επικαιρότητα

Το Παν. Αιγαίου Επίσημος Σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για προσέλκυση low-cost αεροπορικών εταιρειών

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λειτουργούν 14 αερολιμένες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη και η Μύκονος, ενώ σημαντική επίσης...
είναι και η συμβολή των υπόλοιπων αερολιμένων και προορισμών της ΠΝΑΙ στην εθνική οικονομία.

Το Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΕΤΕΜ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Χίο βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την υπογραφή συνεργασίας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑΙ) για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο: «Προσέλκυση Αεροπορικών Εταιρειών Χαμηλού Κόστους και Σχεδιασμός Στρατηγικής Διαπραγμάτευσης Επ’Ωφελεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Σκοπός της μελέτης είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αυτόνομου εγχειριδίου σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη τριγωνική σχέση εταιρειών χαμηλού κόστους – Αερολιμένα - Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εμπορικών Επιμελητηρίων, εξειδικεύοντας τη στην ΠΝΑΙ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε περιλαμβάνεται η διενέργεια εκπαιδευτικού σεμιναρίου σε φορείς της ΠΝΑΙ καθώς και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από πλευράς ΕΤΕΜ προς τη Διεύθυνση Τουρισμού της ΠΝΑΙ στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Η κα Ελευθερία (Λίτσα) Φτακλάκη αντιπεριφερειάρχις Τουρισμού, Απασχόλησης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Περιφερειακών θεσμών και Διεθνών Συνεργασιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει τον επιτελικό συντονισμό από πλευράς ΠΝΑΙ ενώ Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου είναι ο δρ. Ανδρέας Παπαθεοδώρου, αναπλ. καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του ΕΤΕΜ, με διεθνή εμπειρία στα οικονομικά των αερομεταφορών και του τουρισμού. Την Ομάδα Έργου στελεχώνουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης Δρ Πάρις Τσάρτας, ο καθηγητής Τουριστικής Οικονομικής και Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων δρ. Δημήτριος Λαγός, ο δρ. Θεόδωρος Σταυρινούδης, επ. καθηγητής με εξειδίκευση στη στρατηγική διοίκηση των τουριστικών επιχειρήσεων, ο κ. Παύλος Αρβανίτης, Ερευνητής του ΕΤΕΜ με εμπειρία στην οικονομική ανάπτυξη και διαχείριση αερολιμένων, η κα Μαρίνα Ευθυμίου Ερευνήτρια του ΕΤΕΜ με εμπειρία σε θέματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας και η κα Μαριέττα Φραγκογιάννη, νομικός, εξειδικευμένη σε θέματα τουρισμού και αερομεταφορών.Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λειτουργούν 14 αερολιμένες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη και η Μύκονος, ενώ σημαντική επίσης είναι και η συμβολή των υπόλοιπων αερολιμένων και προορισμών της ΠΝΑΙ στην εθνική οικονομία. Μέσω των 14 αερολιμένων της ΠΝΑΙ διακινείται περίπου το 20% της συνολικής αεροπορικής κίνησης της χώρας και η περαιτέρω αύξηση της κίνησης μπορεί υπό προϋποθέσεις να έχει πολύ θετικές επιπτώσεις για το σύνολο των νησιών που εξυπηρετούνται. Η έμφαση σε αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους αποτελεί στρατηγική που δρα συμπληρωματικά με το μοντέλο all inclusive και μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά τουριστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που προσανατολίζονται στους ανεξάρτητους ταξιδιώτες. Έχοντας, λοιπόν, υπ’ όψιν τα παραπάνω το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα το ΕΤΕΜ προσβλέπουν σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους στην τουριστικά αναπτυγμένη και αναπτυσσόμενη νησιωτική επικράτεια.

Συμμετοχή του Τουριστικού Παρατηρητηρίου Αιγαίου σε συνάντηση των Παρατηρητηρίων στην Μαδρίτη

Επιπλέον, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου, επ. Καθηγητής Γ. Σπιλάνης συμμετείχε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στο 1ο συνέδριο των Παρατηρητηρίων που έχουν ιδρυθεί κάτω από την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), στην έδρα του τελευταίου στη Μαδρίτη. Το συνέδριο που έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα του ΠΟΤ κ. Taleb Rifai, των διευθυντών των Περιφερειακών Προγραμμάτων για την Ευρώπη, την Ασία, τον Ειρηνικό, για την Αμερική και την Ασία, του διευθυντή Βιώσιμου Τουρισμού και υπεύθυνου για την ανάπτυξη των Παρατηρητηρίων, εκπροσώπων των άλλων εν ενεργεία παρατηρητηρίων, εκπροσώπων χωρών που επιθυμούν να δημιουργήσουν τα δικά τους Παρατηρητήρια και διεθνών εμπειρογνωμόνων ασχολήθηκε με τη πρόοδο και τις προοπτικές του θεσμού.

Ο κ. Σπιλάνης παρουσίασε τη μεθοδολογία πάνω στην οποία στηρίζεται το Παρατηρητήριο Αιγαίου, τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και αφορούν στη συλλογή δευτερογενούς πληροφορίας από φορείς και οργανισμούς και όσες θα ακολουθήσουν στο άμεσο διάστημα με έμφαση τα σεμινάρια κατάρτισης και ευαισθητοποίησης φορέων και επιχειρηματιών που θα ξεκινήσουν με το νέο έτος. Παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα της πρόσφατης συμμετοχής του σε συναντήσεις σε Κύπρο και Ηράκλειο με στόχο να παρουσιάσει εκ μέρους του ΠΟΤ την προσπάθεια για προώθηση της ιδέας του βιώσιμου τουρισμού μέσα από το θεσμό των Παρατηρητηρίων.

Σε κατ‘ιδία συνάντηση με την υπεύθυνη διευθύντρια για την Ευρώπη κα Garana, συζήτησαν τη σημασία που έχει το Παρατηρητήριο Αιγαίου ως το πρώτο παρατηρητήριο στην Ευρώπη και την δυνατότητα παροχής τεχνογνωσίας σε άλλες περιοχές και κυρίως στη νέα μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου που περιλαμβάνει και το Αιγαίο και όπου το τουρισμός αποτελεί έναν από τους 4 πυλώνες κοινής δράσης.

Με τον διευθυντή του Βιώσιμου Τουρισμού κ. Glaesser συζήτησε για τα θέματα συντονισμού που προκύπτουν μεταξύ των παρατηρητηρίων, ενώ με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα, κ. Cabrini συζήτησαν το ενδεχόμενο οργάνωσης αντίστοιχου συνεδρίου στο Αιγαίο στο τέλος του 2014 ή στην αρχή του 2015.
traveldailynews.grParapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος24/12/13, 10:50 π.μ.

    Τωρα σωθηκαμε που ενεπλακη το ΥπερΠανεπιστημιο Αιγαιου και οι Δοκτορες που το απαρτιζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Αγόρασα αμάξι για να περνάω από το Χαρακι

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά