ροή ειδήσεων

Κίνημα... δεν δηλώνω ΦΠΑ

Η μόνιμη απορύθμιση στην οποία βρίσκεται ο ελεγκτικός και εισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών σε συνδυασμό με την εκτεταμένη...
φοροδιαφυγή των μεγάλων «πορτοφολιών» αλλά και την πλήρη αδυναμία της πλειονότητας των συνεπών φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, διευρύνουν την «τρύπα» των εισπράξεων του Δημοσίου και φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
Στο κρίσιμο μέτωπο του ΦΠΑ φθίνει διαρκώς ο αριθμός των υπόχρεων που υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις και αποδίδουν το φόρο, κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας.
Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους από τα 2.462.125 δηλώσεις ΦΠΑ που έπρεπε να υποβληθούν συνολικά, υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 1.931.456 δηλώσεις. Οι 530.669 φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν, με αποτέλεσμα να λάβουν ειδοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών. Και πάλι όμως ανταποκρίθηκαν μόνο 34.108.
Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκαν 6.396 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 130,76 εκατ. ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 41,26 εκατ. ευρώ.
Στο μέτωπο των τακτικών ελέγχων- στο υπό εξέταση διάστημα- ολοκληρώθηκαν 115 τακτικοί έλεγχοι και 231 προσωρινοί σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, στο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 176 τακτικοί έλεγχοι και 260 προσωρινοί έλεγχοι. Από τους τακτικούς ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 104,1 εκατ. ευρώ αλλά εισπράχθηκαν μόλις 27,9 εκατ. ευρώ, ποσοστό 26,8% όταν ο στόχος του Μνημονίου για το πρώτο εξάμηνο του έτους προβλέπει την είσπραξη του 65% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.
Από τους προσωρινούς ελέγχους η εφορία βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα 64,9 εκατ. ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν 13,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 21,4% ενώ το Μνημόνιο προβλέπει την είσπραξη του 45% των βεβαιωμένων ποσών για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Μέχρι το τέλος του 2013 οι φοροελεγκτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει 596 τακτικούς ελέγχους και θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το 75% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.
Από τους 211 ελέγχους που διενεργήθηκαν σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 15,5 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκε περίπου το 1/3 (5,8 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με το Μνημόνιο μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να ολοκληρωθούν 910 τακτικοί έλεγχοι και να έχει εισπραχθεί το 65% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.
Από τα παλιά (έως 31-12-2012) ληξιπρόθεσμα χρέη στο πεντάμηνο εισπράχθηκαν 723 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου εξαμήνου 1,140 δισ. ευρώ και 1,9 δισ. ετήσιου στόχου.
Πηγή: euro2day.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *