ροή ειδήσεων

Απαγορεύτηκε προσωρινά το κυνήγι σε όλη την Ελλάδα

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ

Με προσωρινή διαταγή της προέδρου το Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αγγελικής Θεοφιλοπούλου απαγορεύθηκε προσωρινά το κυνήγι... για όλα τα είδη των θηραμάτων σε όλη την Ελλάδα. Αιτία είναι η προσφυγή της Ζωοφιλική - Οικολογικής Ενωσης Ελλάδας που ζητά την αναστολή της υπουργικής απόφασης για τη χρονική διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.


Αναλυτικότερα, η κ. Θεοφιλοπούλου ανέστειλε προσωρινά την από 19.7.2013 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα της θήρας κατά την κυνηγετική περίοδο 2013-2014.

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει η Ζωοφιλική - Οικολογική Ένωση Ελλάδος και ζητεί να ανασταλεί και να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Η Ένωση υποστηρίζει στην αίτησή της ότι η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, που άρχισε ιδιαίτερα πρώιμα την 20η Αυγούστου 2013 και λήγει υπερβολικά παρατεταμένα την 28η Φεβρουαρίου 2014 βλάπτει την αναπαραγωγική ικανότητα όλων των ειδών της άγριας πανίδας, ενώ παράλληλα τίθεται σε κίνδυνο η αποδημία τους.

Η Ένωση αναφέρει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί, όπως απαιτεί η νομοθεσία, ειδική έρευνα για την επίδραση των χρονικών ορίων (έναρξη και λήξη) της κυνηγετικής περιόδου επί της αναπαραγωγικής ικανότητας της άγριας πανίδας, τόσο των απολύτως προστατευμένων όσο και των θηρευσίμων ειδών, αλλά και επί της προστασίας της μεταναστεύσεως των αποδήμων πτηνών.

Ακόμη, η Ένωση, υπογραμμίζει ότι η υπουργική απόφαση επικαλείται μια «επικαιροποιημένη δήθεν» μελέτη την οποία όμως ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου την γνωρίζουν, αλλά και πέρα από όλα αυτά ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, καθώς στηρίζεται σε παλαιά μελέτη και όχι νέα που να αφορά την τρέχουσα κυνηγητική περίοδο όπως απαιτεί η νομοθεσία και η νομολογία.

Όμως, σύμφωνα με την Ένωση, παράνομα η λήξη της θήρας γίνεται κλιμακωτά, ενώ έπρεπε η ημερομηνία της λήξης να είναι κοινή για όλα τα είδη. Δηλαδή δεν έπρεπε η λήξη της θητείας του κυνηγιού της πετροπέρδικας να είναι 15.12.2013, του φασιανού την 31.12.2013, του λαγού την 10.1.2014, του αγριόχοιρου την 20.1.2014, της νησιώτικης πέρδικας την 15.12.2013, αλλά για όλα τα είδη να υπάρχει μια ημερομηνία λήξης της θήρας.

Ακόμη, υπογραμμίζει η Ένωση, είναι παράνομη η εν λόγω υπουργική απόφαση, καθώς η κυνηγητική δραστηριότητα κατά τα τέλη του καλοκαιριού και μέχρι 15 Οκτωβρίου συμπίπτει με τον αναπαραγωγικό κύκλο των πτηνών, τόσο των θηρευσίμων, όσο και των προστατευομένων, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου αρχίζει η μετανάστευση των αποδημητικών πτηνών.

Παράλληλα, δεν λαμβάνεται υπόψη στην επίμαχη υπουργική απόφαση ότι κατά τα τελευταία χρόνια υπήρξαν καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ούτε όμως υπάρχει πρόβλεψη απαγόρευσης της θήρας για τις 264 περιοχές που έχουν προταθεί να ενταχθούν στο προστατευτικό δίκτυο Νatura 2000.

Η Ένωση αναφέρει ακόμη, ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar, τη Σύμβαση της Βόννης, κοινοτικές οδηγίες, την ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως και την νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τέλος, η προσωρινή διαταγή της κ. Θεοφιλοπούλου ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής που έχει καταθέσει η Ένωση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος3/12/13 10:43

    Αγαπητοί οικολόγοι εμείς θα συνεχίσουμε το κυνήγι μια από τις πλέον ποιο αρχαίες ασχολίες του ανθρώπου, (χάρη σε αυτήν υπάρχετε σήμερα) και όποιος έχει τα κότσια ας έρθει να μας σταματήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/12/13 10:45

    Ρε οικολόγοι μπορείτε να ασχοληθείτε με τα τους υποτιθέμενους οικολόγους (εσάς) που έχετε γεμίσει τον κόσμο αδέσποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/12/13 11:53

    Αρχαίες ασχολίες…όντως, αλλά στην πραγματικότητα κυνήγι και ψάρεμα είναι αρχέγονες ασχολίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος3/12/13 11:58

    οι αρχαίοι κυνηγούσαν για να φάνε...δεν είχαν gps, όπλα ακριβείας & 5-6 σκυλιά που παρατάτε όταν γεννήσουν ή όταν παθουν καλαζάρ κ τα μαζεύουμε εμείς οι οικολόγοι απ τους δρόμους. πιο ηλίθιο χόμπι απ το κυνηγι, τη δολοφονία ζώων, δεν υπάρχει. εσεις θα συνεχίσετε να κυνηγατε γιατί δεν τηρείται καμία νομοθεσία όπως παντα, όπως κ τα κλουβιά στα οποια κρατατε τα κυνηγόσκυλα σας ενώ απαγορεύεται, όπως τα κουτια που τα βαζετε πισω απ τα αυτοκίνητα σας, οπως τα παρανομα ζευγαρωματα κ πωλησεις κουταβιών χωρις οι περισσότεροι να εχετε αδεια εκτροφής...σας ξερουμε, σας μαθαμε και θα σας κυνηγάμε για πάντα όπως κυνηγατε τα ατυχα πουλιά ή αγιρογουρουνα ή ελαφια ή ό,τι έχει καθε τόπος.
    τα αδέσποτα τα δημιουργείτε εσείς, τα 90 στα 100 ασδεσποτα στη Ροδο ειναι κυνηγόσκυλα. προχθες βρεθηκε παλι γκέκας, θηλυκο, ηλικιωμενο, εξαντλημενο απ τις γεννες. του κανε όσα του κανε κουταβια, το πεταξε πια που γερασε, ο ....κυνόφιλος κυνηγός ιδιοκτητης του. ντροπή σας μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος3/12/13 12:26

    Ρε οικολκογαρες μόνο να γράφετε ξέρετε γιατί από πράξεις μηδέν. Που ήσασταν ρε αδερφαρες στις φωτιές, μήπως σε καμιά παραλία? Παντού υπάρχουν οι εξαιρέσεις αλλά ένα πράγμα να γνωρίζετε εσείς που δεν έχετε πάει ποτέ να δείτε την φύση και τα ζώα από κοντά και το παίζετε οικολόγοι από το σπίτι, είμαστε περισσότεροι και δυνατότεροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος4/12/13 08:58

    Ρε φίλε να πας να κοιτάξεις λίγο τα μάτια σου… γιατί εγώ 9 στα 10 αδέσποτα που βλέπω είναι του τύπου λυκόσκυλου, μαλλιαρά, και διάφορα…. Που καμία σχέση δεν έχουν με κυνηγόσκυλα! Όσο για τους δρόμους της πόλης γεμάτο από λερώματα σκύλων αφού όλοι αυτοί οι «οικολόγοι» δεν εννοούν να κάνουν αυτό που λέει ο νόμος δηλαδή να τα μαζεύουν! Και φυσικά δεν είδα κανένα από αυτούς σε όσα ξενύχτια έχω κάνει εθελοντικά στις φωτιές να είναι εκεί να βοηθήσει. Κλαίνε για τα ελάφια και πάλι όμως οι κυνηγοί πήγαν να τα ταΐσουν στις δύσκολες γι αυτά ώρες…. Και το σπουδαιότερο ? Τα χρήματα των κυνηγών είναι που πάνε στο πράσινο ταμείο αν έχετε ακουστά ! Ποια οικολογική οργάνωση ρε παιδιά έχει δώσει έστω και ένα ευρώ? ΚΑΜΙΑ μόνο να παίρνουν ξέρουν τα λαμόγια, τότε βέβαια δεν αρνούνται τα ευρώπουλα και ας προέρχονται από τους κακούς κυνηγούς!!! ΟΥΣΤ ΡΕ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ!!! ΛΑΜΟΓΙΑ Ε! ΛΑΜΟΓΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος4/12/13 09:13

    Α! Και για να μην ξεχάσω εκείνος ο τεράστιος κλωβός που βάζουν αδέσποτα σκυλιά ή γατιά δεν ξέρω, είχε στοιχήσει πάρα πολλές χιλιάδες ευρώ … πάλι αυτοί οι κακοί κυνηγοί που με δικά τους χρήματα το κατασκεύασαν το παραχώρησαν στην φιλοζωική … Μήπως δεν είναι και τόσο κακοί αυτοί οι κυνηγοί τελικά? Όλοι αυτοί οι εγκληματίες που σκότωναν ελάφια και έχουν συλληφθεί, από θηροφύλακες που πληρώνουν οι ίδιοι οι κυνηγοί συνελήφθησαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *