ροή ειδήσεων

Οι Γερμανοί τουρίστες αποδεικνύονται οι πιο «βρώμικοι» στον κόσμο

Ο μαζικός τουρισμός είναι ευτύχημα για κάθε χώρα, από οικονομικής άποψης, αλλά έχει ακριβώς τις αντίθετες συνέπειες στον οικολογικό τομέα. Οπως αποδεικνύει νορβηγική έρευνα... οι επιπτώσεις αυτής της βιομηχανίας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για το περιβάλλον, με τους Γερμανούς να έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτό.

Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Κλιματολογίας και Επιστημών του Περιβάλλοντος CICERO στο Οσλο, οι μαζικές μετακινήσεις με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, συμβάλλουν έντονα στη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Στην κορυφή της λίστας των τουριστών που επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον είναι οι Γερμανοί, οι οποίοι κατά παράδοση προτιμούν τα μακρινά ταξίδια μεγάλης διάρκειας.

Οπως αναφέρουν τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας, οι τουρίστες αυτής της εθνικότητας μολύνουν με το περιβάλλον πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με τον μέσο ταξιδιώτη παγκοσμίως. «Το αγαπημένο μεταφορικό μέσο των Γερμανών τουριστών είναι εδώ και χρόνια με διαφορά το αυτοκίνητο», εξήγησε στη Deutsche Welle, η Ντέρτε Μπέγιερ, καθηγήτρια περιβαλλοντολογίας στο πανεπιστήμιο του Εμπερσβάλντε. «Ακολουθεί το αεροπλάνο και κατόπιν το τρένο», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, οι Γερμανοί προτιμούν πολύ συχνά τις κρουαζιέρες, οι οποίες επίσης είναι στο στόχαστρο της κριτικής για τη μόλυνση των θαλασσών. Γερμανικές έρευνες δείχνουν πως τα υπάρχοντα κρουαζιερόπλοια αλλά και όσα αναμένεται να έχουν κατασκευαστεί μέχρι το 2016, δε πληρούν τις προδιαγραφές που μπορούν να εξασφαλίσουν μία πιο φιλική προς το περιβάλλον πλοήγηση.

Πάντως, ίσως οι Γερμανοί καταφέρουν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις τα επόμενα χρόνια. Ολοένα και περισσότεροι από αυτούς στρέφονται στον οικολογικό τουρισμό και πληθαίνουν στο διαδίκτυο οι προσφορές για πολυτελή πακέτα διακοπών με «πράσινο» χαρακτήρα. Ο κλάδος του οικολογικού τουρισμού βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο, αν και το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών αρχίζει να αυξάνεται.

Αν και ακούγεται πολύ μακρινή η προοπτική ένας τουρίστας να επιλέγει ταξίδι με ποδήλατο αντί για αεροπλάνο, υπάρχουν κι άλλες οικολογικές επιλογές. Οπως αυτή που προτείνει η περιβαλλοντική Οργάνωση Αtmosfair. Στην ιστοσελίδα της παρέχει στους ευσυνείδητους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να συνδράμουν με ένα μικρό ποσό στην ενίσχυση επιστημονικών προγραμμάτων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Είναι και αυτό ένας τρόπος για να απαλύνουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση την ώρα που ταξιδεύουν χρησιμοποιώντας τα συμβατικά μέσα μεταφοράς.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *