ροή ειδήσεων

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας

Με καθυστέρηση δύο ετών ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τα στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή του πληθυσμού που κατοικεί στην Ελλάδα....
Τα ευρήματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναδεικνύουν τη σημερινή κοινωνική κατάσταση που υπάρχει στη χώρα, την εποχή των μνημονίων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία λοιπόν, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 10.815.197 άτομα εκ των οποίων τα 9.903.268 έχουν την ελληνική υπηκοότητα (91.6%), 199.101 άτομα έχουν υπηκοότητα Ε.Ε. (1.8%), 708.003 άτομα έχουν υπηκοότητα τρίτων χωρών (6.5%) ενώ 4.825 άτομα δήλωσαν ότι δεν έχουν καθόλου ή αδιευκρίνιστη υπηκοότητα (0.04%). Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τις προβλέψεις εκείνες που έκαναν λόγο πως οι αλλογενείς αποτελούν πλέον σχεδόν το 10% του πληθυσμού, ενώ σ' αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί πως ένα μέρος των παράνομων μεταναστών δεν καταγράφηκε.

Σε ότι αφορά τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων, αξιοσημείωτο είναι πως οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, γεγονός που αποτυπώνεται και στους 9 από τους 10 μεγαλύτερους Δήμους, με εξαίρεση το Δήμο Ρόδου, όπου οι άνδρες είναι περισσότεροι σε ποσοστό 50.1%.

Σημαντικό ωστόσο είναι το στοιχείο της μέσης ηλικίας των κατοίκων της Ελλάδας, η οποία φτάνει τα 41.9 έτη, τη στιγμή όμως που στη γειτονική Τουρκία ο αντίστοιχος δείκτης φτάνει τα 27.5 χρόνια. "Γηραιότερη" περιφέρεια φέρεται να είναι η Ήπειρος με μέση ηλικία τα 44.2 έτη, ενώ σε αντιδιαστολή η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει το μικρότερο ηλικιακό μέσο όρο με 39.8 έτη. Σε επίπεδο Δήμων, ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων έχει τη μεγαλύτερη μέση ηλικία με 57.9 έτη, την ώρα που ο Δήμος Φυλής Αττικής έχει μόλις τα 35.3 έτη ως μέση τιμή.

Ο Έλληνας πάντως παραμένει προσηλωμένος στην αξία της οικογένειας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, ένας στους δύο δηλώνει έγγαμος ακολουθώντας το μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας. Πιο συγκεκριμένα, από αυτούς το 52% δηλώνει παντρεμένος με παιδιά, 30.2% παντρεμένος δίχως παιδιά, 12.9% μητέρα με παιδί/ιά, 2.5% πατέρας με παιδί/ιά, 2% συμβιούντες δίχως παιδιά και 0.4% συμβιούντες με παιδιά.
newsbomb.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *