ροή ειδήσεων

Πληρώστε την τράπεζα και βλέπουμε

Η κυβερνητική πρόταση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αποτελεί τελικά μια ρύθμιση της διαδικασίας σταδιακού ξεπαγώματος των κατασχέσεων... στα σπίτια όλων των δανειοληπτών. Μόνο που, ως ώφειλε, η αρχή γίνεται από τα ψηλά. Εκεί που υπάρχουν δηλαδή και οι μεγαλύτερες αξίες. Οπως και να το δει κανείς, είναι η πρώτη φάση, η αρχή για την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Κι αυτό προκύπτει από το ότι η κυβέρνηση κατεβάζει υπερβολικά το όριο προστασίας των ακινήτων από τα 300.000 ευρώ (με προσαυξήσεις έφτανε έως τα 450.000) στα 200.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι αφορά το 90% των ακινήτων!
Ακόμη και αν στατιστικά κάτι τέτοιο είναι ακριβές, δεκάδες χιλιάδες σπίτια σε περιοχές με αντικειμενική αξία άνω των 1.800 ευρώ μπαίνουν στη διακεκαυμένη ζώνη. Και τη στιγμή που όλοι συμφωνούν ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι υπερτιμημένες κατά 30%-40% σε σχέση με τις πραγματικές.
Αλλά και τα υπόλοιπα συμπληρωματικά εισοδηματικά κριτήρια είναι έωλα και διφορούμενα. Ασκούν πίεση σε ανθρώπους με σχετικά μικρή οικονομική επιφάνεια, αλλά με λίγη παραπάνω περιουσία (70.000 ευρώ σε κινητά και ακίνητα) από την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας τους. Με τον τρόπο που είναι διατυπωμένα, είναι σαν να σπρώχνουν με το ζόρι τους πολίτες στις τράπεζες για να κάνουν διακανονισμό των δανείων τους. Διαφορετικά τους απειλούν με άμεσες κατασχέσεις.
Το σίγουρο είναι ότι αυτή η ελεγχόμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, η οποία από το 2015 αναμένεται να γίνει πιο ευέλικτη και ανοικτή, βολεύει διπλά τις τράπεζες. Και ρευστό χρήμα μπορεί να τους φέρει, μέσω των διακανονισμών, και τις τιμές των ακινήτων συγκρατεί προσωρινά από μια ανεπιθύμητη κατάρρευση.
Ωστόσο, όλο το οικοδόμημα απαιτεί και άλλους παράγοντες. Οπως τους δανειολήπτες, που βρίσκονται στην πλειονότητά τους σε απελπιστική οικονομική κατάσταση. Γιατί, εκτός από την απειλή να χάσουν το σπίτι τους από τις τράπεζες, πρέπει να το διασφαλίσουν πρώτα από τις υπερβολικές φορολογικές απαιτήσεις του κράτους που επέδραμε εναντίον τους με το νέο διπλό χαράτσι.
Η μερική άρση των κατασχέσεων στο όνομα της στεγαστικής πίστης οδηγεί αναπόφευκτα στην ολική. Και στην απόλυτη κυριαρχία των «κορακιών». Αν θέλει η κυβέρνηση να προστατεύσει πραγματικά τα σπίτια των πολιτών, που έχουν πληγεί από τη κρίση, έχει λύση: να παρατείνει το πάγωμα των πλειστηριασμών και να βρει μέσω των τραπεζών και της Εφορίας ποιοι είναι αυτοί που έχουν περιουσία αλλά δεν πληρώνουν. Τόσο απλά.



Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *