ροή ειδήσεων

Ο Ελληνας σπάει πιάτα στις πίστες για να διώξει την κρίση

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΥΨΙΝΩΝ ΠΙΑΤΩΝ
Λουλούδια, χαρτοπετσέτες, μα πάνω από όλα… πιάτα. Πολλά πιάτα σπασμένα στα πόδια του τραγουδιστή ή του….

χορευτή στο κέντρο της πίστας. Αν υπάρχει ένα σήμα κατατεθέν για τη διασκέδαση του Ελληνα, τότε αυτό είναι τα σπασμένα πιάτα. Μοιάζει με τρέλα, με φρενίτιδα και με πάθος.

Η κρίση φαίνεται πως δεν έχει χτυπήσει αυτή την ιδιόμορφη διασκέδαση. Οπως σημειώνει και ο Ελεύθερος Τύπος σε ένα άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ το σπάσιμο των πιάτων «βασιλεύει» στις πίστες.
Οι παλαιότεροι θυμούνται πως τα πρώτα πιάτα άσχημα να… σπάνε στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Υιοθετήθηκε από πλούσιους και φτωχούς και έφθασε να αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας και έγινε συνώνυμο της διασκέδασης, στα όρια του κιτς. Οποιος νομίζει ότι η κρίση χτύπησε αυτή τη συνήθεια, μάλλον κάνει λάθος. Μόνο την τελευταία τετραετία , το σπάσιμο των πιάτων σημείωσε αύξηση κατά 66%.

Η εφημερίδα φιλοξενεί στο ρεπορτάζ και την χαρακτηριστική περίπτωση του 40χρονου Κώστα Γκέντζου από τη Θεσσαλονίκη. Ο συγκεκριμένος διαθέτει τη μοναδική (πλέον) βιοτεχνία γύψινων πιάτων στη Βόρεια Ελλάδα που προορίζονται για σπάσιμο. Τη βιοτεχνία, η οποία βρίσκεται στην περιοχή των Διαβατών, έστησε το 1982 ο πατέρας του.

«Ως κλάδος γνωρίσαμε και πολύ καλές εποχές. Για 15 χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας , το σπάσιμο πιάτων ήταν μία πολύ συχνή συνήθεια στη διασκέδαση του Έλληνα. Τότε, υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη 53 βιοτεχνίες που κατασκεύαζαν γύψινα πιάτα για σπάσιμο. Μετά ήρθε ο νόμος Παπαθεμελή, ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των μπουζουξίδικων με αποτέλεσμα να σβήσει το φαινόμενο και να μπει λουκέτο στις περισσότερες βιοτεχνίες» λέει στον Ε.Τ.

Ο κ. Γκέντζος αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε να συνεχίσει ή να κλείσει τη βιοτεχνία. Ως μια απέλπιδα προσπάθεια έβαλε αγγελία στο διαδίκτυο. «Πίστευα ότι με την οικονομική κρίση το σπάσιμο των πιάτων είχε μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Πόσο λάθος έκανα! Το τηλέφωνο άρχισε να χτυπά ασταμάτητα. Ζητούσαν πιάτα όχι μόνο τα μπουζουξίδικα, αλλά καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες και κλαμπ. Μάλιστα άρχισε να εμφανίζεται ενδιαφέρον κι από το εξωτερικό» πρόσθεσε ο 40χρονος βιοτέχνης.

Κι έτσι ενώ το 2009 είχε πουλήσει 300.000 γύψινα πιάτα, φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τις 500.000. Σπάνε εκτός από πιάτα και νιπτήρες, λεκάνες, πλακάκια και ό,τι άλλο σπάει. Ο Έλληνας έχει μεγάλο θυμό και οργή μέσα του και θέλει να ξεσπάσει» εξηγεί ο κύριος Γκέντζος.





Parapona-Rodou

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *