ροή ειδήσεων

Το plan B του ελληνικού banking – Οι δύο ισχυροί θα αγοράσουν τους δύο αδύναμους - Πειραιώς με Εθνική και Alpha με Eurobank

Οι δύο ισχυρές κεφαλαιακά τράπεζες Πειραιώς και Alpha bank θα αγοράσουν τις αδύναμες Εθνική και Eurobank...
Ένα νέο σχέδιο, το οποίο παρουσιάζεται ως plan B φαίνεται ότι έχουν επεξεργαστεί ακόμη και στην κυβέρνηση άπαξ και αναγνωρίζουν ότι στο σύστημα υπάρχουν δύο κεφαλαιακά αδύναμοι κρίκοι η Εθνική και η Eurobank.
Οι πληροφορίες που ακολουθούν, όσο και αν ξενίζουν προέρχονται από πηγή που καθορίζει τις εξελίξεις στο ελληνικό banking όχι περιφερειακός θεσμικός παράγοντας αλλά ο πυρήνας του συστήματος.
Μάλιστα το plan Β έχει υποβληθεί και στον Σαμαρά τον έλληνα πρωθυπουργό υπό την αίρεση βεβαίως ότι το plan A δεν υλοποιηθεί.
Ποιο είναι το plan B και ποιο το plan A του ελληνικού τραπεζικού συστήματος;
Ας ξεκινήσουμε από το ομολογουμένως σοκαριστικό plan B.
Στην περίπτωση αυτή οι δύο κεφαλαιακά ασθενείς τράπεζες η Εθνική και η Eurobank δεν καταφέρνουν να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους ώστε να είναι κεφαλαιακά επαρκείς για να ανταπεξέλθουν τα stress tests και το σύστημα οδηγείται βίαια σε μια νέα αναδιάταξη.
Με βάση τα σχέδια επί χάρτου, θεωρούν ότι αν η Πειραιώς απορροφήσει την Εθνική με πρόεδρο προφανώς τον Μιχάλη Σάλλα και η Alpha bank την Eurobank θα δημιουργηθούν δύο ισχυρές συστημικές τράπεζες οι οποίες θα είναι κεφαλαιακά επαρκείς έχοντας και την επικουρική στήριξη σε κεφάλαια του ΤΧΣ.
Το plan B ωστόσο για να υλοποιηθεί θα πρέπει να αποτύχει το plan A το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και βεβαίως να αρθούν οι ενστάσεις ορισμένων διοικήσεων.
Το plan B θα ενεργοποιηθεί και για τον λόγο αυτό έχει σχεδιαστεί αν αποτύχει το plan A.
Ποιο είναι το plan A και γιατί δημιουργήθηκε η ανάγκη να υπάρξει plan B;
Το plan A το οποίο σημειωτέον όλοι πρέπει να στηρίξουμε, περιλαμβάνει την διατήρηση στο ελληνικό banking 4 συστημικών τραπεζών.
Αυτό προϋποθέτει όμως 3 πράγματα
1)Να μην περάσουν οι ακραίες απαιτήσεις της Τρόικα που ζητάει να αυξηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες στα 8 δισεκ. από 4,5 δισεκ. που έχει εκτιμήσει η ΤτΕ για την Blackrock.
Το θέμα αυτό το αποκάλυψε το bankingnews.gr με δύο αποκλειστικά ρεπορτάζ 19 και 20 Δεκεμβρίου του 2013.
2)Η Eurobank να καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια 2 δισεκ. ευρώ και να μην αυξηθούν στα 2,8 δισεκ. που πιέζει η Τρόικα
3) Η Εθνική να παραμείνει κεφαλαιακά επαρκής καθώς ότι κερδίζει από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων το χάνει από τις ζημίες της τουρκικής λίρας.
Αν υπάρξει συμβιβαστική λύση για τις ζημίες της Blackrock, η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank είναι 2 δισεκ. και καλυφθεί από τους ιδιώτες μετόχους και η Εθνική καταφέρει να διατηρεί επαρκεί κεφάλαια τότε το σύστημα θα παραμείνει στο plan A.
Αν όμως αποτύχει μια από τις 3 παραμέτρους του Plan A τότε θα ενεργοποιηθεί το plan B.
To plan Β στηρίζεται στην απόλυτη υπερσυγκέντρωση στο ελληνικό banking, θα είναι το πιο συγκεντρωτικό σύστημα στο πλανήτη και αυτό θα είναι λάθος.
Π.χ. Πειραιώς και Εθνική θα διαθέτουν 210 δισεκ. ενεργητικό και Alpha και Eurobank 155 δισεκ. ευρώ.
Πως θα ξεπεραστεί το βασικό επιχείρημα της Τρόικα που είχε ταχθεί κατά της μεγάλης συγκέντρωσης στο ελληνικό banking στην περίπτωση π.χ. της Εθνικής με την Eurobank;
Είναι προφανές ότι το plan B πάσχει αλλά αποτελεί έσχατη λύση για να μην υπάρξει κατάρρευση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η άποψη του bankingnews

Η άποψη μας θα παρουσιαστεί κατά τρόπο σαφή και ξεκάθαρο.
Είμαστε υπέρ του plan A και κατά του plan B.
Το plan A αποτελεί ήδη ένα ακραίο σενάριο καθώς οι 4 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα ελέγχουν το 94% της αγοράς που αποτελεί την μεγαλύτερη συγκέντρωση στο σύστημα.
Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ενεργητική διαχείριση στο θέμα της Blackrock, η ΤτΕ να πείσει την Τρόικα γιατί απαιτούνται αυτές και όχι οι άλλες ζημίες.
Η κεφαλαιακή επίδραση να είναι τέτοια που να διασφαλίζει τις ελληνικές τράπεζες και στα μεγάλα stress tests τα πανευρωπαϊκά της ΕΚΤ, όχι προφανώς με μαγειρέματα αλλά να παρουσιαστούν ορθά τα οικονομικά στοιχεία κάθε τράπεζας αλλά και οι αδυναμίες τους.
Το plan A δηλαδή με τις 4 συστημικές τράπεζες είναι το πρέπον και ορθόν για το ελληνικό banking αρκεί να υπάρξει μια σοβαρή διαχείριση των NPLs των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν φθάσει τα 70 δισεκ. ευρώ.
www.bankingnews.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/12/13 22:18

    Allla kai alla toson kairo oi trapèzes exoune to plan G (gamiste tous)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/12/13 22:37

    Σιγα μην ειναι αδυναμη η εθνικη τραπεζα με την μιση ελλαδα να χει καταθεσεις εκει... για κουνα το κεφαλι σου λιγο... η πειραιως λεει και η αλφα οι ισχυρες... μηπως ειναι η εθνικη και η αλφα οι δυνατοι και οι αλλοι 2 ειναι για το πεος; λεω εγω τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/12/13 22:39

    Tosi allos oloi nomimoi tokoglifoi einai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/12/13 22:42

    den yparxei dynati trapeza stin Ellada::::::oles zoyn me mixaniki ypostiriksi:::::::an vgaleis ton anapnefstira tha psofisoyn!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/12/13 17:15

    ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΔΥΝΑΜΗ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *