ροή ειδήσεων

Τοξική «βόμβα» φρούτων και λαχανικών

Σάλο προκαλούν τα στοιχεία που προέκυψαν από αναλύσεις της Greenpeace σε φρούτα και λαχανικά στη χώρα μας....
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση δεκάδες επικίνδυνα φυτοφάρμακα καταλήγουν στο πιάτο μας.
Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα «κοκτέιλ» χημικών σε φρούτα και λαχανικά που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τόσο την υγεία μας, όσο και στο οικοσύστημα.
Ένα μήλο την ημέρα…
Αναλύσεις 34 δειγμάτων 11 λαχανικών και φρούτων ευρείας κατανάλωσης στην ελληνική αγορά, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου 2013 «έδειξαν» τοξικά υπολείμματα από 32 εξαιρετικά επικίνδυνα φυτοφάρμακα. Πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες είναι απαγορευμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στα τέσσερα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν 17 διαφορετικές δραστικές ουσίες με το ένα δείγμα να συγκεντρώνει 9 από αυτές ταυτοχρόνως.
Εντοπίστηκαν έξι επικίνδυνες ουσίες σε ένα αχλάδι
Την ίδια στιγμή, σε ένα μόνο δείγμα αχλαδιών βρέθηκαν 6 δραστικές ουσίες. Στα τέσσερα δείγματα κερασιών βρέθηκαν συνολικά επτά δραστικές ουσίες και τέσσερις ουσίες στα δύο δείγματα ντομάτας.
Οι ουσίες εισχωρούν στην «καρδιά» των φρούτων
Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι πάνω από τις μισές δραστικές ουσίες που εντοπίστηκαν στα δείγματα χαρακτηρίζονται διασυστηματικές. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτοφάρμακα δεν παραμένουν μόνο στον εξωτερικό φλοιό του φρούτου και του λαχανικού, αλλά εισχωρούν στους ιστούς.
Κίνδυνος και για τις μέλισσες
Πολύ επικίνδυνες για τις μέλισσες θεωρούνται οχτώ από τις ουσίες που ανιχνεύτηκαν στα δείγματα.
Επτά στα δέκα λαχανικά και φρούτα εξαρτώνται από την επικονίαση των μελισσών (η μεταφορά της γύρης για να γονιμοποιηθούν τα άνθη και να γίνουν καρποί). Όσο οι πληθυσμοί των μελισσών καταρρέουν λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων, τόσο εμείς στερούμαστε βασικά είδη διατροφής.
Έκκληση για απαγόρευση των φυτοφαρμάκων
Όπως καταγγέλλει η Greenpeace, η Ευρώπη έχει αρχίσει να κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος, αφού πρόσφατα προχώρησε σε μερική απαγόρευση 3 νεονικοτινοειδών και του φυτοφαρμάκου Fipronil, ζητώντας παράλληλα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαγορεύσει οριστικά όλα τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας και βάζουν σε κίνδυνο τις μέλισσες, στηρίζοντας τη βιώσιμη γεωργία στην Ελλάδα.
Τι σημαίνει φρούτα εκτός εποχής
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν οι καταναλωτές στην επιλογή των φρούτων και των λαχανικών. Ειδικοί υποστηρίζουν πως τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι εκτός εποχής μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο για την υγεία μας, καθώς:
1) Η καλλιέργεια γίνεται σε θερμοκήπια και
2) Η συγκομιδή τους έχει γίνει πολύ καιρό πριν και συντηρούνται σε ψυγεία για μήνες μέχρι να βρεθούν στα «ράφια». Μάλιστα, οι ποικιλίες που δεν διατηρούνται σε ψυγεία έρχονται από το νότιο ημισφαίριο, αφού έχουν καλλιεργηθεί κάτω από άγνωστες συνθήκες.
newsbomb.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *