ροή ειδήσεων

Η απόφαση - σταθμός για το κούρεμα καταθέσεων - ''Παράθυρο'' για κούρεμα καταθέσεων ακόμα και κάτω από 100.000 ευρώ που θεωρούνταν ως εγγυημένες

Σε συμφωνία κατέληξαν χθες το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ για ένα από τα πιο καυτά ζητήματα, δηλαδή τη σειρά επιβάρυνσης κατά την εκκαθάριση και ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών....

Όπως αναμενόταν μετά τις τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν, σε περίπτωση πτώχευσης θα επιβαρύνονται πρώτα οι μέτοχοι της τράπεζες, στη συνέχεια οι πιστωτές, ακολούθως οι καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ στον τραπεζικό τους λογαριασμό και τελευταίοι οι φορολογούμενοι.

Ανοιχτό παράθυρο για κούρεμα καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές η συμφωνία για τις τράπεζες δεν εξασφαλίζει απόλυτα όσους έχουν καταθέσεις ακόμα και κάτω από 100.000 ευρώ.

Δείτε λοιπόν με ποιό τρόπο κινδυνεύουν με κούρεμα ακόμα και οι λεγόμενες ''εγγυημένες'' καταθέσεις, δηλαδή όσες είναι μέχρι 100.000 ευρώ.

Όπως αποφασίστηκε εαν μία τράπεζα πτωχεύσει τότε με τη σειρά επιβαρύνονται οι μέτοχοι της, κατόπιν οι ομολογιούχοι, και στο τέλος όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.
Εδώ όμως ο Capital αποκαλύπτει την κρίσιμη λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα εαν δεν υπάρχουν μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες πάνω από 100.000 ευρώ τότε εμμέσως θα κουρευτούν ακόμα και αυτοί που έχουν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
Σε αυτή λοιπόν την οριακή περίπτωση θα κουρευτούν χρήματα, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, από τα Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων που ''κρατάνε'' ένα ποσό από τις καταθέσεις.
Και η δικαιολογία για έμμεσο κούρεμα ακόμα και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι πως δεν θα πρέπει οι φορολογούμενοι και το Δημόσιο να πληρώσουν τη διάσωση μίας προβληματικής τράπεζας.

Η λεπτομέρεια αυτή έχει καθοριστική σημασία, διότι πολύ απλά η Ευρωζώνη σε γνώση της αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο για κούρεμα ακόμα και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, οι οποίες εως τώρα θεωρούνταν απόλυτα εγγυημένες.
Και όταν ανοίγει ένα τέτοιο παράθυρο τότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον.

Ικανοποιημένος ο Σόιμπλε από τη συμφωνία για τις τράπεζες

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε κάνει λόγο για «σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για μεγαλύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Για την ενδεχόμενη επιβάρυνση καταθετών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δήλωσε: «Έχουμε την εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ, στην οποία μπορεί να στηριχθεί κανείς, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη, οπότε το ζήτημα είναι μάλλον θεωρητικής φύσεως για τους περισσότερους καταθέτες και επενδυτές».

«Πρόκειται για μία επιτυχία, την οποία κερδίσαμε με σκληρή δουλειά» δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
Πριν από τη σύνοδο πάντως η Γαλλία είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την επιβάρυνση των καταθετών, υποστηρίζοντας ότι «κινδυνεύει το κλίμα στις αγορές».


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *