ροή ειδήσεων

Νίκος Γκάλης: Ένας «γκάνγκστερ» με lifestyle!

ΟΙ ΤΑΡΑΧΩΔΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΚΑΙ Η «ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΘΕΑ»...

Aπό τη Φανή Πλατσατούρα

Γιος τσαγκάρη από τη Ρόδο....
Γεννιέται ένα καυτό καλοκαίρι του Ιουλίου στο Νιου Τζέρσει των ΗΠΑ. Μεγαλώνει με πολλές στερήσεις σε ένα προστατευμένο περιβάλλον. Ο πατέρας του, όντας και ο ίδιος πυγμάχος, επιθυμεί να τον στρέψει στο συγκεκριμένο άθλημα από την προεφηβική του ακόμη ηλικία. Εκείνος δέχεται. Η μητέρα του στην πορεία αντιδρά και τον παρακινεί να ασχοληθεί με την καλαθοσφαίριση. Δεν άντεχε να τον βλέπει να επιστρέφει κάθε μέρα σπίτι γεμάτος αίματα. Αν και θεωρείται κοντός για τα δεδομένα του μπάσκετ (μόλις 1,83 μ.), γρήγορα κάνει τα παρκέ να στενάζουν. Ο "Νικ των παρκέ" τον φωνάζουν και εκείνος γητεύει την πορτοκαλί θεά.

Σήμερα, ο Νικόλας Γεωργαλής όπως είναι το πραγματικό του όνομα, θεωρείται μία από τις εξέχουσες μορφές του ελληνικού αθλητισμού. Στις 7 Μαϊου, ο άνθρωπος - ζωντανή ιστορία του μπασκετικού Άρη, τιμήθηκε όπως του άρμοζε. Έστω και καθυστερημένα... Με κυβερνητική απόφαση, η κεντρική σάλα του Αλεξάνδρειου Μελάθρου της Θεσσαλονίκης πήρε το όνομά του, ενώ η φανέλα με το Νο.6 αποσύρθηκε οριστικά και αναρτήθηκε στην οροφή του γηπέδου. Αντικρίζει με μάτια βουρκωμένα 6.000 παρευρισκόμενες ψυχές να χειροκροτούν λυσσαλέα και ψιθυρίζει στα μικρόφωνα "Σας αγαπώ πολύ" Το Παλαί ντε Σπορ σείστηκε...

Δήλωση λακωνική, φράση που κλείνει μέσα της τους κόπους και το χειροκρότημα μιας ζωής... Αλλά πάντα έτσι ήταν ο παλαίμαχος άσος. Λιγομίλητος στα όρια του να χαρακτηρισθεί αντικοινωνικός. Στην εκδήλωση προς τιμήν του ήταν εκεί και η νυν σύζυγός του και δημοσιογράφος Έλενα Παναγιώτου και η μικρή Στέλλα. "Η κόρη μου με κάνει ό, τι θέλει, της έχω μεγάλη αδυναμία" θα δηλώσει για τη μονάκριβή του σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του. Εδώ και 19 ολόκληρα χρόνια απουσιάζει παντελώς από την ενεργό δράση. Ακόμη όμως χύνεται πολύ μελάνι για τον παίκτη που άλλαξε τον ρου του ελληνικού μπάσκετ.

Ήταν Σεπτέμβριος του 1995 όταν ο Νίκος Γκάλης - βεβιασμένα κατά κάποιους- πήρε τη μεγάλη απόφαση να κρεμάσει οριστικά τη φανέλα του. Πλέον ζει μόνιμα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Παίζει πολλές ώρες τάβλι και ω... τι περίεργο! Δεν ασχολείται πια καθόλου με το μπάσκετ (!) Το φετινό καλοκαίρι, όπως και τα προηγούμενα, θα το περάσει στη Μύκονο, το δικό του αγαπημένο καταφύγιο ξεγνοιασιάς.

Μία φράση και μία μαρτυρία ανθρώπου του στενού του περιβάλλοντος αρκούν, για να καταλάβουν και οι νεότεροι τι σήμαινε Νίκος Γκάλης τη δεκαετία του '80. Πριν αρκετά χρόνια και λίγο πριν ένας σημαντικός αγώνας ξεκινήσει, ρώτησαν τον καταξιωμένο Ολλανδό προπονητή Ρούουντ Χαρεβάιν, πως νιώθει που οι παίχτες του θα συναγωνιστούν τον "θεό του μπάσκετ" Γκάλη. Εκείνος απάντησε: «Βρήκα τρόπο να τον σταματήσω. Θα τον κλειδώσω στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του κι έτσι δεν θα έλθει στο γήπεδο». Τη χρυσή εποχή του '80 ο "γκάνγκστερ" των γηπέδων (προσωνύμιο που του έχει αποδοθεί λόγω των πολλών πόντων που έβαζε) βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του. Φίλος και συνεργάτης του, θα ομολογήσει, ύστερα από σχετική ερώτηση: "Δεχόταν κάθε μέρα γύρω στις 15 διαφορετικές προτάσεις για επιχειρηματικές συνεργασίες, όλες με ποσά που ζαλίζαν για την εποχή».

Το 1987 κατακτά το Ευρωπαϊκό και αναδεικνύει την Εθνική Ελλάδας σε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Όλοι υποκλίνονται στο ταλέντο του. Εκείνος βάζει ένα τραγούδι του Ρακιντζή για να χαρεί τη νίκη. Μαζί με τη Μαρινέλλα ήταν οι αγαπημένες του ελληνικές φωνές. Άθρωπος σκληρός με τους αντιπάλους του, τρυφερός με τις γυναίκες.

Ήταν το 1980 όταν σε μία εκδήλωση του Άρη γνωρίζει τη μετέπειτα σύζυγό του Τζένη Ρήγα. Ο γάμος τους γίνεται το κοσμικό γεγονός της πόλης, η πορεία του όμως, τον στιγματίζει. Χωρίζουν επεισοδιακά. Φημολογείται ότι εκείνη του ζητούσε υπέρογκα ποσά για να υλοποιήσει τα καλλιτεχνικά της όνειρα. Τελικά τον Μάϊο του 1988 η φιλόδοξη Τζένη σκοτώνεται σε ατύχημα στο 447ο χλμ. της Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί η μεταφορά της σε ψυχιατρική κλινική. Στα Μέσα ξεσπά σάλος, ο δεινός σκόρερ κλείνεται στον εαυτό του και αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις. Από την καρδιά του πέρασε ένα φεγγάρι και η ηθοποιός Ελίνα Ακριτίδου, η οποία μετέπειτα θα δηλώσει για τον Γκάλη: "Θα τον αγαπώ για πάντα..."

Αυτός ήταν ο Γκάλης των παρκέ... Έμπαινε στα γήπεδα, έβαζε τρίποντα στην επιτυχία, και μετά αποχωρούσε σιωπηλά με ένα αινιγματικό χαμόγελο στα χείλη...


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *