σκοπιανής κυβερνήσεως και υπεύθυνο για θέματα ΕΕ, Fatmir Besimi, που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα στην Αθήνα.

«Κλείνω σημειώνοντας, ακόμη μία φορά, την ανάγκη να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς στο να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα που κρατά ακόμα τις δύο χώρες μακριά τη μία από την άλλη. Εκεί οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και τις επαναλαμβάνουμε. Θα προχωρήσουμε στην αποδοχή μίας ονομασίας με καθαρά γεωγραφικό προσδιορισμό, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο σε αλυτρωτικές πολιτικές και που βεβαίως δε θα έχει κανένα έλλειμμα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το υψηλής ευαισθησίας θέμα του πολιτιστικού και ιστορικού σεβασμού» επανέλαβε ενώπιον του Σκοπιανού Αντιπροέδρου ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Δ.Αβραμόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας με ειλικρινή διάθεση. Είναι πεπεισμένη ότι η επίλυση του ζητήματος θα απελευθερώσει μεγάλες προοπτικές συνεργασίας, προς όφελος των δύο λαών μας, αλλά και ολόκληρης της γειτονιάς μας, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι σημαντικό, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να επικρατήσει μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση. Να αποφεύγονται αντιπαραγωγικές δηλώσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας και μας γυρνούν πίσω σε ένα βαλκανικό παρελθόν, που οι λαοί της περιοχής έχουν πληρώσει ακριβά και που πρέπει επιτέλους να αφήσουμε πίσω μας».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που είναι σημαντικό και προκύπτει από τη σημερινή συνάντηση, αυτό που επιβεβαιώσαμε και με τα όσα συζητήσαμε, αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις μέχρι τώρα, είναι ότι κάτω από τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τη γειτονική χώρα να γίνει και αυτή μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ελλάδα πάντοτε ήταν η γέφυρα όλων των γειτονικών χωρών προς την Ευρώπη, το έχει αποδείξει με μία στάση συνέπειας και, όπως είπαμε νωρίτερα, διαδραματίζοντας έναν σημαντικό, σταθεροποιητικό ρόλο».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και αυτός στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και στο ενδιαφέρον της για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ένταξή της στην ΕΕ, ενώ για το επίμαχο θέμα της ονομασίας της χώρας του, σημείωσε ότι οι προκλήσεις είναι μπροστά μας αλλά μόνο με αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη μεταξύ μας μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και υπό την κατεύθυνση αυτή, βλέπω τις συναντήσεις αυτές σαν ένα βήμα προς τα εμπρός».

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *