ροή ειδήσεων

Υπόκλιση ακόμα μια φορά - Μεγάλη βραδιά για τον μοναδικό Νίκο Γκάλη - ΒΙΝΤΕΟ


ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΛΗ...
Tου ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΣΗ
Η ώρα για τη μεγάλη γιορτή που διοργανώνει ο Αρης προς τιμήν του Νίκου Γκάλη έφτασε. Στο παρκέ του Αλεξανδρείου θα πατήσουν απόψε ορισμένοι απ' τους κορυφαίους Ελληνες και Ευρωπαίους παίκτες, σε μια βραδιά αφιερωμένη στο «Θεό του ελληνικού μπάσκετ». Δεν θα μπορούσε να λείψει ο συνοδοιπόρος του στα ένδοξα χρόνια του Αρη και της εθνικής ομάδας, Παναγιώτης Γιαννάκης: «Ο Νίκος παρακίνησε όλη την Ελλάδα να ασχοληθεί με το μπάσκετ».
Το βράδυ, σήμερα, θα είναι όλα λαμπερά, όλα όπως πρέπει. Είναι η δική του βραδιά. Είναι η βραδιά που έγινε με 18 χρόνια καθυστέρηση, είναι το «αντίο» στον Νίκο Γκάλη. Αυτό το «αντίο» δεν χωράει σε ένα γήπεδο 5.000 θεατών που ο ίδιος ζωντάνεψε επί 15 χρόνια. Η Ελλάδα, ο Αρης, το ελληνικό μπάσκετ, ο ελληνικός αθλητισμός αποχαιρετούν απόψε το βράδυ τον Νίκο Γκάλη, σε μια εκδήλωση στην οποία οι διοργανωτές ελπίζουν να «χωρέσει» όλα τα συναισθήματα που χάρισε ο ύψους 183 εκατοστών μελαχρινός Ροδίτης...


Η Παναγία
Ο Γκάλης πέρασε τον Ατλαντικό το 1979, όταν οι παράγοντες του Αρη έμαθαν για ένα μεγάλο ταλέντο, έναν ομογενή, που έπαιζε καλό μπάσκετ στο κολέγιο Σίτον Χολ. Ο Γκάλης, ή κανονικά Νίκος Γεωργαλής, ήταν δύσπιστος, αλλά ο αείμνηστος Γιώργος Τσιλιγκαρίδης κέρδισε τη θετική άποψη των γονιών του δωρίζοντάς τους μια εικόνα της Παναγίας, «από την πατρίδα, από την Ελλάδα». Ο Γκάλης μπήκε στο αεροπλάνο και όταν τον είδαν οι από τότε «ξερόλες» Θεσσαλονικείς, δημοσιογράφοι και φίλαθλοι, είπαν: «Αυτός, ρε συ, είναι κοντός!». Ο αείμνηστος Ανέστης Πεταλίδης έβαλε τον «Τίγρη» του Αρη να τον μαρκάρει στο πρώτο «μονό». Τον Βαγγέλη Αλεξανδρή. «Βαγγέλη, βγάλ' του τα πνευμόνια» έδωσε την εντολή ο πατριάρχης του «κιτρινόμαυρου μπάσκετ». Ο Αλεξανδρής ξεκίνησε φουριόζος, αλλά στο τέλος είπε: «Ανέστη, αυτός δεν παίζεται».

Λιγομίλητος
Στον Αρη είχε γίνει αμέσως φίλος με τον προπονητή Νίκο Χασόπουλο, που ήταν και τραπεζικός. «Ο Νίκος από τότε ήταν κλειστό παιδί, ήταν όμως έξυπνος, κατέγραφε τα πάντα, απλά δεν εξωτερίκευε εύκολα αυτά που ένιωθε. Εκανε παρέα με όλα τα παιδιά, τότε ήταν αλλιώς τα πράγματα, τότε γνώρισε και την πρώτη του σύζυγο, την Τζένη, από τους συμπαίκτες του. Ο Νίκος δεν μιλούσε ποτέ υποτιμητικά για τους αντιπάλους του, πάντα υπολόγιζε όποιον είχε απέναντί του, ήξερε όμως και τις δικές του δυνατότητες» λέει χαρακτηριστικά ο Χασόπουλος.

Το σπάσιμο της μέσης
Αν ένας αθλητής έγινε γνωστός για το στιλ παιχνιδιού του, αυτός είναι ο Νίκος Γκάλης. Ο «Νικ» περπατούσε στον αέρα, μένοντας εκεί ψηλά σε σχέση με τους αντιπάλους του. «Εσπαγε τη μέση» και πετούσε τους αντιπάλους του δεξιά κι αριστερά. Πολλοί προσπάθησαν να τον μαρκάρουν. Ντ' Αντόνι, ΜακΑντού, Ντακουρί, Πάσπαλι, Κούκοτς, Πέτροβιτς, Σολοθάμπαλ, Μοντέρο, μια μικρή λίστα όλων όσοι υποκλίθηκαν στο μεγαλείο του. Το μυστικό του; Τα βάρη! Ο Γκάλης, με το γυμναστή του, τότε, Γιώργο Ραμπότα, έκανε σκληρή προπόνηση, καθότι και πυγμάχος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Σήκωνε εύκολα 150 κιλά και δυνάμωσε έτσι τα πόδια του και τον κορμό του, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δυνατός, να κρατιέται στον αέρα και να μην μπορεί να κοπεί ούτε από γίγαντες των 2,20, όπως ο άμοιρος Τσατσένκο στο χρυσό Ευρωμπάσκετ του 1987, που μπορεί να φέρει την υπογραφή του Αργύρη Καμπούρη, όλοι ξέρουν όμως ότι το πήρε ο Γκάλης!

Το αντίο
Το 1992, κι αφού ο τότε πρόεδρος του Αρη Θεόφιλος Μητρούδης αποφασίζει να μην του ανανεώσει το συμβόλαιο, ο Γκάλης πάει στον Παναθηναϊκό. Με τον Αρη έχει πάρει πρωταθλήματα και Κύπελλα, αλλά όχι ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών που δικαιούταν. Οι συγκυρίες, το ρόστερ χωρίς εναλλακτικές, η ατυχία, οι δυνατοί αντίπαλοι, του στέρησαν αυτή τη χαρά. «Σαν τη χαρά που μου δίνει η αγάπη του κόσμου δεν υπάρχει» λέει από τότε ο Γκάλης, και το εννοεί. Για το αντίο στην ενεργό δράση δεν έχει πει ποτέ τίποτα. Ούτε αυτός ούτε ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Ο Γκάλης σταμάτησε άδοξα και ο Κώστας Διαμαντόπουλος, προπονητής τότε του Σπόρτιγκ, είπε: «Εδώ φυλακίσαμε τον Κολοκοτρώνη, στον Γκάλη θα σταματούσαμε;».

Η χαρά
Ο Γκάλης αγαπιέται, ακόμη και τώρα με άσπρα μαλλιά, φρύδια και κροτάφους, αλλά και αγαπάει. Η 7χρονη Στέλλα, η κόρη του, που του χάρισε η δεύτερη σύζυγός του, η Ελένη, είναι ο μεγάλος του έρωτας. «Τα παιδιά είναι η μεγαλύτερη χαρά του κόσμου» δήλωσε και τονίζει, έστω και με ένα μικρό παράπονο, πως «της αρέσει πολύ το τένις». Η κληρονομιά του Γκάλη, άλλωστε, δεν περνάει μόνο στο αίμα του, τη Στέλλα. Ο Γκάλης άλλαξε τη μοίρα του ελληνικού αθλητισμού, στιγμάτισε μια ολόκληρη χώρα. Κι αυτό είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη, έστω κι αν η χώρα του τίμησε άλλους κι άλλους, κι όχι αυτόν που την έκανε να βγει στους δρόμους!



Ολοι στο μεγάλο ραντεβού



Ενα ευχαριστώ δεν φτάνει, αλλά πρέπει, έστω και αργά, να λέγεται κι αυτό. Απόψε στις 8 (και σε ζωντανή μετάδοση από τη Νόβα) ο Αρης διοργανώνει μεγάλη τιμητική εκδήλωση στο Αλεξάνδρειο της Θεσσαλονίκης προς τιμήν του Νίκου Γκάλη. Θα είναι οι περισσότεροι εκεί για το μεγάλο «ευχαριστώ»!



Η Λιμόζ του Παναγιώτη Γιαννάκη, που θα παίξει ένα τιμής ένεκεν φιλικό με τον τωρινό Αρη, αλλά και σπουδαίοι συμπαίκτες και αντίπαλοί του απ' το χρυσό παρελθόν, όπως οι Ντίνο Ράτζα, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Ντόρον Τζάμσι, Ρίσαρ Ντακουρί, Φρέντερικ Φορτέ, Αλεξάντερ Βολκόφ, Τζόρντι Βιγιακάμπα, Οντι Νόρις, Παναγιώτης Φασούλας, Νίκος Φιλίππου, Γιώργος Σιγάλας, Μπάνε Πρέλεβιτς, Αργύρης Καμπούρης, Νάσος Γαλακτερός, Κώστας Παταβούκας, Λευτέρης Κακιούσης, Μέμος Ιωάννου, Βασίλης Λυπηρίδης, Σλόμπονταν Σούμποτιτς, Μιχάλης Ρωμανίδης, Μάνθος Κατσούλης, Χάρης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Ντέιβιντ Στεργάκος, Στηβ Γιατζόγλου, Τζον Κόρφας. Δεν θα είναι, λόγω προβλήματος, ο Μενεγκίν και ο Οστρόφσκι. Στην εκδήλωση πέραν του αγώνα, θα προβληθούν στιγμιότυπα απ' τη μεγάλη καριέρα του Γκάλη και θα αποσυρθεί η φανέλα με το νούμερο 6.
Η Λιμόζ του Γιαννάκη έφτασε από χθες στη Θεσσαλονίκη και ο Παναγιώτης Γιαννάκης δήλωσε συγκινημένος: «Ο Νίκος και ο Αρης παρακίνησαν όλη την Ελλάδα να ασχοληθεί με το μπάσκετ. Μόνο υπερηφάνεια μπορώ να νιώσω συμμετέχοντας σε μία τόσο μεγάλη εκδήλωση. Μακάρι το αυριανό ματς να είναι μία σπίθα που θα δώσει ώθηση στο μπάσκετ. Κανείς δεν μπορεί να καταφέρει αυτό που είχε καταφέρει ο Αρης: να αγαπάνε όλοι οι Ελληνες μία ομάδα και ένα χρώμα. Εκείνη η παρέα, με πρωτοπόρο τον Νίκο, το κατάφερε. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους παίκτες του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Αρης έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Πολύς κόσμος γνώρισε το μπάσκετ βλέποντας τον Αρη και τον Νίκο».
Χθες ο Αρης δεξιώθηκε τους προσκεκλημένους στο «Κτήμα Γεροβασιλείου» στην Επανομή και σήμερα το μεσημέρι όλοι θα παραβρεθούν στη «Βίλα Μπιάνκα» όπου θα τους υποδεχθεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *