ροή ειδήσεων

«Κουταμάρες» τα περί μαγνητικής καταιγίδας, λέει ο διευθυντής του Πλανηταρίου - ΒΙΝΤΕΟ

Οι επιστήμονες διαφωνούν
Πλήρως καθησυχαστικοί για τις τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να είχε μια ισχυρή ηλιακή γεωμαγνητική καταιγίδα για την Ελλάδα εμφανίζονται οι Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι αν και παραδέχονται....
ότι υπήρχε όντως έντονη δραστηριότητα στον Ήλιο, σε καμία περίπτωση δεν υπήρξαν -ούτε θα υπάρξουν- επιπτώσεις για τη χώρα.

«Κουταμάρες», χαρακτήρισε τις σχετικές φήμες ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία μαγνητική καταιγίδα», ενώ ανέφερε ότι κακώς δημιουργήθηκε το όλο θέμα από αναρμόδια πρόσωπα. Όπως ανέφερε, το μόνο αξιοσημείωτο που συνέβη πρόσφατα, ήταν μια έξαρση της ηλιακής δραστηριότητας στις 13 Μαΐου, χωρίς κάποια επίπτωση για τη Γη ή την Ελλάδα ειδικότερα, στις περίπου τρεις μέρες που χρειάστηκαν τα φορτισμένα σωματίδια του ήλιου για να φθάσουν στον πλανήτη μας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Δαγκλής χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» τα περί μαγνητικής καταιγίδας μολονότι, όπως εξήγησε, το 2013 είναι ένα έτος έξαρσης του ήλιου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για μαγνητικές καταιγίδες φέτος.

Για «παρεξήγηση» κάνει λόγο ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής καθώς και του Αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφών Μουσάς, ο οποίος τόνισε ότι ούτε στο μέλλον δεν πρόκειται η Ελλάδα να επηρεαστεί από μια τέτοιου είδους καταιγίδα. Σύμφωνα με τον κ. Μουσά, η Ελλάδα είναι μακριά από τους μαγνητικούς πόλους της Γης και αυτό την προστατεύει ενώ όπως πρόσθεσε ο ήλιος βρίσκεται σιγά- σιγά στην καθοδική πορεία του κύκλου του.

Εκτίμησε, δε, ότι ακόμα κι αν, αργότερα φέτος, υπάρξουν έντονες ηλιακές εκρήξεις, είναι απίθανο αυτές να επηρεάσουν τη χώρα.

Τέλος, ο Κώστας Αλυσσανδράκης, καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαβεβαίωσε, με ανακοίνωσή του, ότι

«Καμία επίσημη πρόγνωση ή προειδοποίηση για ενδεχόμενη έντονη μαγνητική καταιγίδα δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε για το προηγούμενο διάστημα, παρά μόνον μικρές διαταραχές συμπληρώνει, τέλος, ο καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κώστας Αλυσσανδράκης. Αφού προσθέτει, μάλιστα, πως πρέπει να τονίσουμε ότι γεωμαγνητικές καταιγίδες που μπορεί να επιδράσουν στην ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αρκετά σπάνιες» καταλήγει ότι «εντυπωσιάζει, βέβαια, η ανευθυνότητα με την οποία τέτοια τερατολογήματα παράγονται και διαδίδονται».




Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος28/5/13 17:06

    Οι υπόλοιποι ακούτε τον βλάκα συνεργάτη του Δημόκριτου κ. Κατσαρό. Είναι ο ίδιος μαϊντανός που βγαίνει και μιλάει για τα chemtrails.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/5/13 01:29

    Ορίστε και ένα άρθρο σχετικό με το παραπάνω σχόλιο...

    Η είδηση αρχικά δεν με απασχόλησε καθόλου, γιατί την είδα δημοσιευμένη σε κάτι τριτοτέταρτα site τα οποία αρνούμαι να διαβάσω κι απορώ ειλικρινά πώς έχουν τόση επισκεψιμότητα και τα επικαλούνται τόσο πολλοί συμπολίτες μου. Φυσικά, κακώς απορώ, καθώς είναι προφανές ότι ο πολύς ο κόσμος είναι έτοιμος να πιστέψει οποιαδήποτε τερατολογία. Τον ελκύει η σάχλα; Τον βολεύει; Τον βγάζει από την άχαρη καθημερινότητα; Τον κάνει να πιστεύει ότι είναι αυτό που «του κρύβουν τα παπαγαλάκια των μίντια»; Δεν με απασχολεί, υπάρχουν αρμοδιότεροι εμού να διερευνήσουν τους λόγους.

    Στη συνέχεια, όμως, μπήκαν στο χορό και «κανονικά» site και «κανονικές» εφημερίδες και δημοσίευσαν τον ισχυρισμό του κ. Νίκου Κατσαρού, «επιστημονικού συνεργάτη του Δημόκριτου», ότι «ισχυρή μαγνητική καταιγίδα θα χτυπήσει την Ελλάδα στις 28 Μαϊου» κι ότι οι επιπτώσεις δεν θα περιοριστούν στις επικοινωνίες, αλλά θα επεκταθούν και στην υγεία ευπαθών ομάδων αλλά και ημών των απαθών: θα μας βρουν αϋπνίες και πονοκέφαλοι, αδιαθεσία και κόπωση, πιθανόν και χλαπάτσα, ποιος μπορεί να ξέρει;

    Το πρωί της Τρίτης αναζήτησα το άρθρο του καθηγητή αστροφυσικής του ΑΠΘ κ. Λουκά Βλάχου, ο οποίος μας είχε προειδοποιήσει από τη Δευτέρα ότι θα «χτυπήσει» ενάντια στους ανεύθυνους ισχυρισμούς του κ. Κατσαρού αλλά και στους κομπογιαννίτες των ηλεκτρονικών μίντια. Διαβάστε το πριν συνεχίσετε, σας παρακαλώ.

    Οι ισχυρισμοί του κ. Κατσαρού, περί των κινδύνων, αποδείχτηκαν ανυπόστατοι. Το ζήτημα θα παρέμενε στη σφαίρα του γραφικού εάν δεν περιλάμβανε διασπορά ψευδών ειδήσεων που στόχο έχουν να προκαλέσουν ανησυχία. Διότι, τι άλλο από ανησυχία προκαλούν τα περί «πορτοκαλί συναγερμού» των αρχών και η προειδοποίηση για τα προβλήματα υγείας που θα προκληθούν;

    Τα μίντια, φυσικά, λάτρεψαν την «είδηση»! Δεν έκαναν, καν, τον κόπο, να τσεκάρουν το «επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου». Διότι, εάν το έκαναν, θα έβλεπαν ότι υπάρχει ένα "τ." πριν από αυτό, που σημαίνει ότι ο κ. Κατσαρός είναι τέως και συνταξιούχος. Πέραν τούτου, ο άνθρωπος είναι χημικός, άρα όχι ο πλέον αρμόδιος να μιλήσει για το Διάστημα, σε αντίθεση με αξιολογότατους επιστήμονες του κλάδου που υπάρχουν στη χώρα μας κι απέχουν ένα τηλεφώνημα από τον δημοσιογράφο.

    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/5/13 01:30

    Λόγω του άρθρου του, ο κ. Βλάχος ήταν περιζήτητος την Τρίτη από τοπικά κανάλια και μοιράστηκε την εμπειρία του μαζί μου. Έκπληκτος, ανακάλυψε ότι κάποιοι δημοσιογράφοι απογοητεύτηκαν τρομερά από τη δική του θέση. «Δεν ήθελαν να πιστέψουν ότι η καταιγίδα δε θα έρθει. Τους απογοήτευσα! Με κοίταζαν με καχυποψία, έλεγαν μ’ εκείνο το ύφος της συγκατάβασης “ε, καλά, εσείς είστε καθηγητής, εσείς ξέρετε”, εννοώντας “τι είναι αυτά που λες, ρε άνθρωπε;”. Σε κάποιες περιπτώσεις ένιωσα ότι ήθελαν κάτι να σώσουν, ρωτούσαν με αγωνία “μήπως δεν έφτασε ακόμη;” Τους εξηγούσα, μάλλον μάταια, ότι η καταιγίδα δεν έχει ξεκινήσει από πουθενά για να φτάσει εδώ. Λες κι έκαναν αγώνα να αποκαλύψουν ότι δεν τους τα έχω πει καλά.».

    Όσο για τον «πορτοκαλί συναγερμό», θεωρήθηκε δεδομένος, χωρίς να μπουν στον κόπο πολλοί δημοσιογράφοι να ρωτήσουν τις αρχές. «Νομίζω ότι κανείς δεν πίστευε ότι ο κ. Κατσαρός το έχει βγάλει τελείως από το μυαλό του.». Κι όμως, αυτό έγινε...
    Και δεν τελειώνουμε εδώ. Φοιτητές του τμήματος Φυσικής πήγαν σε καθηγητή τους και ρώτησαν τι μέτρα πρέπει να πάρουν για να προστατευτούν. Τα νοσοκομεία δέχτηκαν πολλά τηλεφωνήματα από πολίτες που ανησυχούσαν. Οι βεβαιώσεις των επιστημόνων ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αμφισβητήθηκαν έντονα.

    Μάλιστα, ο κ. Βλάχος έχει και μια σύμπτωση -που θα μπορούσε να αποτελέσει ευτράπελο- να διηγηθεί. «Πριν ένα μήνα, μου ζητήθηκε να μιλήσω στην έναρξη ενός καρδιολογικού συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς είθισται να καλούν επιστήμονα άλλου εκτός του ιατρικού κλάδου. Επέλεξα να τους μιλήσω για τον διαστημικό καιρό, θέμα σε άμεση συνάρτηση με τις μαγνητικές καταιγίδες, καθώς αυτό μελετώ. Το συνέδριο αρχίζει την Πέμπτη και φοβάμαι ότι θα λένε ότι αυτό γίνεται επειδή υπάρχει κίνδυνος από τις μαγνητικές καταιγίδες για τους καρδιοπαθείς!».

    Αλήθεια, δεν είχε καμιά βάση η θεωρία του κ. Κατσαρού; «Υπήρξε μια πρόσφατη μεσαίου μεγέθους έκλαμψη στον ήλιο κι εκτινάχτηκε ύλη που ταξίδεψε ελάχιστες μέρες, με αποτέλεσμα μια πίεση που έφτασε στη Γη. Αυτό είναι το όλο το φαινόμενο και προκαλεί αύξηση της ροής των υψηλής ενέργειας ηλεκτρονίων στα υψηλά στρώματα, κάτι που είναι σχετικά επικίνδυνο για τους gps δορυφόρους. Καθώς η Γη εξαρτάται όλο και περισσότερο από τους δορυφόρους, μελετούμε στενά το πρόγραμμα που λέγεται “Διαστημικός καιρός”. Η Ελλάδα, να θυμίσω, δεν έχει δορυφόρους. Το πολύ-πολύ που θα συνέβαινε θα ήταν να δούμε το Σέλας λίγο πιο χαμηλά, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι θα είχε γίνει ζημιά σε βόρειες χώρες.».

    Ο κ. Λουκάς Βλάχος δεν είναι ο μοναδικός επιστήμονας που διέψευσε και μίλησε για τις ανεύθυνες φήμες που διέσπειρε ο κ. Κατσαρός.
    Όσο για τον κ. Κατσαρό, δεν έχει καμιά σχέση με τον Δημόκριτο. Εάν, πάντως, δώσουμε βάση στα λεγόμενά του, που μπορείτε εύκολα να τα αναζητήσετε μέσω του google, θα πρέπει να μην ξαναφάμε διότι όλα είναι ή βρώμικα ή νοθευμένα ή μεταλλαγμένα. Επίσης, καλό θα είναι να μην αναπνέουμε, διότι μας ψεκάζουν.

    Ο Δημόκριτος είναι ένα πολύ σοβαρό ερευνητικό κέντρο. Απορώ γιατί δεν βγήκε μια ανακοίνωση, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους από την αρχή. Όπως, όμως, λέγεται από πανεπιστημιακούς κι ερευνητές «τα ιδρύματα δεν βγαίνουν να αποστασιοποιηθούν από κάθε κοτσάνα που θα πει κάποιο πρώην μέλος τους.». Όταν, όμως, το ίδρυμα είναι εκείνο που δίνει το κύρος στο πρώην μέλος, καλό είναι να βγαίνει.
    (συνέχεια)

    Για φινάλε, ο κ. Βλάχος εκφράζει μια ειλικρινή επιφύλαξη για τις ειδήσεις που διακινούνται και μια απορία: «Όταν ο κόσμος είναι έτοιμος και διατεθειμένος να παραπλανηθεί σε τόσο απλά θέματα, πώς θα αντιδράσει σε μια πραγματικά σοβαρή περίσταση;».
    Δε θέλω να το σκέφτομαι.

    Πηγή:
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=24801

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/5/13 04:17

    Για καλό και για κακό, όποιος βγαίνει για πολλές ώρες έξω, να φοράει τρυπητό για μακαρόνια στο κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *