ροή ειδήσεων

Προσέλαβαν σεκιούριτι για να προστατεύσουν σχολεία

Μετά τα χωριά της επαρχίας, τα οποία αναγκάστηκαν να αναθέσουν την ασφάλειά τους σε ιδιωτικές εταιρείες για να γλιτώσουν από τις...
ληστρικές επιδρομές των επικίνδυνων κακοποιών, ήρθε η σειρά ενός δήμου της Αττικής να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να προσλάβει σεκιούριτι. Ο ενοποιημένος δήμος Ελευσίνας - Μαγούλας υπέγραψε σύμβαση με δύο ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, οι οποίες το βράδυ αναλαμβάνουν να προστατέψουν τα τριάντα έξι σχολεία και νηπιαγωγεία του δήμου από τις εισβολές των διαρρηκτών!

Οταν πέφτει η νύχτα, σε πολλές περιοχές της δυτικής Αττικής οι κακοποιοί βρίσκουν ευκαιρία να «αλωνίσουν». Στα Ανω Λιόσια, στο Ζεφύρι και λιγότερο στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα η εγκληματικότητα χτυπάει «κόκκινο», ενώ στο στόχαστρο των διαρρηκτών εκτός από τα σπίτια και τα μαγαζιά μπαίνουν επίσης οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία. Για να προστατευτεί από τις ορέξεις των κακοποιών ο δήμος Ελευσίνας - Μαγούλας έκανε κάτι πρωτοποριακό. Εγκατέστησε συναγερμούς στις σχολικές μονάδες και προσέλαβε μέσω διαγωνισμού δύο εταιρείες σεκιούριτι, οι οποίες αναλαμβάνουν να κρατήσουν έξω από τα σχολεία τούς επίδοξους εισβολείς.

Μείωση κρουσμάτων

Το αποτέλεσμα είναι τα τελευταία χρόνια που έχει τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα να έχουν μειωθεί ή εκλείψει εντελώς τα κρούσματα κλοπών και βανδαλισμών στα σχολεία της περιοχής. «Τα αυξημένα κρούσματα κλοπών και λεηλασιών που είχαν παρατηρηθεί στα γραφεία των δασκάλων και τις αίθουσες τελετών -από τις οποίες κατά καιρούς είχαν αφαιρεθεί ακριβές και χρήσιμες για τη διδασκαλία συσκευές-, μας οδήγησαν να αναθέσουμε σε ιδιωτικές εταιρείες τη φύλαξή τους» δηλώνει στην «Espresso» ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς συμπληρώνοντας για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η φύλαξη των κτιρίων: «Το σύστημα των συναγερμών είναι συνδεμένο με την Αστυνομία και με ένα περιπολικό της ιδιωτικής εταιρείας που φυλάσσει και κάνει περιπολίες στην περιοχή. Οταν χτυπήσει ο συναγερμός, το σήμα μεταφέρεται στην Αστυνομία και στην εταιρεία σεκιούριτι, και επεμβαίνει αμέσως το περιπολικό».

Αποθαρρύνονται

Οπως σημειώνει ο δήμαρχος στη συνέχεια, τα αποτελέσματα από την κίνηση αυτή ήταν θετικά πέραν του αναμενόμενου: «Οι κλοπές και οι ζημιές στα σχολικά συγκροτήματα έχουν μειωθεί σημαντικά, αν δεν έχουν σταματήσει τελείως. Ακόμη και στη θέα της επιγραφής που υπάρχει έξω από κάθε σχολείο, ότι ο χώρος φυλάσσεται, οι διαρρήκτες αποθαρρύνονται και δεν μπαίνουν».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελευσίνας Μενέλαο Μίχα, το πρόγραμμα για τη φύλαξη των σχολείων, στο οποίο εντάσσονται τριάντα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης -μεταξύ αυτών και νηπιαγωγεία- και έξι της δευτεροβάθμιας, άρχισε πριν από δύο χρόνια και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον δήμο: «Εχουμε την τύχη να είμαστε ένας υγιής οικονομικά δήμος. Με τη σωστή διαχείριση έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και κάποια πράγματα περισσότερα από τους άλλους δήμους» λέει και προσθέτει ότι η πρόσληψη των εταιρειών σεκιούριτι δεν έχει καμία σχέση με τους δημοτικούς φύλακες και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Επικουρικά

«Οι σχολικοί φύλακες είναι υπεύθυνοι για τα σχολεία τα πρωινά και τα απογεύματα. Εμείς, ως δήμος, προσλάβαμε επικουρικά τις εταιρείες φύλαξης. Πάντως με τις εξελίξεις που δρομολογούνται, τις απολύσεις κλπ., δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα, αφού εκτός όλων των άλλων, οι σχολικοί φύλακες φρόντιζαν και για την ασφάλεια των κτιρίων». Οπως καταλήγει ο κ. Τσουκαλάς, η σύμβαση με τις εταιρείες είναι ετήσια, ενώ υπάρχουν πλάνα να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια: «Οι κλέφτες ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από τα μέτρα που παίρναμε. Πλέον αυτό δεν συμβαίνει. Γι' αυτό δεσμευόμαστε ότι δεν θα λείψει ούτε μία στιγμή η φύλαξη από τα σχολεία».

Οι κλοπές έχουν κοπεί μαχαίρι

Ο Σταύρος Ψινουλάκης είναι επιστάτης σε λύκειο της Ελευσίνας. Οπως τονίζει στην «Espresso», μετά την εγκατάσταση συναγερμού στο κτίριο οι κλοπές κόπηκαν μαχαίρι: «Πριν μπει ο συναγερμός είχαμε δύο κρούσματα κλοπών. Μπήκαν μέσα και έκλεψαν ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ προκάλεσαν και ζημιές. Πλέον οι κλοπές σταμάτησαν» λέει ο κ. Ψινουλάκης, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο ζήτημα των ημερών, που δεν είναι άλλο από τις δρομολογούμενες απολύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Είναι σημαντικές τέτοιες κινήσεις, αλλά δεν είναι μόνο οι κλοπές. Αλλο, εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι εκείνο της διακίνησης ναρκωτικών στα σχολεία. Οι εξωσχολικοί το πρωί πάνε κι έρχονται, όμως όσο ξέρουν ότι ο χώρος φυλάσσεται από επιστάτη και φύλακες διστάζουν να πλησιάσουν. Το κενό που θα δημιουργηθεί από τις απολύσεις θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις σχολικές μονάδες».
Espressonews.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *