ροή ειδήσεων

SOS για τον ιό «MERS» - Προκαλεί οξεία πνευμονία, συχνά θανατηφόρο

Εμφανίστηκε το 2012 – Ευθύνεται για τον θάνατο 58 ανθρώπων – Προκαλεί οξεία πνευμονία, συχνά θανατηφόρο...
Η Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί τον ύψιστο παγκοσμίως προορισμό προσκυνήματος για τους Μουσουλμάνους οι οποίοι συρρέουν από όλη την υφήλιο για το πιο σημαντικό ετήσιο προσκύνημα της θρησκείας τους, το Hajj. Το ετήσιο πενθήμετρο προσκύνημα -θα πραγματοποιηθεί από τις 13- 18 Οκτωβρίου- είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και είναι ο πέμπτος πυλώνας του Ισλάμ, ένα θρησκευτικό καθήκον που πρέπει να εκπληρώσει κάθε μουσουλμάνος τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, εφόσον αντέχει το κόστος.

Το Hajj συνδυάζει ευσέβεια και πάθος και οι προσκυνητές περπατούν με τα πόδια από τη Μέκκα στη Μίνα με σκοπό να ζητήσουν συγχώρεση από τον Αλάχ.
Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν προειδοποιήσει πως πρόκειται για μία αυστηρά θρησκευτική εκδήλωση και δεν θα δεχθούν φασαρίες.
Ενόψει του Hajj, ακόμη, η Σαουδική Αραβία λαμβάνει μέτρα, προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη επιδημία «MERS» (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής).
Πρόκειται για ένα επικίνδυνο ιό, που ευθύνεται μέχρι τώρα για τον θάνατο 58 ανθρώπων, ένα χρόνο μετά την εμφάνισή του. Ο κορονοϊός αυτός προκαλεί οξεία πνευμονία, συχνά θανατηφόρο.
Από την εμφάνιση του το 2012 έχουν καταγραφεί συνολικά 135 κρούσματα και 58 θάνατοι, ενώ η Σαουδική Αραβία είναι το επίκεντρο της επιδημίας με 117 επιβεβαιωμένα περιστατικά και 49 θανάτους.
Κρούσματα, επίσης, έχουν αναφερθεί και σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Μιλώντας στο συνέδριο ΙDWeek που ασχολείται με τα λοιμώδη νοσήματα και πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, Ζίαντ Μέμις, ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών Υγείας θα βρίσκονται σε όλες τις εισόδους της χώρας κατά την έναρξη του Hajj στις 13 Οκτωβρίου.
Όπως είπε, οι προσκυνητές θα πρέπει να φορούν μάσκες, ενώ οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και οι ασθενείς καλούνται να παραλείψουν το προσκύνημα για φέτος.
Ωστόσο, «το πρόβλημα είναι ότι θα έρθουν στο Hajj όπως και να έχει. Οπότε πρέπει να προσευχηθείτε για μας» είπε, ο Μέμις σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο του Science.
Παράλληλα, εν όψει του προσκυνήματος στη Μέκκα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καλέσει τις μουσουλμανικές χώρες από τις οποίες αναχωρούν προσκυνητές να ενισχύσουν τα μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης.
Ο τρόπος μετάδοσης του MERS παραμένει άγνωστος. Δεδομένου πάντως ότι προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, είναι πιθανό ο ιός να μεταδίδεται από τα σταγονίδια του βήχα και του φτερνίσματος, κάτι που συμβαίνει πιο εύκολα σε χώρους συνωστισμού.
Πηγή: protothema.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *