ροή ειδήσεων

Υπό προστασία στην ΕΕ η πρώτη κατοικία, ενώ στην Ελλάδα πιέζουν για πλειστηριασμούς!

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται πως αντιμετωπίζουν οι εταίροι το θέμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, καθώς την ίδια ώρα που η τρόικα... (άρα και η ΕΕ) πιέζει για να αρθεί η σχετική απαγόρευση που υπάρχει στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση... ψηφίζει νόμους για την προστασία των ιδιοκτητών!
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σχετική οδηγία, η οποία προβλέπει καλύτερη προστασία από τους κινδύνους που ενέχουν τα στεγαστικά δάνεια, οι διακυμάνσεις των επιτοκίων ή ακόμα και η προσωρινή αδυναμία των οφειλετών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, ο ισπανός εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το ζήτημα αυτό, Αντολίν Σάντσεζ Πρεσέδο κάνει λόγο για «καινοτόμο απόφαση» που θα βοηθήσει ουσιαστικά τους δανειολήπτες. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρύθμιση για τη στεγαστική πίστη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», είπε και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να γίνει πιο δύσκολος ο ανεύθυνος δανεισμός, να βελτιωθεί ο επαγγελματισμός του κλάδου και να προστατευθεί ο καταναλωτής. Η στεγαστική πίστη φτάνει το 52% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή για την ανάκαμψη της οικονομίας».
Με τη ρύθμιση, οι πάροχοι στεγαστικής πίστης εντάσσονται σε πιο αυστηρό καθεστώς αδειοδότησης και επιτήρησης και παράλληλα προστατεύεται καλύτερα ο καταναλωτής, καθώς, μεταξύ άλλων καθιερώνονται ενιαίες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την ενημέρωσή του, καθώς και μία περίοδο χάριτος, τουλάχιστον επτά ημερών, κατά την οποία έχει το δικαίωμα να ακυρώσει το δάνειο. Επίσης, η νέα οδηγία προβλέπει μεγαλύτερη ευελιξία σε περίπτωση χρεοκοπίας του δανειολήπτη, ώστε ο πλειστηριασμός να μην γίνεται η «εύκολη λύση». Για παράδειγμα δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να πουλήσει εκείνος το ακίνητο στην καλύτερη τιμή που μπορεί να βρει στην αγορά.
Ο Ισπανός ευρωβουλευτής σημείωσε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle ότι η νέα οδηγία δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, οπότε εφαρμόζεται στα μελλοντικά συμβόλαια, αλλά το πνεύμα της οδηγίας δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και το νομικό καθεστώς για την παροχή στεγαστικών δανείων σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.
Ωστόσο, διαφορετική άποψη εκφράζει ο γερμανός ευρωβουλευτής των χριστιανοδημοκρατών Αντρέας Σβαμπ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «μία ευρωπαϊκή οδηγία δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνο από τη στιγμή που ψηφίζεται. Το ισχύον δίκαιο δεν αλλάζει με αναδρομική ισχύ. Ασφαλώς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συμβόλαια τα οποία συνήψαν οι τράπεζες εκμεταλλευόμενες τη δεσπόζουσα θέση τους ή καλύπτονταν από διασυνοριακές μεταφορές πιστώσεων. Το είχαμε θέσει στο Κοινοβούλιο, αλλά όλα αυτά δεν εμπίπτουν στη ισχύ της νέας οδηγίας».

Ευρωπαϊκή λύση για τη στεγαστική πίστη;
Σε υψηλούς τόνους έθεσε το θέμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής στο πλαίσιο συζήτησης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Στρασβούργο. Στη σύνοδο κορυφής θα ακούσουμε για τα μακροοικονομικά μέτρα και για το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», αλλά δεν θα ακούσουμε για τα πραγματικά προβλήματα της κρίσης, υποστηρίζει ο έλληνας ευρωβουλευτής.
«Δεν θα ακούσουμε ότι χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα σήμερα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, δεν θα ακούσουμε ότι στην Ελλάδα, μία χώρα που βρίσκεται κάτω από τη στενή εποπτεία όλων των θεσμών της ΕΕ, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Και θα συνεχίσουν τους εκβιασμούς για τους πλειστηριασμούς και τις καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών» υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν μη τι άλλο πάντως, η ΕΕ δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και να προσπαθεί να δώσει λύσεις, τουλάχιστον για το μέλλον. Για να γίνει αυτό θα αξιοποιηθεί και το «βαρύ νομικό οπλοστάσιο» των Βρυξελλών, δηλαδή ο υπό ίδρυση Εποπτικός Μηχανισμός για τις Τράπεζες, υπόσχεται ο γερμανός ευρωβουλευτής Αντρέας Σβαμπ. «Ασφαλώς θα συνεργαστεί ο νέος εποπτικός μηχανισμός. Αποστολή του θα είναι να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες τηρούν την νέα οδηγία. Αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε προς ένα πιο ενιαίο νομικό πλαίσιο στην ευρωπαϊκή αγορά και, από κει και πέρα, αυτό που θέλουμε είναι να ενθαρρύνουμε και τη διασυνοριακή παροχή στεγαστικών δανείων» λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *