ροή ειδήσεων

Φθηνή επικοινωνία αντί φθηνού πετρελαίου

Στα δύο η κυβέρνηση για τον ΕΦΚ. Μπαϊράκι Σταϊκούρα, εμμονή Στουρνάρα...
Με μία διυπουργική σύσκεψη – φούσκα, ανήμερα των Χριστουγέννων, επιχείρησε η κυβέρνηση να «απαντήσει» στο ογκούμενο πρόβλημα με το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης, που πλέον δεν αφορά μόνον την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη δαπάνη αγοράς αλλά και την υγεία πολλών εκατομμυρίων από το τοξικό νέφος αιθαλομίχλης που καλύπτει τις ελληνικές πόλεις.
«Είδηση» από τη χθεσινή συνάντηση των Γ. Στουρνάρα, Αδ. Γεωργιάδη και Γ. Μανιάτη δεν υπήρξε. Εκτός, βέβαια, από την αναφορά του πρώτου σε όσους... διαθέτουν πισίνα και θα μπορούσαν να τη θερμαίνουν φθηνότερα εάν μειωνόταν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, του υπουργού Υγείας στον κίνδυνο ενίσχυσης του λαθρεμπορίου και του υπουργού Ενέργειας στην ανάγκη οι πολίτες να χρησιμοποιούν καθαρές μορφές ενέργειας!


Επί της ουσίας; Η αναφορά στη δωρεάν παροχή ρεύματος προς τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ τις ημέρες που η μόλυνση υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια και η πρόσκληση στους πολίτες να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης που δικαιούνται. Έστω κι αν πολλοί, απλώς δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την αγορά πετρελαίου αναμένοντας μετά το συμψηφισμό με το επίδομα.
Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση κατέφυγε σε ένα φτηνό επικοινωνιακό κόλπο, προκειμένου όχι να δώσει απάντηση στο πρόβλημα εκατοντάδων χιλιάδων ελλήνων αλλά στο πολιτικό ζήτημα που έθεσαν οι 41 βουλευτές της ΝΔ προ δύο ημερών και λίγο νωρίτερα ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας τασσόμενος υπέρ της μείωσης του φόρου και αφήνοντας αιχμές για... αδύναμη διαπραγμάτευση εκ μέρους του προϊσταμένου του Γιάννη Στουρνάρα.
Ο Υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε, χθες, ότι η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα στην τρόικα, ωστόσο οι ελεγκτές δεν πείστηκαν.
Όπως, μάλιστα, πληροφορείται το Newsbomb.gr, η απόφαση προκειμένου να τεθεί το ζήτημα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο στη συζήτηση με την τρόικα ήταν του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε δεχθεί σχετικές εισηγήσεις από πολλά γαλάζια στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο Χρ. Σταϊκούρας. Τη διαπραγμάτευση «έτρεξε» ο κ. Στουρνάρας, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
Για να αποδίδονται τα του καίσαρος τω καίσαρι, ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι ο μόνος που αρνείται, καθέτως, κάθε αλλαγή στο φόρο επί του πετρελαίου. Την ίδια άποψη έχει και το στενό επιτελείο του Πρωθυπουργού, κάποιοι εκ των συνεργατών του οποίου διεμήνυαν ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να ανοίξει πολλά ταυτόχρονα μέτωπα με την τρόικα.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι το ζήτημα του πετρελαίου και, κυρίως, η διαχείριση ενός σχεδόν... ανθρωπιστικού προβλήματος με όρους λογιστικούς διχάζει το ίδιο το κυβερνόν κόμμα. Η επιχειρηματολογία του κ. Στουρνάρα, και κατ΄επέκταση του Μαξίμου, αμφισβητείται από όλο και περισσότερους ενώ η απόσταση μεταξύ των ακραιφνών μνημονιακών στελεχών (όπως οι Γ. Στουρνάρας και Αδ. Γεωργιάδης) και του υπόλοιπου κόμματος διευρύνεται.
Η κυβέρνηση, υπό την ισχυρή πίεση της τρόικας, θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το μείζον αυτό πρόβλημα με... ασπιρίνες (δωρεάν ρεύμα στους ευπαθείς πολίτες, επίδομα θέρμανσης) ελπίζοντας ότι η τύχη θα της χαμογελάσει και το υπόλοιπο του χειμώνα δεν θα είναι βαρύ. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι – κάθε άλλο – όσοι κρίνουν ότι το ίδιο αυτό ζήτημα του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την κόπωση έως αδυναμία των πολιτών έναντι της φορολογικής καταιγίδας, θα αποτελέσει καταλύτη που θα κρίνει αμετάκλητα την τύχη της κυβέρνησης.
newsbomb.gr



Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *