ροή ειδήσεων

Νέο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των φαρμάκων

Το νέο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των φαρμακευτικών προϊόντων παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός...
Υγείας Μάριος Σαλμάς μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΦ Γιάννη Τούντα.

Το νέο σύστημα θα ισχύσει από τη Δευτέρα και από την εφαρμογή του –αν τηρηθεί αυστηρά– εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΟΦ, με τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης και ελέγχου της διακίνησης των φαρμακευτικών προϊόντων, είναι παρών σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής, από την εισαγωγή ή παραγωγή ενός φαρμάκου έως και την αγορά του στο φαρμακείο από τον πολίτη.

Οι ταινίες γνησιότητας παράγονται από τον ΕΟΦ και προσφέρονται στις φαρμακευτικές εταιρείες κατόπιν παραγγελίας. Κάθε ταινία γνησιότητας είναι μοναδική και καθορίζει ένα μόνο προϊόν και συσκευασία.

Πλέον οι φαρμακευτικές εταιρίες καταχωρούν στη ηλεκτρονική εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο (πριν την έξοδο από την αποθήκη) τον μοναδικό σειριακό αριθμό της κάθε ταινίας γνησιότητας και το προϊόν και τη συσκευασία που την επικολλούνε.

Παράλληλα δηλώνουν τον τελικό προορισμό της συσκευασίας: προς φαρμακαποθήκη, προς φαρμακείο, προς φαρμακείο νοσοκομείου, προς εξαγωγή.

Τέλος δηλώνουν και τους μοναδικούς αριθμούς ταινιών γνησιότητας που δεν επικολλήθηκαν ως ελαττωματικές.

Κατ’ αναλογία, οι φαρμακαποθήκες δηλώνουν με τη σειρά τους τις ταινίες γνησιότητας των συσκευασιών εκείνων που προορίζονται για παράλληλη εξαγωγή.

Όπως επισημάνθηκε, με αυτή τη διαδικασία πλέον ο ΕΟΦ έχει γνώση κάθε συσκευασίας φαρμάκου που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και ελέγχει τη νομιμότητα και εγκυρότητα του φαρμάκου που αγοράζει ο καταναλωτής, μέσω του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με αυτόν τον τρόπο εκμηδενίζεται ο κίνδυνος κυκλοφορίας ψευδεπίγραφων άρα και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία προϊόντων.

Το υπουργείο επισημαίνει ακόμη πως με το νέο σύστημα δεν είναι πλέον δυνατή η επικόλληση ταινιών γνησιότητας που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί πάνω σε άλλη συνταγή.

Τονίζεται ακόμη πως η ηλεκτρονική διαδικασία δεν ελέγχει μόνο, αλλά και παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο την ελληνική αγορά σε πανελλαδικό επίπεδο ώστε να αποφεύγεται η έλλειψη φαρμάκων και να είναι δυνατή η έγκαιρη διαπίστωση επιδημιολογικών φαινόμενων.

Το νέο σύστημα θα είναι σε θέση να ελέγχει περί τους 2,5 δισεκατομμύρια κωδικούς.
newsbeast.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *