ροή ειδήσεων

Νέο χωροταξικό μέσα στο Σεπτέμβριο σε Λέσβο, Ρόδο, Κέρκυρα, υπό τις κατευθύνσεις της τρόικας, που βάζει φραγή σε πολλούς δήμους

Δε θέλει η Ρόδος;
Ιδιαίτερα κρίσιμη για την προσπάθεια της Λέσβου να απαλλαγεί απ’ το δόγμα «κάθε νησί ένας δήμος» αναμένεται να είναι αυτή η βδομάδα, όπως και όλος ο μήνας, αφού αν είναι να αλλάξει το χωροταξικό, αυτό θα γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο. Διαφορετικά... αν δεν ψηφιστεί άμεσα η αιτούμενη απ’ όλη τη Λέσβο τροποποίηση, οι εκλογές τον προσεχή Μάιο θα γίνουν ξανά με ενιαίο δήμο σ’ όλο το νησί.

Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν διαρρεύσει σενάρια που φάνταζαν λογικά μεν, αλλά χαρακτηρίστηκαν περίπου μαξιμαλιστικά απ’ τους επιτελείς της τρόικας, που επ’ ουδενί θα επιτρέψουν μεγάλη αύξηση του αριθμού των δήμων και κατ’ επέκταση και των δομών του δημόσιου τομέα. Οπότε και αναμένεται η Λέσβος να μοιραστεί σε τρεις ή το πολύ σε τέσσερις δήμους, αν βέβαια ευοδωθούν τα σχέδια που σε κυβερνητικό επίπεδο κινεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, με σοβαρές προς αυτή την κατεύθυνση πιθανότητες.

Για να γίνουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές με νέο χάρτη, τότε θα πρέπει μέσα στο Σεπτέμβριο να έχει ψηφιστεί απ’ τη Βουλή τροπολογία που θα αλλάζει για τη Λέσβο τα όσα προέβλεπε ο «Καλλικράτης». Στην κατεύθυνση αυτή, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ακολουθηθεί η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), σύμφωνα με την οποία για μια σειρά από λόγους (τεχνοκρατικούς, πληθυσμιακούς, ιστορικούς κ.λπ.) το νησί έπρεπε να μοιραστεί σε πέντε δήμους.

Μάλιστα, την ίδια αυτή πρόταση φερόταν να έχει ενστερνιστεί και ο Χαράλαμπος Αθανασίου, που δυο χρόνια τώρα από κυβερνητική θέση ευθύνης πιέζει να υλοποιηθεί η προεκλογική εξαγγελία τής Ν.Δ. για νέο χωροταξικό στη Λέσβο.

Δε θέλει η Ρόδος;
Φραγή όμως στο σχεδιασμό αυτό φαίνεται πως βάζει η τρόικα, η οποία σε όλους τους τόνους πιέζει να μην υπάρξει αύξηση του αριθμού των δήμων. Ασφαλής πηγή μάς ανέφερε ότι προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των νησιωτικών δήμων στα μεγάλα νησιά, θα επιχειρηθεί μείωση του αριθμού των δήμων που αφορούν σε πολύ μικρά νησιά (π.χ. Αντίπαρος), τα οποία και θα προσαρτηθούν ως δημοτική ενότητα στον πλησιέστερο μεγάλο δήμο (π.χ. Πάρου). Έτσι, δίχως να αυξηθεί ο αριθμός των δήμων συνολικά ή έστω με μικρή απόκλιση απ’ τους 325 δήμους που υπάρχουν σήμερα, να επιχειρηθεί να αντιμετωπιστούν τα «εκτρώματα» που δημιούργησε ο «Καλλικράτης» στα νησιά, με πρώτο και καλύτερο αυτό του Δήμου Λέσβου.

Το «τέρας», σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα τριχοτομηθεί ή στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει τέσσερις δήμοι, με επικρατέστερο σενάριο να δημιουργηθούν οι εξής νέοι ΟΤΑ: Μυτιλήνης - Θερμής, Καλλονής - Ερεσού Αντίσσης, Μήθυμνας - Πέτρας - Μανταμάδου - Αγίας Παρασκευής και Πλωμαρίου - Γέρας - Πολιχνίτου - Αγιάσου - Ευεργέτουλα.

Ομοίως ασφαλής πηγή ανέφερε πως η Ρόδος και η Κέρκυρα θα μοιραστούν σε δύο δήμους, αν και φαίνεται πως για το νησί των ιπποτών η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη, μια και είναι αρκετοί εκείνοι που επιμένουν ότι κάλλιστα το νησί μπορεί να μείνει ένας δήμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανόν αύριο Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόκειται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, με τον οποίο και θα συζητήσουν το θέμα της Ρόδου. Αμέσως μετά, ο κ. Αθανασίου φέρεται να έχει έτοιμη τροπολογία, την οποία και θα συζητήσει με τον κ. Μιχελάκη προκειμένου με την πρώτη ευκαιρία, στο επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση, να περάσει και η διάταξη για αλλαγές στους τρεις νησιωτικούς δήμους.

Αν όλα αυτά δε γίνουν στις επόμενες μέρες και έως το τέλος του μήνα, τότε απομακρύνεται έως και ματαιώνεται - τουλάχιστον όπως είχε προ μηνών εξηγήσει ο κ. Αθανασίου μιλώντας στο «Ε» - η προσπάθεια για νέο χωροταξικό.
emprosnet.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *