ροή ειδήσεων

Η Εφορία καλεί 219.000 πολίτες «δι’ υπόθεσίν τους»

Στην «ουρά» για εκκαθάριση βρίσκονται περισσότερες από 219.000 φορολογικές δηλώσεις τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών «καίγεται» για έσοδα.... και, το βασικότερο, να ολοκληρωθεί η εφετινή διαδικασία ώστε να προχωρήσει με την εκκαθάριση των δηλώσεων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2013. Χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωσή τους από τα μέσα Ιουλίου και ενώ προσήλθαν στην Εφορία καταθέτοντας τα δικαιολογητικά όπως τους ζητήθηκαν κατά την ηλεκτρονική αποστολή της φορολογικής τους δήλωσης δεν έχουν παραλάβει το εκκαθαριστικό της Εφορίας.

Αρκετοί μάλιστα επισκέπτονται καθημερινά την ηλεκτρονική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών που δίνει πληροφορίες για την πορεία εκκαθάρισης μιας δήλωσης και αυτό που διαβάζουν είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η εκκαθάριση και επόμενη εκτιμώμενη ημερομηνία εκκαθάρισης είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στον μεγάλο φόρτο εργασίας που έχουν οι εφορίες, καθώς εφέτος κλήθηκαν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης περίπου 340.000 φορολογούμενοι και μέχρι στιγμής έχουν προσέλθει περίπου 121.000. Οι υπόλοιποι εκτιμάται ότι αποφεύγουν να έλθουν σε... προσωπική επαφή με την Εφορία.

Χιλιάδες όμως είναι και εκείνοι που έχουν στείλει τα δικαιολογητικά με το ταχυδρομείο με συστημένη επιστολή και ακόμη δεν έχουν ανοιχθεί οι φάκελοι από τους υπαλλήλους των εφοριών για να δοθεί το «πράσινο φως» ότι τα δικαιολογητικά είναι πλήρη για να προχωρήσει η εκκαθάριση. Είναι προφανές ότι μετά τις αποχωρήσεις πολλών εργαζομένων με συνταξιοδότηση οι εφορίες έχουν κυριολεκτικά αποδεκατιστεί και οι δύο-τρεις υπάλληλοι που έχουν απομείνει σε κάθε τμήμα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο αριθμό φορολογουμένων.

Οι φοροτεχνικοί εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εφοριακών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει παράσχει διορία ως τις 26 Σεπτεμβρίου σε χιλιάδες φορολογουμένους για να προσκομίσουν στις εφορίες τα παραστατικά που υπέβαλαν με το Ε1 προκειμένου να εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις τους.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία όμως μόλις ένας στους τρεις τα έχει προσκομίσει, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των φακέλων με τα δικαιολογητικά που έχουν ταχυδρομηθεί και ακόμη δεν έχουν ανοιχτεί.

Οι επαγγελματίες λογιστές επισημαίνουν επίσης ότι ένα πρόβλημα είναι πως χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν έχουν παραλάβει το ατομικό ειδοποιητήριο και δεν έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να περάσουν από τις εφορίες για επανέλεγχο.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης με μήνυμά του μέσω του Twitter ξεκαθάρισε πως λόγω των σημερινών και αυριανών απεργιακών κινητοποιήσεων η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση στις εφορίες των δικαιολογητικών που εκπνέει στις 26 Σεπτεμβρίου θα παραταθεί, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει ως πότε. Πάντως χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα επιχειρηματία ο οποίος πρέπει να πληρώσει φόρο περίπου 30.000 ευρώ αλλά ακόμη δεν έχει γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης αν και έχει στείλει τα δικαιολογητικά στην Εφορία με συστημένη επιστολή εδώ και ενάμιση μήνα.
tovima.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/9/13 23:56

    Και παλια που ηταν αμετρητοι οι εφοριακοι,παλι αυτοι οι ελαχιστοι δουλευαν για να βγαλουν περα ολο αυτον τον ογκο.Μην μασατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *