ροή ειδήσεων

ΟΙΚΙΑΚΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ: «Φωτίστε» τις νύχτες με φτηνό ρεύμα

Φτηνότερο ρεύμα από τη ΔΕΗ μπορούν να απολαύσουν όλα τα νοικοκυριά εκμεταλλευόμενα τα οφέλη του οικιακού νυχτερινού τιμολογίου....
Σε μια εποχή που οι ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας γίνονται ολοένα και περισσότερες για την οικογένεια, αλλά και τους καταναλωτές, η πιο αποτελεσματική και οικονομική διαχείρισή της γίνεται πιο επιτακτική σε καθημερινή βάση. Γι' αυτόν τον λόγο η ΔΕΗ εδώ και χρόνια προσφέρει το οικιακό νυχτερινό τιμολόγιο, η χρήση του οποίου στη σημερινή εποχή είναι πολύ πιο σημαντική από ποτέ λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων του μέσου νοικοκυριού.

Το μόνο που χρειάζεται ένα νοικοκυριό είναι να προγραμματίσει τη χρήση ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών του σε ώρες κατά τις οποίες ισχύει το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο.

Το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει:
Από την 1η Νοεμβρίου έως και την 30ή Απριλίου από τις 02.00 έως τις 08.00 και από τις 15.30 έως τις 17.30.
Από την 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει από τις 23.00 έως τις 07.00.

Οι οικιακοί πελάτες που έχουν επιλέξει το νυχτερινό τιμολόγιο, κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρες μειωμένης χρέωσης), χρεώνονται για την ενέργεια που καταναλώνουν με τιμή χαμηλότερη από αυτήν της ημέρας και επιβαρύνονται μόνο με επιπλέον 4 ευρώ πάγιο το τετράμηνο.


Ορισμένες ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, όπως πλυντήριο ρούχων, πλυντήριο πιάτων, ηλεκτρική κουζίνα, θερμοσίφωνας, ηλεκτρικό σίδερο και θερμοσυσσωρευτές, πρέπει να λειτουργούν στις ώρες μειωμένης χρέωσης, ώστε να μειωθεί δραστικά το ποσόν του λογαριασμού που θα πληρώσουμε στη ΔΕΗ

Το τιμολόγιο αυτό συμφέρει για τα νοικοκυριά, όταν:
Χρησιμοποιούνται οι ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρες μειωμένης χρέωσης).
Σε κάθε περίπτωση εάν η συνολική κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο και εφόσον η κατανάλωση της νύχτας είναι τουλάχιστον 150 kWh.

Το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από το οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση επιτυγχάνεται αν προγραμματιστούν, για παράδειγμα, με χρονοδιακόπτη, ορισμένες ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, όπως πλυντήριο ρούχων, πλυντήριο πιάτων, θερμοσίφωνας και θερμοσυσσωρευτές, να λειτουργούν στις ώρες μειωμένης χρέωσης και όταν χρησιμοποιούνται η ηλεκτρική κουζίνα, το ηλεκτρικό σίδερο και τα κλιματιστικά κυρίως κατά τις ώρες μειωμένης χρέωσης.

Ολο το 24ωρο
Οφελος υπάρχει επίσης και από τις ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν όλο το 24ωρο (π.χ. το ψυγείο, καταψύκτης, ηλεκτρονικές συσκευές σε αναμονή) γιατί το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουν θα χρεώνεται με τη μειωμένη τιμή του νυχτερινού.

Επίσης, οι καταναλώσεις των λαμπτήρων φωτισμού ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα χρεώνονται με τις χαμηλές τιμές.

Πέραν αυτών θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η στροφή προς το νυχτερινό τιμολόγιο μπορεί να συνδυαστεί με τις ανάγκες του νοικοκυριού για θέρμανση (κατά τις νυχτερινές ώρες) από άλλες πηγές και το κόστος που συνεπάγεται αυτή (π.χ. χρήση πετρελαίου θέρμανσης) έναντι του κόστους που εξασφαλίζεται από (νυχτερινή) ηλεκτρική ενέργεια.

Τα δικαιολογητικά
Οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση

Για όσους επιθυμούν να έχουν το οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση θα πρέπει πριν απ' όλα να ενημερωθούν σχετικά με τις πραγματικές καταναλώσεις τους ανά τετράμηνο, να προγραμματίσουν τους χρόνους που πραγματοποιούν τη χρήση του μειωμένου τιμολογίου, να ενημερωθούν για τους χρόνους που θα ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο, να κάνουν συγκρίσεις του κόστους τιμολόγησης ηλεκτρικού ρεύματος ανάλογα με την κατανάλωση και του κόστους του νυχτερινού κ.λπ.

Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι ενημερωθούν σχετικά και αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αξιοποίηση της δυνατότητας που τους παρέχει η ΔΕΗ, τότε θα πρέπει να προχωρήσουν στις επόμενες ενέργειες. Ετσι, θα πρέπει να τοποθετηθεί, εάν δεν υπάρχει ήδη, από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης μεταξύ του μετρητή και του γενικού πίνακα της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Για να γίνει μια τέτοια εργασία είναι αυτονόητο ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, εφόσον ο χρήστης είναι ενοικιαστής.

Οι προϋποθέσεις
Για την τοποθέτηση, όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να επισκεφτούν το αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ, ώστε να εξασφαλιστούν οι εξής βασικές προϋποθέσεις:
- Η υποβολή σχετικής αίτησης και νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου (ΥΔΕ), στην οποία θα αναφέρεται ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης.
- Η καταβολή 34 ευρώ πλέον ΦΠΑ, που αποτελεί τη συμμετοχή στις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται το Δίκτυο. Εφόσον γίνουν όλες οι ανωτέρω ενέργειες, τότε και μόνο ο υποψήφιος δικαιούχος θα πρέπει να επισκεφτεί οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ, έχοντας μαζί του αστυνομική ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ, ώστε να υπογραφεί νέο συμβόλαιο στο όνομά του. Είναι προφανές ότι το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ αποτελεί μια «καλή λύση» για τη μείωση των δαπανών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που θα πρέπει να εξετάσουν τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο παρατεταμένων οικονομικών δυσκολιών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ethnos.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος1/7/13 10:21

    Akomi plironete stin Dei? Sits kalithies pernoun Reuma apo tis kolones reumatos tou dromou ... Na fotizoun tis aules tous

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *