ροή ειδήσεων

Στην Αστυπάλαια ανέθεσαν αρχαιολογική ανασκαφή σε ιδιώτη!

Ακόμη και τις ανασκαφές ιδιωτικοποίησε η κυβέρνηση! Στη Χώρα της Αστυπάλαιας ανατέθηκε σε εταιρεία η συνέχιση της σωστικής ανασκαφής... του παιδικού νεκροταφείου στη θέση Κυλίνδρα. "Το κράτος αποσύρεται από την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς", υπογραμμίζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον αρχαιολογικό νόμο 3028/2002, οι σωστικές ανασκαφές, δηλαδή οι αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες που πραγματοποιούνται για τη διάσωση αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της εκτέλεσης τεχνικών έργων, δημόσιων ή ιδιωτικών, διενεργούνται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Έως τώρα, και λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, οι ανασκαφές γίνονται με προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού από τις Εφορείες. Οι προσλήψεις χρηματοδοτούνται είτε από τον προϋπολογισμό του υπουργείου είτε από τον κύριο του εκάστοτε έργου.
Η απόφαση

Όμως στην Αστυπάλαια (όπως προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσιεύει η "Αυγή") η συνέχεια της ανασκαφής ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία! Με την 5340/29.8.2013 απόφαση της ΚΒ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αποφασίσθηκε, έναντι 14.800 ευρώ, η απευθείας ανάθεση στην εταιρεία "Υιοί Γιανναράκη και ΣΙΑ Ο.Ε." του έργου της συνέχισης της σωστικής ανασκαφής του νεκροταφείου βρεφικών εγχυτρισμών στη θέση Κυλίνδρα Χώρας Αστυπάλαιας (ακίνητο της εταιρείας "ΦΟΙΒΟΣ ΕΠΕ").

Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος πληρώνει την ανασκαφή. Η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν ανασκαφές στις οποίες η εργοληπτική εταιρεία αναλαμβάνει το κόστος (πρόσληψη αρχαιολόγου κ.λπ.), με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να ελέγχει. Όμως εδώ πληρώνει το κράτος! Η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι η χρηματοδότηση θα γίνει από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού (ΚΑΕ 19/750/5142 "Δαπάνες σωστικών ανασκαφών και συστήματα ασφαλείας" του τακτικού προϋπολογισμού). Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Επομένως η ανάδοχος εταιρεία θα πληρωθεί με δημόσιο χρήμα, για να υποκαταστήσει την αρχαιολογική υπηρεσία ως εργοδότης του προσωπικού που απαιτείται για τη διενέργεια της σωστικής ανασκαφής (1 αρχαιολόγου και 3 εξειδικευμένων εργατών!
Διεθνούς φήμης

Υπενθυμίζεται ότι στην Κυλίνδρα έχει αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο παγκοσμίως αρχαίο παιδικό νεκροταφείο, με περισσότερους από 2.700 εγχυτρισμούς (ταφές παιδιών σε αγγεία), το οποίο ήταν σε χρήση από τη γεωμετρική έως τη ρωμαϊκή περίοδο και πιθανότατα σχετίζεται με ιερό αφιερωμένο στις θεότητες του τοκετού Αρτέμιδα Λοχία και Ειλείθυια. Το παιδικό νεκροταφείο της Κυλίνδρας και το νεκροταφείο στον Κάτσαλο της Αστυπάλαιας, λόγω της εξαιρετικής σημασίας και της μοναδικότητάς τους, αποτελούν από το 2000 αντικείμενο διεθνούς επιστημονικής μελέτης υπό την επωνυμία Astypalaia Bioarchaeology Project, που διεξάγεται με τη συνεργασία της ΚΒ' Εφορείας και του UCL Institute of Archaeology του University College London.
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ

Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, Δημήτρης Γάκης, Τάσος Κουράκης, Έφη Γεωργοπούλου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιώργος Πάντζας και Πέτρος Τατσόπουλος. Οι βουλευτές ρωτούν:

- Γιατί έγινε ανάθεση σε εταιρεία της ανασκαφής.

- Αν υπάρχει η πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να γενικευτεί η ανάθεση σε εταιρείες της πραγματοποίησης σωστικών ανασκαφών, που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου, καταργώντας τις προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων;

- Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του έργου; Σημειώνεται πως αν είναι πάνω από 587.000 ευρώ θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από τον κύριο του έργου ή με πρόσληψη προσωπικού από το ίδιο το υπουργείο.

- Ποιο θα ήταν το κόστος μισθοδοσίας, αν αντί της ανάθεσης είχε γίνει πρόσληψη του εξειδικευμένου προσωπικού από την Εφορεία.

- Ποια είναι τα ποσά από εθνικούς πόρους, με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί οι Εφορείες Αρχαιοτήτων για τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών το 2013 και που διατέθηκαν (προσλήψεις προσωπικού - αναθέσεις εργασιών).

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ
avgi.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *