ροή ειδήσεων

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΑΜΑΡΑ - Μόνο 10% των επιχειρήσεων μείωσαν τον ΦΠΑ

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς εκτιμά ότι μέσα στον Αύγουστο οι επιχειρήσεις που θα έχουν παραλάβει το σήμα θα φθάσουν και πιθανόν να...
. ξεπεράσουν τις 30.000.

Mόλις το 10% των επιχειρήσεων εστίασης έχει ζητήσει μέχρι χθες να προμηθευτεί το ειδικό σήμα πιστοποίησης της μείωσης του ΦΠΑ! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ οι αιτήσεις που έχουν γίνει από επαγγελματίες για να λάβουν το ειδικό σήμα με το οποίο πιστοποιείται η μείωση του ΦΠΑ στα καταστήματά τους, ανέρχονται σε περίπου 10.000, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 10% του συνόλου των επιχειρήσεων εστίασης στη χώρα.

Χθες , πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, τα περισσότερα καταστήματα δεν είχαν αλλάξει τους τιμοκαταλόγους τους, ενώ πολλοί έμποροι υποστηρίζουν πως δεν θα μειώσουν τις τιμές, γιατί έχουν ήδη απορροφήσει τις αυξήσεις. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς εκτιμά ότι μέσα στον Αύγουστο, οι επιχειρήσεις εστίασης που θα έχουν παραλάβει το σήμα θα φθάσουν και πιθανόν να ξεπεράσουν τις 30.000, ενώ στην συντριπτική τους πλειονότητα οι μειώσεις στους τιμοκαταλόγους από αυτούς που μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση είναι της τάξης του 5% που αποτελεί και την ελάχιστη μείωση βάσει της συμφωνίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας δεν λείπουν και περιπτώσεις επιχειρήσεων οι νέοι τιμοκατάλογοι των οποίων υπερβαίνουν το ανώτατο ποσοστό, με μειώσεις από 10% έως και 30%.

Χθες το πρωί το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, στον οποίο έθεσαν τα προβλήματα στην εφαρμογή της μείωσης στον ΦΠΑ εστίασης. Αυτό που ζητήθηκε ήταν να ισχύσει ενιαίος συντελεστής για κάθε προϊόν, χωρίς διαχωρισμούς, είτε πρόκειται για κατανάλωση εντός του καταστήματος, είτε για πακέτο delivery, γιατί αλλιώς θα δημιουργούνται διαρκώς προβλήματα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ορίζεται ότι μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών επιχειρήσεων. Επίσης με ΦΠΑ 13% θα πωλούνται τα έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά στα σούπερ μάρκετ.

Στο 13% μειώνεται ο ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά, έτοιμα ροφήματα, χυμοί και γενικά αναψυκτικά, εφόσον σερβίρονται. Στην περίπτωση που παραδίδονται στο σπίτι ή στο γραφείο σε πακέτο, τότε θεωρούνται παράδοση αγαθών και θα επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 23%. Εξακολουθεί να εφαρμόζεται ΦΠΑ 23% και στην πώληση αναψυκτικών, χυμών στα σούπερ μάρκετ. Στην παράδοση φαγητών στο σπίτι θα ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13%. Τα αλκοολούχα ποτά, ανεξαρτήτως του τρόπου διάθεσής τους, παραμένουν στο 23%, ενώ τα ροφήματα και αναψυκτικά στο μίνι μπαρ των ξενοδοχείων θα φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 23%.
e-go.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Οταν έγινε η αύξηση ΦΠΑ, σχεδόν όλα τα εστιατόρια απορροφήσαν την αύξηση και δεν ανεβάσαν τις τιμές. Και το χειρότερο απ'όλα ήταν ότι λόγο αυτής της απορρόφησης του ΦΠΑ τα μαγαζιά έριξαν την ποιότητα που σερβίραν στους πελάτες προσπαθώντας να καλύψουν αυτή την χασούρα.Αντί να αφήσουν τα εστιατόρια να αρχίσουν να σερβίρουν πάλι ποιότητα, ζητάνε και μείωση τιμής. Νομίζω ότι απαντώ για χάρη πολλών όταν λέω, ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ!!!!!! Τα ενοίκια μας έιναι απλήρωτα, το ΤΕΒΕ, ΙΚΑ, και υπαλλήλοι. Αυτά όλα γιατί απλά δεν βγαίνουμε. Δεν έχουμε όλοι εστιατόρια και μπάρ μέσα στα κέντρα μεγάλων πόλεων να πουλάμε τον καφέ 5 ευρώ, ούτε να δίνουμε το ουίσκυ με 10 ευρώ. Οι πιο πολλοί είμαστε μαγαζάκια της γειτονιάς που προσπαθούμε να βγάλουμε ένα μεροκάματο.
    Τώρα, για να μήν νομίζετε ότι ξέρω μόνο να βρίζω και ότι δέν έχω κάτι να προτείνω, σας λέω λοιπόν το εξής,

    Θα έπρεπε όλες οι τιμές σε εστιατόρια, μπάρ, σούπερ μάρκετ κλπ, να αναγράφονται χωρίς το ΦΠΑ. Δηλαδή, εγώ σαν μαγαζί θέλω να πουλάω τον καφέ 2.50 ευρώ, το τι προσθέτει επιπλέον το κράτος δεν θα έπρεπε να επηρεάζει το ποσοστό κέρδους στα προϊοντα που πουλάμε. Στην απόδειξη μετά θα προστεθεί το ΦΠΑ και θα βγαίνει το σύνολο που έχει να πληρώσει ο πελάτης. Πρέπει επιτέλους να καταλάβει ο καταναλωτής ότι όταν χρεώνουμε μια κόκα κόλα 2 ευρώ, τα 32 λεπτά περίπου ανήκουν στο κράτος. Εγώ δεν θα είχα πρόβλημα να γράψω στον κατάλογο ότι πουλάω το αναψυκτικό 1,50 ευρώ και το κράτος να προσθέσει και 100% ΦΠΑ. Αυτά τα λέω γιατί έχω ζήσει και εξωτερικό και το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε πολλές χώρες. Σκεφτείτε το λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *