ροή ειδήσεων

Το είχε παραδεχθεί και ο Α. Παπανδρέου

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βορίδης υποστήριξε προ ημερών: «Για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή». Η δήλωση εκείνη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως... σε συσχετισμό με το ακροδεξιό παρελθόν του δηλώσαντος. Οχι για το τι είπε, όσο για το ποιος το είπε. Χωρίς να δυσκολεύομαι να αποδοκιμάσω κι εγώ το παρελθόν του κ. Βορίδη, υπενθυμίζω ότι τα λεχθέντα για τις ευθύνες του Α. Παπανδρέου στον οικονομικό τομέα υποστηρίζονται επί τριάντα και πλέον χρόνια και από τον υπογράφοντα αλλά και από πλήθος έγκριτων αναλυτών. Και το σημαντικότερο - εξ ου και η παρέμβασή μου στη συζήτηση - αναγνωρίστηκαν και από τον ίδιο τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ.
Στο πρόσφατα κυκλοφορήσαν βιβλίο μου «Ας προσέχαμε» μπορείτε να βρείτε άφθονη τεκμηρίωση, όπως και στο προ ημερών εκδοθέν εξαιρετικά διαφωτιστικό βιβλίο του άγνωστού μου κ. Μιχάλη Σιδηρόπουλου, υπό τον τίτλο «Η νομοτέλεια της ανάκαμψης», με άφθονο αποδεικτικό υλικό (και λογικές προτάσεις εξόδου από το σημερινό αδιέξοδο). Υπενθυμίζει, π.χ., ότι ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Χαλικιάς περιγράφει πώς το καλοκαίρι του 1985 η χώρα έφθασε στο χείλος της κατάρρευσης, γεγονός που υποχρέωσε την τότε κυβέρνηση να ζητήσει σταθεροποιητικό δάνειο από την ΕΟΚ. Ακριβώς τότε σε συνέντευξη που μου έδωσε ο ιδρυτής του ΠαΣοΚ για τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (30.7.1987) παραδέχεται έμμεσα ότι ακολούθησε λανθασμένη πολιτική λέγοντας: «Ο,τι και να έχετε να παρατηρήσετε για την περίοδο ως το 1985, πιστεύω ότι θα συμφωνείτε πως από το 1985 και μετά η οικονομική πολιτική που ακολουθείται είναι η μόνη εφικτή». Ηταν τότε που ανέθεσε στον κ. Σημίτη την ευθύνη του οικονομικού τομέα, για να εφαρμοσθεί σκληρή πολιτική λιτότητας, που όμως δεν άντεξε το βαθύ ΠαΣοΚ. Αποτέλεσμα ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του κ. Σημίτη και η διάσημη παρότρυνση του Α. Παπανδρέου «Τσοβόλα, δώσ' τα όλα». Ετσι επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο η κατάσταση της οικονομίας, που μας οδήγησε στην πρώτη επιτροπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπό τον αυστηρό Ντελόρ.
Σε μια τότε συνάντησή μας στο Καστρί ο Α. Παπανδρέου μού είπε ξαφνικά: «Είδατε, κύριε Μαρίνο, πόσο επιτυχημένη είναι η πολιτική του Καβάκο Σίλβα (επρόκειτο για τον σημερινό πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας που είχε αναλάβει τότε ως πρωθυπουργός να ανασυγκροτήσει τη διαλυμένη πορτογαλική οικονομία από την αριστερή λαίλαπα της Επανάστασης των Γαριφάλων). Εκπληκτος τον ρώτησα: «Και τότε γιατί δεν εφαρμόζετε κι εσείς εδώ στην Ελλάδα την ίδια σωτήρια πολιτική;», για να ακούσω τη συγκλονιστική απάντηση: «Δεν μπορώ, κ. Μαρίνο. Ο Καβάκο Σίλβα είναι δεξιός κι εγώ είμαι σοσιαλιστής». Δηλαδή προέτασσε τα τριτοκοσμικά ιδεολογήματά του από τη σωτηρία του τόπου.
Υπενθυμίζω ότι ο Α. Παπανδρέου προτού αποσυρθεί για λόγους υγείας είχε έμμεσα αποδοκιμάσει την οικονομική πολιτική του με τη δήλωση «καταναλίσκουμε περισσότερα απ' όσα παράγουμε» και την ακόμη δραματικότερη «αν δεν το αφανίσουμε το δημόσιο χρέος, θα μας αφανίσει». Και με τη συνδρομή του ανεξέλεγκτου δανεισμού, που δυστυχώς ακολουθήθηκε απ' όλες πια τις κυβερνήσεις, οδηγηθήκαμε στην αγκαλιά της τρόικας.
Η αναμφισβήτητη θετική συνεισφορά του που υπερβαλλόντως εξιδανικεύεται, ωχριά συγκρινόμενη με την αρνητική. Θυμίζω ότι, πέραν της ανεξέλεγκτης οικονομικής σπατάλης και του ξέφρενου δανεισμού, η χειρότερη κληρονομιά του ΠαΣοΚ, που μας ταλανίζει και σήμερα, υπήρξε η διάλυση της ιεραρχίας στη δημόσια διοίκηση και η κατάληψή της από τους πρασινοφρουρούς, η ανοχή του χρηματισμού των διοικούντων (κάποιοι δικάζονται σήμερα), ο λαϊκισμός, ο λασπολογικός αυριανισμός και - το χειρότερο όλων - η διάλυση της Παιδείας και η παράδοσή της στον κομματικό φασισμό και στην αναξιοκρατία.
Δυστυχώς, ενώ τα οικονομικά μπορούν να διορθωθούν, η εξαχρείωση ενός ολόκληρου λαού φαίνεται ανίατη.
jmarinos@tovima.gr
tovima.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος17/7/13 08:53

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ !...

    "Τα στελέχη της ΝΔ, το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, με την ψήφο τους για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, αναγνώρισαν ότι, το έλλειμμα του 2009, ήταν 15,6%. Για την ιστορία, ο νυν Πρωθυπουργός το είχε αναγνωρίσει νωρίτερα.
    Με την ψήφο τους, δηλαδή, αναγνώρισαν ποιος οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
    Σήμερα, μπορούν να υποστηρίζουν ό,τι θέλουν και να αναζητούν υπευθύνους όπου τους βολεύει.
    Η αλήθεια είναι ότι, την ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τη σωτηρία της χώρας, κάποιοι απουσίαζαν και κάποιοι έδωσαν τη μάχη και ανέλαβαν ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν, για να μπορούν σήμερα να ομιλούν όλοι εκ του ασφαλούς.

    Όσο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, είναι βέβαιο ότι, κανείς δεν μπορεί να περιμένει τη δικαίωσή του από τους προαναφερθέντες. Πώς θα μπορούσε άλλωστε;

    Όλοι γνωρίζουν ότι, ο Ανδρέας Παπανδρέου αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Γι' αυτό συγκρούστηκε με το κράτος της δεξιάς και με ό,τι κρατούσε σε καθεστώς εξάρτησης την Πατρίδα μας.

    Προς τι, λοιπόν, η έκπληξη από τη στάση τους;

    Όλα αυτά θα έπρεπε να ανήκουν στους ιστορικούς.

    Η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ενωτικό λόγο. Δυστυχώς, ακούστηκαν πολλά μεγάλα λόγια για ενότητα αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά πίσω από τα λόγια φανερώθηκαν διχαστικές διαθέσεις.

    Και αυτές δεν υπηρετούν τη χώρα.

    Σήμερα χρειάζεται το θάρρος να αναγνωρίζει κανείς απλές αλήθειες, επάνω στις οποίες θα μπορέσουμε να κτίσουμε μια νέα εθνική ενότητα - για να αντιμετωπισθούν οριστικά όσα κρατούσαν τη χώρα πίσω.

    Αν κάτι πρέπει να μείνει από όλα αυτά, είναι η πανηγυρική επαναβεβαίωση της ανάγκης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού. Για εμβάθυνση της Δημοκρατίας, διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και κράτος δικαίου.

    Ό,τι δηλαδή δεν επιθυμούσε και φαίνεται ακόμα να μην επιθυμεί η συντήρηση...".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/7/13 08:57

    Στα πλαίσια της Εσχάτης Προδοσίας !
    Η Ελλάδα είναι, η μόνη χώρα, που ΟΛΗ η αντιπολίτευση, «κινήθηκε» μέσα στα πλαίσια της Εσχάτης Προδοσίας !
    Κύριε Σαμαρά, κύριε Τσίπρα, κύριε Βενιζέλο,
    πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση σήμερα, αν ΒΟΗΘΟΥΣΑΤΕ να επιτύχει το πρώτο μνημόνιο, στο οποίο προσφύγαμε ύστερα από αλόγιστη σπατάλη και κακοδιαχείρηση της πενταετίας (2004-2009), και το οποίο "ΒΟΥΛΙΑΞΕ" λόγω ελλείψεως εσόδων! αφού μέχρι και σύλλογο "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" φτιάξετε οι δύο "ουρανοκατέβατοι"...σωτήρες μας ενισχυόμενοι από όλους τους..Ελληναράδες!
    Σας υπενθυμίζω κύριοι, ότι οι απεργίες, οι διαδηλώσεις , οι ΤΑΧΙ πορείες, οι φορτηγο-αποκλεισμοί η λιμανο-πειρατεία, οι απεργίες, γιατρών, δικηγόρων, υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ. και σχεδόν του συνόλου των ΔΥ, ήταν σχεδόν πάντα τη «κοινή συναινέσει όλων των …εραστών της πολυθρόνας», επί ΔΥΟ και πλέον ΧΡΟΝΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/7/13 09:01

    Γιατί θέλουν να διαγράψουν την "δεκαετία του 1980"
    ======================
    Το γνωρίζετε αυτό που λένε "όποιος έχει μάτια βλέπει και μυαλό καταλαβαίνει". Η συζήτηση περί "καταστροφικής δεκαετίας του 1980" που μας έφερε δήθεν ΣΗΜΕΡΑ(!) στην...χρεωκοπία και τα μνημόνια ΜΟΝΟ από εντελώς ΑΝΟΗΤΟΥΣ και επικίνδυνα αντιδημοκράτες θα μπορούσε να εκφραστεί. Η ίσως από καιροσκόπους που εφευρίσκουν "τεχνικές διαχωριστικές γραμμές" προς ίδιον όφελος.

    Η απλή ωμή και απτή αλήθεια και πραγματικότητα ποια είναι;(που την γνωρίζουν και οι πέτρες αυτής της χώρας).

    Ότι από το 1975 που ξεκίνησε η αποκαλούμενη ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ με "επικεφαλής" τον ιδρυτή της ΝΔ και μετέπειτα πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή σε ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου δημιούργησαν το ΘΑΥΜΑ της Μεταπολίτευσης, το ΘΑΥΜΑ της μεταπολιτευτικής σύγχρονης Ελλάδας.

    Εκείνη την περίοδο είδε λεφτά στα χέρια του ο κοσμάκης, εκείνη την περίοδο υπήρχε ΔΟΥΛΕΙΑ αξιοπρεπής για ΟΛΟΥΣ, εκείνη την περίοδο -με πρώτο τον Κ. Καραμανλή - εθνικοποιήθηκαν οι τράπεζες, οι βιομηχανίες και τόσα άλλα(με αντάλλαγμα δυστυχώς το...χάρισμα των χρεών των μεγαλοβιομηχάνων και τραπεζιτών).

    Η δεκαετία του 1980 έχει γράφει με ΧΡΥΣΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ στις καρδιές και τις ψυχές ΟΛΩΝ των Μη προνομιούχων Ελλήνων. Εκείνη τη δεκαετία έκτοτε προσπαθούν μανιωδώς και λυσσωδώς να διαγράψουν οι...επίγονοι τους(και τα αφεντικά τους). Σε αυτά δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς. Είναι ΚΤΗΜΑ του Ελληνικού Λαού.

    Φυσικά υπήρξαν υπερβολές(η Ελλάδα άλλωστε ναι μεν "ανήκει στην Δύση", αλλά είναι και πολύ Ανατολή και ολίγον Αφρική με πασπάλισμα Μέσης Ανατολής και εσαεί Βαλκάνια).

    Η μόνη ελπίδα του ελληνικού λαού ΣΗΜΕΡΑ είναι όταν σκέφτεται ότι μπορεί να έρθει μια δεκαετία σαν εκείνη του 1980.Που χόρτασε ο κόσμος ψωμάκι, χρήματα, δουλειά...-Και όσοι αντέχουν ακόμη τα "μνημόνια" το χρωστάνε σε εκείνη την περίοδο....-"Η εκδίκηση της γυφτιάς" όμως(όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Νίκος Παπάζογλου) είναι μπροστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/7/13 09:52

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΡΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΚΑΝΕΛΛΑ!!!, Ή ,
    ΣΚΕΠΑΣΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΑΧΕΙ Η ΟΜΠΡΕΛΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος17/7/13 11:11

    Τελικά πρέπει να αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι μας "ψεκάζουν" τόση βλακεία Θεέ μου δεν την βρίσκει κανείς σε όλο τον κόσμο παρά στην Ελλάδα. Να ξαναψηφίζουν πρόσωπα και κόμματα που κατέστρεψαν αυτόν τον τόπο, μόνο ηλίθιοι και πνευματικά καθυστερημένοι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν. Για αυτό συμπολίτες μου προτείνω να μας κυβερνήσουν οι Γερμανοί μήπως και δούμε καμιά άσπρη μέρα


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος17/7/13 11:13

    Ανδρεα προχωρα σε θελη ολη η χωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος17/7/13 12:38

    Η ΑΧΑΡΗΣΤΗΑ ΣΗΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΠΟΛΗ ΓΡΟΓΟΡΑ ΞΕΧΑΣΑΤΑΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΟΤΙ ΕΠΗ ΑΝΔΡΕΑ ΕΙΧΑΜΑΙ ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΗ ΚΑΙ ΤΡΩΓΑΜΕ ΕΙΧΑΜΑΙ ΤΗΣ ΔΟΥΛΙΕΣ ΜΑΣ ΛΗΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΣΩΚΟΜΕΙΑ ΕΙΧΑΜΑΙ ΤΟΥΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΝΑΛΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΟΣΤΑΓΑΜΑΙ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΡΟΗΚΕΣ.
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΑΤΑΙ ΤΟΝ ΣΑΤΑΝΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΔΩΤΗ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΛΗ. ΕΙΧΑΤΑΙ ΤΗ ΔΕΦΤΕΡΗ ΕΥΚΕΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΣ ΣΑΣ ΑΡΕΣΑΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΛΚ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΑΙ ΝΑ ΦΑΜΑΙ. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΑΙ ΕΥΧΑΡΗΣΤΗΘΗΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος17/7/13 14:18

    Η μόνη ελπίδα του ελληνικού λαού ΣΗΜΕΡΑ είναι όταν σκέφτεται ότι μπορεί να έρθει μια δεκαετία σαν εκείνη του 1980.Που χόρτασε ο κόσμος ψωμάκι, χρήματα, δουλειά...-Και όσοι αντέχουν ακόμη τα "μνημόνια" το χρωστάνε σε εκείνη την περίοδο....-"Η εκδίκηση της γυφτιάς" όμως(όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Νίκος Παπάζογλου) είναι μπροστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος17/7/13 14:21

    Εκείνη την περίοδο είδε λεφτά στα χέρια του ο κοσμάκης, εκείνη την περίοδο υπήρχε ΔΟΥΛΕΙΑ αξιοπρεπής για ΟΛΟΥΣ, εκείνη την περίοδο -με πρώτο τον Κ. Καραμανλή - εθνικοποιήθηκαν οι τράπεζες, οι βιομηχανίες και τόσα άλλα(με αντάλλαγμα δυστυχώς το...χάρισμα των χρεών των μεγαλοβιομηχάνων και τραπεζιτών).

    Η δεκαετία του 1980 έχει γράφει με ΧΡΥΣΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ στις καρδιές και τις ψυχές ΟΛΩΝ των Μη προνομιούχων Ελλήνων. Εκείνη τη δεκαετία έκτοτε προσπαθούν μανιωδώς και λυσσωδώς να διαγράψουν οι...επίγονοι τους(και τα αφεντικά τους). Σε αυτά δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς. Είναι ΚΤΗΜΑ του Ελληνικού Λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *