ροή ειδήσεων

Χαράτσι 35 ευρώ σε 2.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Ένα ακόμα χαράτσι έρχεται να επιβαρύνει από τις αρχές του 2014 πάνω από δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά κτηματόσημα ύψους 35 ευρώ ανά δικαίωμα...
Πρόκειται για ακίνητα σε μεγάλα αστικά κέντρα και δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που μπήκαν στο Κτηματολόγιο στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Υπολογίζεται ότι το Δημόσιο θα εισπράξει συνολικά 95 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία η κυβέρνηση θέλει να χρηματοδοτήσει μέρος του ελλείμματος του Κτηματολογίου, ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υλοποίηση του Κτηματολογίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και "καίει" ιδιαίτερα την τρόικα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό τοπίο στην Ελλάδα και πρωτίστως η δημόσια περιουσία.

Τα σχετικά ειδοποιητήρια θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τις αρχές της νέας χρονιάς ώστε οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν μέσω τραπεζών.

Να σημειωθεί ότι το κτηματόσημο υπολογίζεται όχι ανά ιδιοκτησία, αλλά ανά δικαίωμα (κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.), κάτι που σημαίνει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, σε κάθε νοικοκυριό θα αντιστοιχούν παραπάνω από 35 ευρώ.

Οι περιοχές του αναδρομικού κτηματόσημου

Οι ιδιοκτήτες που θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά κτηματόσημο είναι όσοι κατείχαν τα 6,7 εκατ. δικαιώματα των 3,6 εκατομμύρια ιδιοκτησιών που βρίσκονται στις 342 περιοχές και που εντάχθηκαν στα πρώτα πιλοτικά προγράμματα του κτηματολογίου γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '90, από τους οποίους ουδέποτε ζητήθηκε να πληρώσουν τα τέλη που τους αναλογούν.

Πρόκειται για μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Πάτρα, η Λάρισα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, τα Χανιά, η Χαλκίδα, η Καλαμάτα και τα Τρίκαλα, αλλά και για μεγάλους δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Νέα Σμύρνη, η Νίκαια, η Καλαμαριά κ.ά.

Τα πρώτα προγράμματα έγιναν με κοινοτικά κονδύλια και δεν προβλεπόταν τότε οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

Αυτή προβλέφθηκε με τον νόμο Σουφλιά, το 2007, μετά την απόφαση της Ε.Ε. για "πάγωμα" της χρηματοδότησης του Κτηματολογίου.

Προβλέφθηκε ακόμα η αναδρομική καταβολή του τέλους και από όσους κτηματογραφήθηκαν στα πρώτα προγράμματα, κάτι που ουδέποτε έγινε.

"Ο νόμος ισχύει. Είναι υποχρεωτική η είσπραξη των τελών", ανέφερε στη Real News πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση και θα ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής των ειδοποιητηρίων.

Άλλωστε μέχρι το τέλος της χρονιάς το Κτηματολόγιο μετατρέπεται σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών.
Πηγή: Real News


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *