ροή ειδήσεων

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πόλεμος προ των πυλών – Μήνυμα της Δύσης στη συριακή αντιπολίτευση: Να περιμένετε «χτύπημα» άμεσα

- Reuters: Οι δυτικοί ενημέρωσαν την αντιπολίτευση να περιμένει επέμβαση...
- Ανακάλεσε τις άδειες των υπουργών του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον
- Βρετανικά μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη στην Κύπρο για ενδεχόμενο χτύπημα
- Γερμανία: Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε επέμβαση στη Συρία
- Στο πολεμικό «άρμα» και η Δανία
- Καθεστώς Άσαντ: Βοηθάτε την Αλ Κάιντα, θα «απαντήσουμε» Μετά το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη, η Δύση είναι έτοιμη να κηρύξει τον πόλεμο και στη Συρία. Δυστυχώς, η γενοκτονία της περασμένης εβδομάδας, όπου χιλιάδες άμαχοι βρήκαν τραγικό θάνατο από επίθεση με χημικά όπλα μοιάζει να είναι απλά η αφορμή.

Η Δύση που σχεδόν δυο χρόνια τώρα έκλεινε τ’ αυτιά της στις δραματικές εκκλήσεις του συριακού λαού, είναι τώρα αποφασισμένη να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία.

Οι ώρες είναι δραματικές. Οι δυτικές δυνάμεις ειδοποίησαν τη συριακή αντιπολίτευση να περιμένει πλήγμα κατά των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ «εντός ημερών», ανέφεραν πηγές οι οποίες συμμετείχαν σε μια συνάντηση μεταξύ απεσταλμένων τους και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού στην Κωνσταντινούπολη.

«Η αντιπολίτευση ενημερώθηκε με σαφήνεια ότι η δράση για να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ μπορεί να αρχίσει τις αμέσως προσεχείς λίγες ημέρες κι ότι παρ' όλ' αυτά πρέπει να συνεχίσει να προετοιμάζεται για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη», δήλωσε η μία από τις πηγές σε δηλώσεις της στο Reuters.

Στη Βρετανία, ο Ντέιβιντ Κάμερον διέκοψε τις διακοπές του και εκείνες των υπουργών του και συγκαλεί εκτάκτως τη Βουλή των Κοινοτήτων για να συζητηθεί το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας στο δυτικό συνασπισμό κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, η βρετανική Βουλή συγκαλείται την Πέμπτη για να υπάρξει μια ψηφοφορία «για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα» στη Συρία.
«Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκρινε το αίτημά μου να συγκληθεί το κοινοβούλιο την Πέμπτη. Θα υπάρξει μια σαφής πρόταση της κυβέρνησης και μια ψηφοφορία για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα» στη Συρία, τουίταρε ο Κάμερον.

Ρωσία και Κίνα, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο δε στηρίζουν την επέμβαση στη ΣυρίαΣτο πολεμικό άρμα έχουν ανέβει ήδη οι ΗΠΑ και η Γερμανία, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, να ανακοινώνει πως η κυβέρνηση Μέρκελ έχει αποφασίσει πως θα έπαιρνε μέρος στην ενδεχόμενη ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας, εάν επαληθευτούν οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς.

Θέτει ως προϋπόθεση να υπάρξει εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αλλά πολλές φορές στο παρελθόν, το Σ.Α. έχει παρακαμφθεί επιδεικτικά.

Ο Βεστερβέλε άφησε ανοικτό τον ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει η Γερμανία σε περίπτωση επέμβασηςΣτο ίδιο μήκος και η κυβέρνηση της Δανίας, που ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει «εναλλακτικές αντιδράσεις» σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ταχθεί υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

Υπάρχει πρόταση να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη και το ΝΑΤΟ να συνεδριάσει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες«Πληροφορούμαστε από τους στενότερους συμμάχους μας ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία, και ότι ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του», είπε η Δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2 News.
«Πρέπει να πω ότι εάν το ΣΑ δεν αντιδράσει, θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης», πρόσθεσε η Τόρνινγκ-Σμιτ.

Ιταλία: Ξεχάστε την επίθεση χωρίς εντολή του ΟΗΕ
Η Ιταλία απέρριψε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός «μιας πολιτικής λύσης μέσω διαπραγμάτευσης».

«Η Ιταλία δεν θα λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική λύση χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο στο κοινοβούλιο. «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη συριακή κρίση. Η μόνη λύση είναι μια πολιτική λύση μέσω διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε η Μπονίνο.
Παρόλα αυτά ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ιταλίας διευκρίνισε ότι οι ναυτικές και αεροπορικές βάσεις της χώρας ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από άλλες χώρες για πιθανές επιθέσεις εναντίον της Συρίας, υπό τον όρο ότι κάτι τέτοιο θα εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Δαμασκός: Μην τα βάζετε μαζί μας!
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι στενότατος σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ. Και σε κάθε τόνο έχει ταχθεί κατά της επέμβασης στη χώρα. Σε αυτό φαίνεται πως «πατά» και η συριακή κυβέρνηση, που δηλώνει έτοιμοι να αμυνθεί αν δεχτεί επίθεση.

"Ακούμε τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν γύρω μας. Αν θέλουν να πραγματοποιήσουν μια επίθεση κατά της Συρίας πιστεύω ότι το να χρησιμοποιούν ως άλλοθι τα χημικά όπλα δεν είναι καθόλου σωστό. Τους προκαλώ να δείξουν τι έχουν ως απόδειξη", σημείωσε και «απείλησε» πως η χώρα του διαθέτει αμυντικά μέσα που θα κάνουν τον κόσμο "να σαστίσει". "Το να τα βάζει κανείς με την Συρία δεν είναι μικρή υπόθεση. Διαθέτουμε αμυντικά μέσα που θα κάνουν τους άλλους να σαστίσουν", είπε.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την σύμμαχό της Συρία. "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την Συρία. Οι σχέσεις μας θα συνεχιστούν σε όλους τους τομείς και ευχαριστούμε την Ρωσία για την υποστήριξή της, όχι μόνον διότι υπερασπίζεται τη Συρία, αλλά και διότι υπερασπίζεται τον εαυτό της", πρόσθεσε.

«Εάν ο σκοπός ενός πιθανού (ξένου) στρατιωτικού πλήγματος είναι να επιτευχθεί μια (νέα) ισορροπία δυνάμεων. . . αυτό αποτελεί αυταπάτη και δεν είναι δυνατό να γίνει», είπε ο Μουάλεμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο. Ο Μουάλεμ επέμεινε ότι η Δαμασκός θα συνεχίσει τη στρατιωτική της εκστρατεία εναντίον των αντικαθεστωτικών παρά τις οποιεσδήποτε ξένες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Υποστήριξε δε ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Συρία θα υπηρετούσε τα συμφέροντα των οργανώσεων οι οποίες συνδέονται με την αλ Κάιντα, καθώς και του Ισραήλ.
«Μια πολεμική προσπάθεια που θα διεξήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Ισραήλ και δευτερευόντως του Μετώπου αλ Νόσρα», της ένοπλης οργάνωσης η οποία δηλώνει πίστη στην αλ Κάιντα και μάχεται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία
newsit


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *