ροή ειδήσεων

Στον ανακριτή Ρόδου εθελοντής πυροσβέστης για εμπρησμό

Για εικασίες και ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία κάνει λόγο ο Σύλλογος Σορωνής
Στον ανακριτή οδηγείται αύριο Τρίτη ένας 40χρονος οικοδόμος - εθελοντής πυροσβέστης ο οποίος συνελήφθη από στελέχη.... της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 12 και 13 Αυγούστου στην περιοχή Άγιος Σούλας, στη Ρόδο. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρχικά στον Εισαγγελέα Ρόδου, με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση.

Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής ο 40χρονος ήταν μέλος εθελοντικού συλλόγου στη Σορωνή και συνελήφθη με βάση μαρτυρίες που αναφέρουν πως κινούνταν με μια μαύρη μοτοσικλέτα τύπου εντούρο σε σημεία που εκδηλώνονταν πυρκαγιά. Μάλιστα πήγαινε στα σημεία που έχουν εκδηλωθεί φωτιές χωρίς ωστόσο ο ίδιος να συμμετέχει ενεργά στην πυρόσβεση. Ο 40χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται τις κατηγορίες ωστόσο όπως έλεγαν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έχει πέσει σε αντιφάσεις.

Για εικασίες, ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία και ανώνυμες καταγγελίες κάνει λόγο ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής μέλος της οποίας είναι ο 40χρονος και δηλώνει πως θα τον στηρίξει.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος σημειώνει ότι «δεχθήκαμε τηλεφώνημα από τον Διοικητή της ΠΥ Ρόδου, ο οποίος και μας ζήτησε να βοηθήσουμε με ημερήσιες περιπολίες για μία εβδομάδα, σε συγκεκριμένα μέρη της περιοχής μας, ώστε να βοηθήσουμε στον εντοπισμό υπόπτων. Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Διοικητή, με τρία μέλη του Συλλόγου μας, τα οποία άμεσα άρχισαν τις περιπολίες, ο δε Διοικητής και οι υφιστάμενοί του, είχαν καθημερινή ενημέρωση από εμάς, για τις ώρες των περιπολιών μας, τις θέσεις μας και για τα οχήματα που χρησιμοποιούσαμε. Ανάμεσα στα τρία μέλη μας, ήταν και ο σημερινός κατηγορούμενος και φερόμενος ως εμπρηστής!»

Αναφέρεται επιπλέον πως «σε όλες της πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή μας, τα μέλη μας, ως είναι λογικό, έφταναν ή πρώτοι ή ταυτόχρονα με τις δυνάμεις της ΠΥΡ που βρίσκονταν στην περιοχή. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε λοιπόν, πως γίνεται, η συνεχής παρουσία των εθελοντών μας για την πρόληψη ή την κατάσβεση των πυρκαγιών, πολλές φορές μάλιστα με κίνδυνο της σωματική ακεραιότητάς μας, με δικά μας έξοδα και μέσα, να χρησιμοποιούνται ως ενοχοποιητικά στοιχεία, ώστε σήμερα να κατηγορείται ως εμπρηστής το συγκεκριμένο μέλος μας».

Στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής τονίζει πως «χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο, από εικασίες, ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία και ανώνυμες καταγγελίες σε μύλους, τις οποίες έγραψαν ή κάποιοι ανεγκέφαλοι ή κάποιοι προβοκάτορες. Με τέτοιες ενέργειες εξεύρεσης εξιλαστήριων θυμάτων, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ουσιαστική καταδίκη του εθελοντισμού και η αποχή του κόσμου από αυτόν».

Επιπλέον σημειώνει πως «εμείς πιστεύουμε στην αθωότητα του μέλους μας, γιατί είναι άνθρωπος που γνωρίζουμε χρόνια και ξέρουμε καλά την προσφορά του στην περιοχή μας. Θα τον στηρίξουμε με κάθε νόμιμο μέσο, όσο είναι κατηγορούμενος και ταλαιπωρείται κρατούμενος, με ελλιπή και φαιδρά αποδεικτικά στοιχεία και θα ήμαστε στο πλευρό και αυτού και της γυναίκας του και των δύο ανήλικων παιδιών του».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ) Γιάννης Σταμούλης τονίζει πως θα έπρεπε να γίνεται εξονυχιστική έρευνα για όλες τις εθελοντικές ομάδες και πιστοποίηση για τα μέλη τους από την Ακαδημία της ΠΥ ακόμα και εξέταση τους από ψυχολόγους γιατί «τους βλέπουμε δίπλα μας σε φωτιές και κανείς μας δεν ξέρει ποιοι είναι!»

Ο κ. Σταμούλης σε καταχώριση σε μπλογκ του αναφέρεται για τους εθελοντές ή/και επαγγελματίες πυροσβέστες που έχουν κατηγορηθεί για εμπρησμό.

Ενδεικτικά σημειώνει πως σε ένα απόσπασμα από ένα πυροσβεστικό βιβλιαράκι του 1981, σχετικό με την ανίχνευση των στοιχείων των εμπρησμών που αναγράφει «...ενίοτε τα ανώμαλα αυτά άτομα (πυρομανείς και εμπρηστές) είναι δυνατόν να παράσχουν βοήθεια εις την Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς και δι αυτής ή ετέρων πράξεων προκαλούν την προσοχήν προς αυτούς».

Επισημαίνει ακόμη ότι είκοσι χρόνια αργότερα το 2001 σε έκδοση του Αρχηγείου του Π.Σ. για την «εγκληματολογική προσέγγιση των εμπρηστών» ο τότε Διευθυντής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Α.Γκουρμπάτσης διατυπώνει την άποψη « ...βέβαια δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις που προκαλεί(ο πυρομανής) πυρκαγιά, για να εμφανιστεί στην καταστολή της, ως εθελοντής πυροσβέστης,που συντελεί σε αυτή, επιδιώκοντας την κοινωνική του καταξίωση, ή την πρόσληψή του στο Πυροσβεστικό Σώμα...»

Σε σχετική μελέτη του ιδίου, το 2003, σχετικά με το προφιλ του εμπρηστή την περίοδο 2000-2002 προκύπτει ότι το 1,6% των εμπρηστών, επαγγελματικά δραστηριοποιούνται ως εποχικοί πυροσβέστες. (το δείγμα ήταν τα άτομα στα οποία απαγγέλθηκε η κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση).

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που περιγράφει ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΑΠΣ Νίκος Διαμαντής για την περίπτωση «εθελοντή - φίλου της Πυροσβεστικής» που συνέλαβε ο ίδιος όταν υπηρετούσε στο Ανακριτικό τμήμα της Δ.Π.Υ. Αθηνών στο τέλος της δεκαετίας του '80.


Όπως λέει «υπήρχε μια σειρά πυρκαγιών στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως σε εγκαταλελειμμένα σπίτια ή σε υπόγεια πολυκατοικιών, χωρίς άλλη σύνδεση μεταξύ τους. Μετά από παρατήρηση των παρευρισκομένων στα συμβάντα και αξιολόγηση μαρτυρικών καταθέσεων, εντοπίστηκε ότι υπεύθυνος για τις πυρκαγιές ήταν νεαρό άτομο, με "ιδιαίτερο ψυχισμό", το οποίο αρέσκονταν να πηγαίνει στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς των Αθηνών (ιδιαίτερα στον 1ο και 2ο), να κάνει θελήματα στους Πυροσβέστες και να υποδύεται τον εθελοντή Πυροσβέστη. Το άτομο αυτό τελικά συνελήφθη μετά από δύο πυρκαγιές (με διαφορά μιας μέρας) που έβαλε στο ίδιο ακατοίκητο κτίριο στο κέντρο της πόλης, στη συμβολή των οδών Φαβιέρου και Ακουμινάτου. Κατά την απολογία του ομολόγησε και άλλες πυρκαγιές και συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι εάν συνέβαινε πυρκαγιά σε χρόνο που ήταν σε κάποιο Πυροσβεστικό Σταθμό, ακολουθούσε την πυροσβεστική έξοδο, υποδύονταν τον εθελοντή πυροσβέστη και ικανοποιούσε τον ψυχισμό του. Εάν δεν υπήρχε συμβάν έφευγε από το Σταθμό, πήγαινε σε κάποιο ακατοίκητο, έβαζε φωτιά, περίμενε να έρθουν τα πυροσβεστικά και επειδή ήταν γνωστός στους πυροσβέστες, έκανε τον πυροσβέστη ικανοποιώντας τον ψυχισμό του».
tovima.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *