ροή ειδήσεων

Από Ρόδο βγαίνει ρόδο

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΑΣΤΟΥ
Δεν είναι δύσκολο να παγιδευτεί κανείς σε μια ελαφρώς παραμορφωμένη εικόνα. Κάπως έτσι συμβαίνει με νησιά μεγάλα, διάσημα και δημοφιλή όπως η Ρόδος. Η αχαλίνωτη τουριστική ανάπτυξη... οι πενθήμερες εκδρομές, τα τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα με τα all-inclusive πακέτα και τα γκρουπ των νεαρών Βρετανών στο Φαληράκι καταλήγουν τελικά να αδικούν το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας.

Διότι η Ρόδος, πέρα από τα πολύ κλασικά (και δικαίως προβεβλημένα) αξιοθέατά της, διαθέτει και μια άλλη πλευρά: εντυπωσιακά, αναπάντεχα απομεινάρια της ιταλικής παρουσίας, παρθένα φύση, γραφικά χωριά και ανθρώπους που ξέρουν να σέβονται και να τιμούν την ποιοτική παράδοσή τους.

ΠΑΡΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ

Ας αρχίσουμε από τις ανορθόδοξες επιλογές. Το ορεινό κομμάτι του νησιού, πέρα από εντυπωσιακά δάση, έχει να επιδείξει και καλά κρυμμένα μυστικά (και ντοκουμέντα). Το χωριό Απόλλωνα, για παράδειγμα, χτισμένο σε ένα τοπίο με πλούσια βλάστηση. Γραφικά σπίτια, φιλόξενοι κάτοικοι, συνεταιρισμός γυναικών που παράγει εκλεκτά τοπικά προϊόντα, καθώς και ένας καθεδρικός ναός-κόσμημα, με υπέροχες αγιογραφίες και βοτσαλωτή αυλή, που γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου, του Τιμίου Σταυρού - εκεί γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού.

Στην περιοχή Πλατάνια, τα κτίρια του παλαιού ιταλικού σανατορίου εντυπωσιάζουν με την αισθητική τους, καθώς και με την παράξενη ατμόσφαιρά τους. Το ίδιο συμβαίνει και με το ξενοδοχείο «Έλαφος» στο όρος του Προφήτη Ηλία: ένα εντυπωσιακό κτίσμα που ξεχωρίζει μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον για την αλπικού τύπου αρχιτεκτονική του: έντονα κεκλιμένες ξύλινες στέγες, καλυμμένες με κυματοειδή φύλλα, βεράντες και γαλαζοπές λεπτομέρειες. Αξίζει την επίσκεψη έστω και για καφέ στο αναψυκτήριο που λειτουργεί στους χώρους του. Στη Νότια Ρόδο βρίσκεται το ωραίο χωριό Ασκληπειό. Πάνω του δεσπόζει ένα κάστρο που κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα.

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΙΝΔΟΣ

Πανέμορφος οικισμός με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα στο ακρωτήριο Κράνα των ανατολικών ακτών της Ρόδου. Το σημαντικότερο αξιοθέατό του είναι ο δωρικός ναός της Αθηνάς στην ακρόπολή της - ναός που οικοδομήθηκε το 300 π.Χ. στη θέση κάποιου αρχαιότερου.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε κάποιο από τα καπετανόσπιτα που είναι επισκέψιμα (όπως το καπετανόσπιτο του Παπακωνσταντή). Θα τα εντοπίσετε στα διαδαλώδη σοκάκια του οικισμού. Το εσωτερικό τους μοιάζει με κανονικό λαογραφικό μουσείο: πλακόστρωτες αυλές με περίτεχνα σχέδια από βότσαλο, διακοσμημένες οροφές, σοφράδες, πιατελότοιχους, χαμηλοτάβανα δώματα. Ακόμη ένα highlight αποτελεί η εκκλησία της Παναγίας της Λίνδου με τις καταπληκτικές τοιχογραφίες (του 15ου αι.) - βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Κοντά στη Λίνδο βρίσκονται και κάποιες από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΟΥΞΕ

Υπάρχουν, βέβαια, και οι σταθερές αξίες. Τα μέρη εκείνα που δεν χάνουν την αίγλη τους όσες φορές και αν τα επισκεφτείς. Η Παλιά Πόλη της Ρόδου, αν ήταν τραγούδι, θα βρισκόταν ψηλά στη λίστα με τις μεγάλες, διαχρονικές επιτυχίες. Μια ολοζώντανη καστροπολιτεία με υπέροχα μπαρ (κοντά στο Χαμάμ), ωραία εστιατόρια, αλλά και αμέτρητα αξιοθέατα. Το σιντριβάνι κοντά στην Κολόνα, που σφύζει μονίμως από κόσμο. Το εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η τάφρος του Κάστρου. Το νοσοκομείο των Ιωαννιτών Ιπποτών του 14ου αιώνα. Η οδός Ιπποτών που με τα καταλύματα των διαφορετικών «Γλωσσών» του Ιπποτικού Τάγματος, που αποτελεί τον πιο καλά διατηρημένο δρόμο της Ευρώπης.

Η Δημοτική Πινακοθήκη στην πλατεία Σύμης. Η πλατεία Αργυροκάστρου με το παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο. Τα ερείπια του Ναού της Αφροδίτης. Το Τέμενος του Σουλεϊμάν και το Μέγαρο της Καστελλανίας, που σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ανηφορίζοντας την οδό Ιπποτών, στο τέρμα δεξιά βρίσκεται το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το οποίο χτίστηκε στη θέση της κάτω Ακρόπολης της Αρχαίας Ρόδου, και λειτουργεί και ως Βυζαντινό Μουσείο. Απέναντι από το παλάτι, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει και τα ερείπια της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου.

ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ

Ας μην ξεχάσουμε, ωστόσο, ότι η Ρόδος είναι και μια σύγχρονη πόλη. Με καταστήματα, πολύβουους δρόμους, καφετέριες, μπαράκια (ακόμη και καζίνο) και κόσμο πολύ.
Ηρεμία μπορεί να προσφέρει ένας περίπατος στον Λόφο του Αγίου Στεφάνου, μια επίσκεψη στο ενυδρείο ή η βόλτα μέχρι τις Πηγές της Καλλιθέας. Οι φυσιολάτρες που δεν επιθυμούν να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι το πάρκο του Ροδινιού, έναν επίγειο παράδεισο που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από την Πόλη της Ρόδου, κατά μήκος της λεωφόρου Ρόδου-Λίνδου. Πρόκειται για το αρχαιότερο πάρκο στον κόσμο και διακρίνεται για την πυκνή και ποικιλόμορφη βλάστησή του.
neoskosmos.com


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *