επικαιρότητα

Σοκ> Σε νάρκωση ως τις γερμανικές εκλογές και μετά το μεγάλο μπαμ!

Σοκ! Μας πάνε σε κατάσταση ύπνωσης ως τις γερμανικές εκλογές (μην ξεχνάτε ότι και η Μέρκελ έβαλε πλάτη για την επανεκλογή Ομπάμα)και μετά θα γίνει το μεγάλο μπαμ...
Την ίδια στιγμή η Βραζιλία αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του προγράμματος που εφαρμόζεται στις χώρες του Νότου!

Περί οργανωμένης συγκάλυψης και ηρεμίας στην ευρωζώνη, πριν τις γερμανικές εκλογές, κάνει λόγο δημοσίευμα του ECONOMIST με τίτλο “Euro-zone Rescues have left Sovereign Debt too high to be Sustainable». Τα προβλήματα θα ενσκήψουν μετά τις εκλογές, ωστόσο, καθώς τα προγράμματα διάσωσης δεν φαίνεται να εξελίσσονται ομαλά και πιθανολογείται ότι θα χρειαστούν επιπλέον κονδύλια.

Από τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας, μόνο η Ιρλανδία θα μπορέσει να το εγκαταλείψει και αυτή μερικώς. Το μέλλον της Πορτογαλίας διαγράφεται ταυτόσημο με εκείνο της Ελλάδας πέρυσι (ανάγκη για δεύτερο πακέτο βοήθειας).

Για την Ελλάδα, το ΔΝΤ προέβλεψε χρηματοδοτικό κενό ύψους €4,4 δις για το 2014 και €6,5 δις για το 2015, που πρέπει να καλύψουν οι Ευρωπαίοι. Το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό και θα απαιτηθεί ελάφρυνσή του (της τάξης του 4% του ΑΕΠ), παρά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, ώστε το χρέος να φτάσει στο 124% έως το 2020.

Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις υπολείπονται κατά €1 δις για εφέτος και θα πρέπει να υπάρξει παραγραφή χρέους. Η πραγματικότητα θα γίνει πιο εμφανής μετά τις γερμανικές εκλογές.

BOMBA>H BΡΑΖΙΛΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ!

Για αίτημα της Βραζιλίας να υπάρξει αναθεώρηση προς την κατεύθυνση της οικονομικής βιωσιμότητας των προγραμμάτων της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, κάνει λόγο ανταπόκριση των Joe Leahy και James Politi για τους FINANCIAL TIMES(“Brazil Calls for IMF Eurozone Rescue Programmes Revision»).

Το αίτημα δόθηκε ως εξήγηση στην αποχή του εκπροσώπου της Βραζιλίας στο ΔΝΤ Paulo Nogueira Batista από την ψηφοφορία για την έγκριση της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης για την Ελλάδα. ‘Θεωρώ ότι αυτά τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που δημιουργήθηκαν από την Ευρώπη είναι γενικά υπερβολικά, είναι πολύ αυστηρά’ δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Guido Mantega.

Σε άλλη δήλωσή του είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κος Batista εκτιμούν ότι τα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης πρέπει να αναθεωρηθούν και να βελτιωθούν, ώστε να υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες ανάκαμψης για αυτές τις χώρες’. Η απόφαση για αποχή του Batista αντιμετωπίστηκε ως ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας των ανερχόμενων οικονομιών για την στήριξη του ΔΝΤ στις εύπορες οικονομίες της Ευρώπης. Η σκληρή στάση του κου Mantega λέγεται ότι ικανοποίησε την βάση στήριξής του στο εσωτερικό, ενώ εκτιμάται ότι μαλακώνει τη στάση του επειδή η οικονομία της Βραζιλίας εξασθενεί.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, όπου ο Πρόεδρος Ομπάμα επαίνεσε τον κο Σαμαρά για ‘τις τολμηρές και δύσκολες δράσεις’ που έχει αναλάβει, ενώ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ελλάδα και το λαό της, προκειμένου ‘να δουν φως στο τέλος του τούνελ’. Προσέθεσε πάντως πως είναι σημαντικό να υπάρχει σχέδιο δημοσιονομικής σταθεροποίησης για να αντιμετωπιστεί το χρέος, αλλά είναι σημαντικό να εστιάσει η κυβέρνηση και στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας’. Ο ΠΘ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα εξέλθει της κρίσης με ενισχυμένη οικονομία, ωφελώντας το σύνολο της Ευρώπης. ‘Περάσαμε πολλά’, είπε. ‘Οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός είναι τεράστιες, αλλά δεν θα είναι μάταιες’.

http://www.ft.com/cms/s/0/8fb83f5c-004b-11e3-9c40-00144feab7de.html

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και με άλλο άρθρο τους οι FINANCIAL TIMES (“Brazil Sets Fresh Sparks with IMF over Greek Bailout Rebuke”), αναφερόμενοι στην συνεχιζόμενη υποστήριξη που απολαμβάνει ο Paulo Nogueira Batista από τον υπουργό Οικονομικών της Βραζιλίας Guido Mantega, ως εκπρόσωπο της Βραζιλίας στο ΔΝΤ.

Το δημοσίευμα παραθέτει τις απόψεις καθηγητών και αναλυτών για τη σημασία της βραζιλιάνικης αποχής. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Columbia, José Antonio Ocampo, ‘υπάρχει ευρεία δυσαρέσκεια με το ελληνικό πρόγραμμα παντού, εκτός από την Ευρώπη. Ίσως να μην ήταν επιτυχημένο πολιτικά αλλά ο Batista ήταν ειλικρινής’.

Ο Douglas Rediker, πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ δεν εκτιμά την διαμαρτυρία Batista ως ενδεικτική αλλαγής στάσης των αναδυόμενων οικονομιών έναντι της ευρωζώνης και της διαχείρισης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης από το ΔΝΤ: ‘η αντίδραση δεν είναι μεγαλύτερη αυτή την εβδομάδα ή την προηγούμενη από ό,τι ήταν ένα μήνα ή ένα τετράμηνο πριν’, δήλωσε.

Κατά τον Ted Truman, πρώην αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει υποχθονίως αναταραχή που επαπειλεί να ξεχειλίσει: η αντίδραση ‘είναι συμπτωματική των εντάσεων για όσα συμβαίνουν. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καλή και για όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως τα πράγματα θα έπρεπε να είχαν γίνει διαφορετικά’.

Κατά τον Tony Fratto, άλλο πρώην αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου: ‘υπάρχει κόπωση όσον αφορά στη δυνατότητα της Ελλάδας να ανορθωθεί, ακόμη και με κόμματα που στηρίζουν πλήρως το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Υπάρχει ευαισθησία για τον τρόπο που το ΔΝΤ χειρίζεται την Ευρώπη σε σχέση με άλλες κρίσεις κατά το παρελθόν’.

Μέρος της κριτικής που ασκείται στο ΔΝΤ σχετίζεται με τα ποσοστά δικαιώματος ψήφου που ευνοούν την Ευρώπη, λόγω των οικονομικών συνεισφορών των χωρών της και με το γεγονός ότι η επικεφαλής του υπήρξε πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Πολλές αναδυόμενες οικονομίες πιστεύουν πως οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να παράσχουν οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα, δράση που παρεμποδίζεται από τους ίδιους τους Ευρωπαίους. Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό της τάξης των €11 δις, ενώ πρότεινε ελάφρυνση χρέους της τάξης του 4% της οικονομικής παραγωγής (€7,4 δις) για την επόμενη διετία.

Τέλος, γίνεται λόγος για την εξισορροπητική δύναμη των David Lipton και Reza Moghadam στη διοίκηση του ταμείου. Οι δυο τους ευθύνονται για την πιο επιθετική στάση του ΔΝΤ όσον αφορά στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, αν και τα σχέδιά τους δεν ήταν πάντα το ίδιο επιτυχημένα (περίπτωση Κύπρου).

Aris Messinis/AFP/Getty Images
mignatiou.comParapona-Rodou

Σχόλια

 1. Ανώνυμος16/8/13, 9:19 π.μ.

  Παρτε τα λεφτα απο τις τραπεζες πριν να ειναι αργα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος16/8/13, 9:19 π.μ.

  ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΒΡΑΖΕ ΟΡΥΖΑ...ΑΛΛΑ ΣΣΣΣΣΣΤΤΤΤΤ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ....ΟΛΑ ΚΑΛΑ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος16/8/13, 10:36 μ.μ.

  ...."ο Πρόεδρος Ομπάμα επαίνεσε τον κο Σαμαρά για ‘τις τολμηρές και δύσκολες δράσεις’ που έχει αναλάβει.... καλά τώρα μας δουλεύουν? Τα μέτρα του τα πάσαρε η Τροϊκα γιατί ο ίδιος όπως και κανένα κόμμα λόγω του πολιτικού κόστους δεν τολμούσαν να κάνουν και κατέστρεψαν την χώρα αυτή!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Πριν λίγο δέχτηκα επίθεση από 2 ατομα πατέρα γιο διότι είπα στον πατέρα ότι είναι παράνομο να έχει το σκυλί του στον δρόμο και να οδηγάς με το αμάξι κρατώντας με σκοινί και κάλεσε τα παιδιά του και κατόπιν αυτού πατέρας και γιος μου έκαναν αυτο εγινε στο φαληρακι πηγαίνοντας για να παραλάβω που σχολουσε απο ξενοδοχείο και τον ειδα να μπαίνειπρος γυμνιστές επίθεση και ο γιος με χτύπησε με μπουνιά στο αυτί

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά