ροή ειδήσεων

Τα καρνέ ξανάρχονται

Η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε μία απόφαση που αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που παρουσίαζαν προβλήματα επιβίωσης.... και αφορά τη χρήση των μπλοκ επιταγών για όσους είναι γραμμένοι στη μαύρη λίστα του Τειρεσία.

Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος άλλαξε τα κριτήρια για τη χρήση βιβλιαρίου επιταγών από εκδότες ακάλυπτων επιταγών που έχουν αναγγελθεί στον Τειρεσία.

Μέχρι σήμερα οι εκδότες ακάλυπτων επιταγών συνολικού ύψους 1.000 ευρώ (αθροιστικά σε διάστημα 12 μηνών) στερούνταν το βιβλιάριο επιταγών τους για 12 μήνες. Βάσει της νέας απόφασης, η στέρηση του βιβλιαρίου ισχύει για συνολικά ποσά ακάλυπτων επιταγών άνω των 5.000 ευρώ, ενώ παράλληλα μειώνεται ο χρόνος στέρησης του βιβλιαρίου από 12 σε έξι μήνες. Αυξάνεται, δηλαδή, το ποσοστό της ακάλυπτης επιταγής και μειώνεται ο χρόνος τιμωρίας του επιχειρηματία.

Αλλαγές, ωστόσο, αναμένονται και στον τρόπο «αντιμετώπισης» από τον Τειρεσία των επιχειρηματιών. Θα λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη τόσο η τρέχουσα οικονομική συγκυρία όσο και το πιστωτικό προφίλ του κάθε δανειολήπτη. Έμφαση θα δίνεται στη συνολική εικόνα και όχι σε ένα επιμέρους αρνητικό στοιχείο. Έτσι λοιπόν εκείνος που ικανοποιεί με βάση τη συνολική του βαθμολογία τα κριτήρια, θα δανειοδοτείται με έναν καθαρό και αντικειμενικό τρόπο.

Επιπλέον, τα κριτήρια βαθμολόγησης έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της σημερινής οικονομικής κατάστασης και θα συνεχίσουν να μεταβάλλονται ανάλογα με την όποια εξέλιξη καθώς επικαιροποιούνται κάθε έξι μήνες. Με τον τρόπο αυτόν τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να αρνούνται τη χρηματοδότηση για όσους πραγματικά τη δικαιούνται.

Το υπουργείο Ανάπτυξης σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο πενταπλασιασμός του ορίου, αλλά και η μείωση του χρόνου στέρησης του μπλοκ επιταγών αναμένεται να συμβάλει έτσι ώστε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να διαθέτουν μπλοκ επιταγών ακόμη και εάν αντιμετωπίζουν μία παροδική αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούν να συνεχίσουν ομαλά τη λειτουργία τους όπως ακριβώς την είχαν σχεδιάσει».
Το Ποντίκι


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *