ροή ειδήσεων

Ρόδος και Κως στις πρώτες προτιμήσεις Τούρκων τουριστών

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ. ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΚΕΤΩΝ
Ξεπερνούν τα 6,5 δισ. δολάρια οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία, μια αγορά που παρουσιάζει ευκαιρίες ανάπτυξης συνεργασίας... για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σ' αυτή και παράλληλα, «τροφοδοτεί» με επισκέπτες την Ελλάδα, καθώς μόνο στους πρώτους δύο μήνες του 2013, σημειώθηκε αύξηση 100% στον αριθμό των Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα. Οι εκτιμήσεις δε ανεβάζουν τον αριθμό τους σε ένα εκατομμύριο άτομα για το σύνολο του 2013. Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Β' της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, Χαράλαμπος Κουναλάκης, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την τουριστική συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Κουναλάκης είπε πως, πάνω από 30 μεγάλα τουριστικά πρακτορεία της Τουρκίας συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα στους τουριστικούς τους προορισμούς. Οι Τούρκοι τουρίστες δείχνουν να προτιμούν ελληνικούς προορισμούς με ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, με δυνατότητα αγορών και ψυχαγωγίας. Επίσης ταξιδεύουν και για θρησκευτικούς λόγους, τόνισε.

Εξάλλου, μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον παρατηρείται, εκτός της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη) για ελληνικά νησιά και κυρίως τη Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κω, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Κρήτη.

Το 2012, σημειώθηκε αύξηση 57,6% των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα σε σχέση με το 2011, (ήτοι από 62.226 τουρίστες το 2011 φθάσαμε τους 98.062 το 2012). Συνολικά, το 2012 αφίχθησαν στην Ελλάδα περίπου 500.000 Τούρκοι τουρίστες το 2012 με κανονικές βίζες του 2012 αλλά και παρελθόντων ετών.

Στο μεταξύ, το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 για πέντε σημεία εισόδου στην Ελλάδα, ξεκίνησε να εφαρμόζεται από αρχές Μαΐου και για το 2013 για έξι σημεία (Μυτιλήνη, Χίο, Ρόδο, Σάμο, Κω και Καστελόριζο) και θα τελειώσει στο τέλος Οκτωβρίου 2013, σημείωσε.

Εξάλλου, πρόσφατα, η Μικτή Επιτροπή Τουρισμού συμφώνησε στην περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοτουρκικής τουριστικής συνεργασίας και ως στόχος τέθηκε η από κοινού προώθηση τουριστικού προϊόντος στις αγορές της Κίνας, Ιαπωνίας, ΗΠΑ και Ινδίας, είπε ο κ. Κουναλάκης.

Ο τουρισμός αποτελεί μια μόνο «παράμετρο» της διμερούς συνεργασίας, η οποία αποτυπώνεται, εξάλλου και στη δραστηριοποίηση εταιρειών ελληνικών συμφερόντων (περίπου 500) στην Τουρκία, σε τομείς όπως ο τραπεζικός, τα τρόφιμα και η ενέργεια. Οι 250 περίπου επιχειρήσεις εδρεύουν στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Από αυτές, πολλές παραμένουν ανενεργές και είναι απλώς εγγεγραμμένες στα μητρώα των επιμελητηρίων και οι περίπου 60 θεωρούνται οι πλέον σημαντικές.



Από την άλλη πλευρά, οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται σε περίπου 8 εταιρείες στους τομείς τραπεζικό, επίπλων, μαρίνες, ένδυσης και χαρτοβιομηχανία με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο περίπου στα 70 εκ. ευρώ. Η σημαντικότερη τουρκική επένδυση αφορά την τράπεζα Ziraat (17 εκ. ευρώ περίπου) με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ρόδο, ανέφερε ο κ. Κουναλάκης.

Πρόσθεσε ότι κλάδοι όπου υπάρχουν δυνατότητες οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με την Τουρκία είναι τα τρόφιμα-ποτά, συνεργασία σε κατασκευές – δομικά υλικά, φαρμακευτικά, ιατρικά προϊόντα και ιατρικός εξοπλισμός, καλλυντικά, πλαστικές πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, συνεργασία στην αγορά ενέργειας, τουριστική συνεργασία.

Η θετική τάση της οικονομικής συνεργασίας αντικατοπτρίζεται και στην εξέλιξη του διμερούς εμπορίου. Το α' τρίμηνο του 2013 η αξία των ελληνικών εξαγωγών ανήλθε σε 245 εκ. ευρώ (+2,07% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2012), ενώ οι τουρκικές εισαγωγές στα 793 εκ. ευρώ (+54,16% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2012). Ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 1,038 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 37,62%, έναντι του πρώτου τριμήνου του 2012.

Οι ελληνικές εξαγωγές από 369 εκ. ευρώ το 2002 ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ το 2012. Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία αντιπροσωπεύουν μόνο το 1,06% των τουρκικών εισαγωγών από ολόκληρο τον κόσμο και από τις 65.500 εισαγωγικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, μόνο οι 2.201 (το 3,2%) εισάγουν από την Ελλάδα.

Οι ελληνικές εξαγωγές αφορούν κυρίως πετρελαιοειδή, πλαστικά και βαμβάκι.

Οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα έφθασαν από 645 εκ. ευρώ το 2002, τα 1,02 δισ. ευρώ το 2012.

Οι ελληνικές εξαγωγές το 2012 σε σχέση με το 2011 παρουσιάζουν αύξηση 38% (στα 2,6 δισ. ευρώ). Αντίθετα, οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα στο ίδιο χρονικό διάστημα σημειώνουν -9,73% μείωση (1,02 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα πελάτης της Ελλάδας, εφόσον υπολογίσουμε στις ελληνικές εξαγωγές και τα πετρελαιοειδή και η έκτη χωρίς αυτά.

Τουρκικό ενδιαφέρον παρατηρείται για πετρελαιοειδή – λιπαντικά, παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών, ζώντα ζώα, ανόργανα χημικά, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, μηχανήματα οπτικής – μετρήσεων, δέρματα, καλλυντικά, διάφορα δομικά υλικά, ιατρικά – φαρμακευτικά, πλαστικές ύλες – μονωτικά, μηχανήματα γραφείου, ηλεκτρικές συσκευές και προϊόντα ξυλείας.

Επίσης, προοπτικές παρουσιάζονται και για τον κλάδο τροφίμων και ποτών, ιδιαίτερα βιολογικά και delicatessen. «Αν και δασμολογικά προστατευμένος, εντούτοις, με την αύξηση του τουριστικού τουρκικού ρεύματος προς την Ελλάδα, οι Τούρκοι καταναλωτές τα γνωρίζουν και στη συνέχεια τα αναζητούν στην ντόπια αγορά», ανέφερε ο κ. Κουναλάκης.

Την εκδήλωση για την παρουσίαση των «χαρακτηριστικών» της τουρκικής και της βουλγαρικής αγοράς στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γραφείο της αναπληρωτού γενικής γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Υπουργείου Εξωτερικών Μάγδας Καρακόλη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών.
vimatisko.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *