ροή ειδήσεων

Στο στόχαστρο της Τρόικα μπαίνουν τώρα τα φαρμακεία - Ποιες είναι οι απαιτήσεις των δανειστών

Ψαλιδισμένο ποσοστό κέρδους, πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας και στο βάθος...ο υπέρμετρος αριθμός καταστημάτων σε σχέση με αυτόν που θα έπρεπε να έχει η χώρα. Το 2014 μπαίνει με το... αριστερό για τα ιδιωτικά φαρμακεία που θα τεθούν υπό την κρίση της Τρόικας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital, μεταξύ των μέτρων που προτείνει η τρόικα περιλαμβάνονται: μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων.
Ταυτόχρονα η τρόικα ζητά την απελευθέρωση της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και εκτός φαρμακείου (π.χ. στα σούπερ μάρκετ) και κυρίως απελευθέρωση της τιμής τους.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες δείχνει να θέλει να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στους δανειστές, ενώ δεν αποκλείεται οι φαρμακοποιοί θα εξετάσουν -πιθανότατα κι εντός της επόμενης εβδομάδας- το ενδεχόμενο έναρξης κινητοποιήσεων.
Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι εντός Ιανουαρίου κάποια ΜΗΣΥΦΑ θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IMS Hellas, ο συνολικός τζίρος της αγοράς Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) αγγίζει τα 380 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν τεθεί εκτός λίστας καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τα πρώτα 100 ΜΗΣΥΦΑ που κατανάλωσαν οι Έλληνες το περασμένο έτος, συνολικά διατέθηκαν περίπου 19 εκατ. κουτιά φαρμάκων. Μόνο για τα 20 πρώτα σκευάσματα οι πωλήσεις έφτασαν τα 37 εκατ. ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η μεγάλη μάχη θα δοθεί σχετικά με την απελευθέρωση της τιμής και της διάθεσης των φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Tρόικας τους τελευταίους μήνες.
Nα σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελεγκτές θίγουν το θέμα της λειτουργία των φαρμακείων, ζητώντας να ανοίξει το επάγγελμα προς όφελος του ανταγωνισμού. Η συζήτηση για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών έχει ανοίξει ήδη από πέρσι, με την Τρόικα να ζητά περαιτέρω μείωση κατά 5%.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *