ροή ειδήσεων

Τουριστικός απολογισμός" του 2013 στο νότιο Αιγαίο

Στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε χθες η παρουσίαση του Απολογισμού του2013 για τον Τουρισμό, τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και την Απασχόληση,... από την Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου και Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Ν. Αιγαίου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ Α.Ε.» Ελευθερία Φτακλάκη.
Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Αντώνης Χατζηϊωάννου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Αντώνης Καμπουράκης και οι αντιπρόεδροι κα Καραγιάννη και κ. Σουλούνιας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Ματσίγγος, ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου Νίκος Χριστοφόρου, ο Γραμματεάς της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Κασσέντ Χαρμπ, ο Πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Μπαλογιαννίδης και η Διευθύντρια του Τμήματος Τουρισμού Δήμου Ρόδου Βεατρίκη Σέρβου. 


Η κα Φτακλάκη παρουσίασε τα υλοποιηθέντα και σε εξέλιξη έργα που βρίσκονται υπό την εποπτεία της και ενημέρωσε αναλυτικά τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των φορέων του νησιού και των ΜΜΕ για την ολοκληρωμένη εικόνα που συνέθεσαν οι στοχευμένες δράσεις της Περιφέρειας για το 2013. Πρόκειται για ένα πλούσιο και απαιτητικό έργο που δημιούργησε σημαντική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές πολιτικές και τις τρέχουσες εκτιμήσεις για την αξιοποίηση των τουριστικών και παραγωγικών συντελεστών της Περιφέρειας.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου 13 συμμετοχές σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις, 16 συνέδρια και ημερίδες, 36 πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, 26 διαφημίσεις-καταχωρήσεις σε επιφανή μέσα κυρίως του εξωτερικού, 41 εκδηλώσεις press trips και φιλοξενίας, 6 εκτυπώσεις έντυπου υλικού, 9 ψηφιακές εργασίες και εκπονήθηκαν δύο μελέτες. Εκτός από αυτές τις δράσεις, μέσα από το ΕΣΠΑ Τουρισμού που χρηματοδότησε το 79% των συνολικών δαπανών, προωθήθηκαν συστηματικά και εγχειρήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς, όπως «Το Κέρασμα του Αιγαίου» και το “Aegean Cuisine”, κατασκευάζεται η τουριστική διαδικτυακή πλατφόρμα www.aegeanislands.gr, η οποία θα παρέχει διαδραστικές δυνατότητες και υπηρεσίες πολλαπλών επιπέδων στους επισκέπτες μας, αλλά δημιουργήθηκαν και όργανα επιστημονικής παρατήρησης και ανάλυσης του τομέα του Τουρισμού, όπως το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, το οποίο συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ETIS, που αφορά στην παρακολούθηση και στην δημιουργία δεικτών για την διαχείριση του Τουρισμού με όρους αειφορίας.

Η παρουσίαση της Αντιπεριφερειάρχου κατέληξε με την αναφορά αριθμητικών στοιχείων που αφορούν στην τουριστική κίνηση της παρελθούσης περιόδου και αφήνουν ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα για την επόμενη χρονιά, καθώς οι αφίξεις εσωτερικού παρουσίασαν σε επίπεδο Περιφέρειας αύξηση 17%, με την Σαντορίνη να ηγείται με αύξηση 57%, την Μύκονο να ακολουθεί με 36%, την Κω με 15% και την Ρόδο με 12%.
Μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παρατηρείται από την Αγγλία, την Ιταλία, την Γερμανία, την Σουηδία και την Ρωσία, ενώ εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 192% παρουσίασαν τα αιτήματα θεώρησης visa μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα της ζώνης Schengen σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ελέγχου Διαβατηρίων λιμένος Ρόδου.
Ενδεικτική ήταν και η αύξηση στις αφίξεις επισκεπτών από την Ρωσία, καθώς στην Ρόδο έφτασε το 67%, στην Κω το 55% και στην Σαντορίνη, που ήταν ουσιαστικά άγνωστη στην Ρωσική τουριστική αγορά, αποβιβάστηκαν περισσότεροι από 13.500 επισκέπτες από την Ρώσία.
Μοιράστηκε το έντυπο και ψηφιακό υλικό που χρησιμοποίησε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στα πλαίσια των στρατηγικών της ενεργειών για την προώθηση και την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και προβλήθηκαν τα video που παρήγαγε η Περιφέρεια στα πλαίσια της προώθησης της Ταυτότητας Προορισμού για τα νησιά μας και της Αιγαιακής γαστρονομίας.
Η Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε την Επιτροπή Τουρισμού, την Διεύθυνση Τουρισμού, τα στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, των Δήμων και του συνόλου των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων του τουρισμού για την άοκνη εργασία τους και την σύμπραξη στο κοινό όραμα της διεθνούς προβολής των νησιών μας, και δεσμεύθηκε για εντατικοποίηση των προσπαθειών εντός του 2014 ώστε να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της ουσιαστικής ανάπτυξης της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας.
Η συνέντευξη τύπου για τον Απολογισμό του 2013 έκλεισε με την ευγενική και εντυπωσιακή προσφορά της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, η οποία παρέθεσε τα «Κεράσματα του Αιγαίου» που συνόδευσαν τις δράσεις ανάδειξης της τοπικής μας γαστρονομίας στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού.
money-tourism.blogspot.gr




Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *